Γρίπη των πτηνών: Ύποπτα κρούσματα ερευνώνται σε εργάτες πτηνοτροφείων στις ΗΠΑ

Κλιμάκιο των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) μεταβαίνει στην πολιτεία της Ουάσιγκτον για να εξετάσει τέσσερις εργάτες πτηνοτροφείου που πιστεύεται ότι προσβλήθηκαν από γρίπη των πτηνών.

Αν τα κρούσματα επιβεβαιωθούν, η Ουάσιγκτον θα ήταν η έκτη αμερικανική πολιτεία που έχουν καταγραφεί ανθρώπινα κρούσματα, με τους ειδικούς να ανησυχούν ότι η εξάπλωση του ιού σε πτηνοτροφεία και εκτροφεία αγελάδων θα μπορούσε να οδηγήσει στην εμφάνιση στελεχών που μεταδίδονται εύκολα μεταξύ ανθρώπων.

Περισσότεροι από 20 εργαζόμενοι πτηνοτροφείων έχουν προσβληθεί φέτος στις ΗΠΑ και ορισμένοι ειδικοί ανησυχούν για κίνδυνο νέας πανδημίας.

Αυτό θα μπορούσε για παράδειγμα να συμβεί σε ασθενείς που μολύνονται ταυτόχρονα με την εποχική γρίπη και τη γρίπη των πτηνών, οπότε οι δύο ιοί θα μπορούσαν να ανασυνδυαστούνκαι να δώσουν έναν νέο, λένε οι ιολόγοι.

Μέχρι στιγμής πάντως «δεν έχουμε ενδείξεις μετάδοσης μεταξύ ανθρώπων» καθησύχασε ο Ρομπέρτο Μπονακόρσο, εκπρόσωπος του πολιτειακού υπουργείου Υγείας της Ουάσιγκτον.

Τα CDC διαβεβαιώνουν επίσης ότι ο κίνδυνος για τη δημόσια υγεία λόγω της επιδημίας στα βοοειδή παραμένει χαμηλός, αλλά οι εργαζόμενοι σε φάρμες διατρέχουν αυξημένο ρίσκο. Τα Κέντρα περιμένουν τώρα να παραλάβουν δείγματα από τους ασθενείς που ασθένησαν και στέλνει ομάδα ειδικών

Οι εργάτες εμφάνισαν ήπια αναπνευστικά συμπτώματα και επιπεφυκίτιδα και έλαβαν αντιική αγωγή. Σύμφωνα με το πολιτειακό υπουργείο Υγείας, πιθανώς μολύνθηκαν ην ώρα που απομάκρυναν 800.00 κοτόπουλα που είχαν θανατωθεί λόγω γρίπης.

Σε όλες τις ΗΠΑ, 27 άτομα είχαν βρεθεί θετικά στη γρίπη των πτηνών πριν από τα κρούσματα στην Ουάσιγκτον. Μόνο ένας δεν είχε επαφή με άρρωστα πουλερικά ή βοοειδή.

Από το ξέσπασμα της επιδημίας γρίπης των πτηνών το 2022 έχουν πεθάνει ή θανατωθεί στις ΗΠΑ περισσότερα από 100 εκατομμύρια κοτόπουλα, γαλοπούλες και άλλα πτηνά.