Π. Αμυράς: Δίνουμε μόνιμες λύσεις για τις τραπεζικές χρεώσεις υπέρ των πολιτών

Θέματα της τρέχουσες πολιτικής, κοινωνικής και οικονομικής επικαιρότητας κλήθηκε να σχολιάσει στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Πρωινές Διαδρομές» με τη Μαρία Γεωργίου, ο Πάνος Αμυράς, Γενικός Διευθυντής Τύπου και Ενημέρωσης του Γραφείου του Πρωθυπουργού.

Αναφορικά με τη σημερινή σύσκεψη στο Μαξίμου για τη σχέση των εφήβων με τα socialmedia

Παραχωρώντας συνέντευξη στο ραδιοφωνικό σταθμό της ΕΡΤ, ο κ. Αμυράς υπογράμμισε αρχικά «Δυστυχώς βλέπουμε την έξαρση του σχολικού μπούλινγκ. Βλέπουμε τέτοιου είδους φαινόμενα της βίας των ανηλίκων και για το λόγο αυτό και η κυβέρνηση έχει λάβει σημαντικές πρωτοβουλίες. Υπάρχουν πρωτόκολλα πλέον εφαρμογής στα σχολεία, υπάρχουν οι ψηφιακές πλατφόρμες προκειμένου να γίνονται οι καταγγελίες και να προστατεύονται τα θύματα του σχολικού εκφοβισμού. Υπάρχουν επίσης αντίστοιχες εφαρμογές. Πρόσφατη είναι μία νέα εφαρμογή στα κινητά τηλέφωνα, προκειμένου οι ανήλικοι να μπορούν εύκολα να ειδοποιούν τις αρχές όταν αντιμετωπίζουν κινδύνους ή βλέπουν μπροστά τους κινδύνους ή τέτοια επεισόδια να εξελίσσονται. Επομένως, υπάρχουν νέες συνθήκες. Τις βλέπουμε δυστυχώς στην καθημερινότητά μας, αλλά ταυτόχρονα υπάρχει και ένα ζήτημα πλέον με την έφοδο όλων των ψηφιακών και κοινωνικών μέσων στη ζωή των παιδιών. Εμείς δεν θέλουμε να δαιμονοποιήσουμε τα κοινωνικά δίκτυα, αλλά θέλουμε να υπάρχει ένα αίσθημα ευθύνης και σωστής χρήσης, ιδίως για τις νέες ηλικίες, που είναι και πιο ευάλωτες σε συνθήκες τις οποίες δεν μπορούν ακόμα να διαχειριστούν (…). Επομένως, γίνονται διαρκώς συσκέψεις προκειμένου να υπάρχει ένα πλαίσιο που θα προστατεύει τα παιδιά χωρίς να δαιμονοποιεί τα κοινωνικά δίκτυα και ταυτόχρονα και η οικογένεια να έχει ένα βασικό ρόλο σε όλο αυτό το πλαίσιο. Κάτι συγκεκριμένο όμως, προς το παρόν, δεν έχω να σας πω (…)».

Για το ταξίδι του πρωθυπουργού στο Λίβανο

Έπειτα, κατά τη διάρκεια της συνομιλίας του με τη δημοσιογράφο Μαρία Γεωργίου, ερωτηθείς σχετικά με το ταξίδι του πρωθυπουργού στο Λίβανο (από τους πρώτους Ευρωπαίους ηγέτες που επισκέφθηκαν αυτή την πολύ σημαντική χώρα στη Μέση Ανατολή), ο κ. Πάνος Αμυράς, τόνισε τα εξής «Κοιτάξτε, ήταν ο κ. Μητσοτάκης, ο πρώτος ξένος ηγέτης που επισκέφθηκε το Λίβανο μετά την επίτευξη της εκεχειρίας στην περιοχή και στις συνομιλίες που είχε με τον ομόλογό του, πρωθυπουργό του Λιβάνου τόνισε και την ετοιμότητα της Ελλάδας να συνδράμει στην όλη ενίσχυση των θεσμών αυτής της χώρας και την εφαρμογή της εκεχειρίας. Διότι, είναι σημαντικό αυτή η εκεχειρία να διατηρηθεί, να παγιωθεί και να υπάρξει μια συνολική ειρήνευση στην περιοχή. Πάντα είμαστε σε διαρκή επαφή. Επίσης, έχουμε επαναλάβει και τονίζουμε διαρκώς τη θέση της Ελλάδας για την εδαφική ακεραιότητα και την ενότητα και της Συρίας και βεβαίως κάνουμε όλες τις ενέργειες προκειμένου να προστατευθούν και να διασφαλιστούν όλες οι θρησκευτικές κοινότητες. Μας ενδιαφέρει πολύ το ορθόδοξο στοιχείο που επικρατεί, που υπάρχει στην περιοχή και το γνωρίζετε άλλωστε πολύ καλά. Η Ελλάδα θα είναι μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας από την 1η Ιανουαρίου και θα έχει και ένα σημαντικότερο και ευρύτερο ρόλο».

Για τις προμήθειες των τραπεζών

«Δίνουμε μόνιμες λύσεις για τις τραπεζικές χρεώσεις υπέρ των πολιτών»

Τέλος, σχετικά με την υπερψήφιση του προϋπολογισμού για το 2025 και το ζήτημα των τραπεζών, ο Γενικός Διευθυντής Τύπου και Ενημέρωσης του Γραφείου του Πρωθυπουργού, επισήμανε «Το θέμα των τραπεζών ήταν ανοιχτό αρκετό καιρό και μάλιστα υπήρχαν πρωτοβουλίες της κυβέρνησης διαρκώς που κλιμακώνονταν. Τώρα το ΠΑΣΟΚ αυτό που άνοιξε ήταν να θέσει τη φορολόγηση των τραπεζών και μάλιστα ο κ. Ανδρουλάκης στην πρώτη του τοποθέτηση στη Βουλή στις 28 Νοεμβρίου, είχε ταχθεί υπέρ της φορολόγησης των καθαρών εσόδων από τόκους και μάλιστα είχε υπολογίσει το ποσό από 800 εκατομμύρια έως 1.6 δισεκατομμύρια στα δύο χρόνια. Θα έλυνε η έκτακτη φορολόγηση των τραπεζών το πρόβλημα ή θα το επιδείνωνε; Θα μείωνε τις προμήθειες ή θα τις αύξανε; Θα ανέβαζε τα επιτόκια ή θα τα χαμήλωνε; Αυτό που ενδιαφέρει τους πολίτες είναι να δίνουμε μόνιμες λύσεις στα προβλήματα και η κυβέρνηση δίνει μόνιμες λύσεις στο ζήτημα των τραπεζών με τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού. Και οι πολίτες θα το δουν με τη νομοθέτηση, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έθεσε και το οικονομικό επιτελείο. Από τα μέσα δηλαδή Ιανουαρίου, οι προμήθειες στις βασικές τραπεζικές συναλλαγές θα είναι μηδέν. Και επίσης μπαίνει ένα πλαφόν 50 λεπτών στα εμβάσματα έως 5.000 ευρώ. Αυτά είναι απτά ζητήματα τα οποία ανήκουν αποκλειστικά στην πρωτοβουλία που έλαβε η κυβέρνηση και ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός προχθές στη Βουλή. Εμείς θέλουμε να δίνουμε λύσεις στα προβλήματα και όχι να πετάμε πυροτεχνήματα (…)».

ertnews.gr