Η μυστική διαπραγμάτευση του Μπάιντεν

του Μιχάλη Ψύλου, δημοσιογράφου

 

Το ισραηλινό Channel 12 μεταδίδει ότι διεξάγονται μυστικές διαπραγματεύσεις μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών, του Ιράν και κάποιων  αραβικών χωρών για κατάπαυση του πυρός σε όλα τα μέτωπα.

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μάθιου Μίλερ το διέψευσε βέβαια. Άλλωστε, τι μυστικότητα θα υπήρχε αν το παραδεχόταν .

Να μην ξεχνάμε άλλωστε ότι πριν 40 χρόνια περίπου , με αφορμή την περίφημη υπόθεση Ιράν-Κόντρα, στο αποκορύφωμα της έντασης μεταξύ Ουάσιγκτον και Τεχεράνης, υπήρξαν παρασκηνιακές συμφωνίες που περιελάμβαναν «τριγωνισμούς» και με το Ισραήλ.

Γιατί όμως να θέλει η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν  να συνομιλήσει με την Τεχεράνη; Κυρίως λόγω των επικείμενων προεδρικών εκλογών.  Οι Δημοκρατικοί γνωρίζουν καλά ότι η Μέση Ανατολή είναι μια πυριτιδαποθήκη και προσπαθούν να κρατήσουν την κατάσταση υπό έλεγχο, αν θέλουν να έχει τύχη η Κάμαλα Χάρις στις 5 Νοεμβρίου. Κάθε μεγαλύτερη ανάφλεξη ευνοεί άλλωστε τον Ντόναλντ Τραμπ.

Το τηλεφώνημα

Ο Πρόεδρος Μπάιντεν είχε τηλεφωνική επικοινωνία   με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, στην οποία μάλιστα μετείχε και η Κάμαλα Χάρις ως αντιπρόεδρος.

Γιατί έχει σημασία: Το τηλεφώνημα ήταν το πρώτο  μεταξύ Μπάιντεν και Νετανιάχου από τις 21 Αυγούστου και έγινε για να αποτραπεί μια μεγάλη επίθεση του Ισραήλ  εναντίον του Ιράν, που θα μπορούσε να κλιμακώσει σημαντικά τον περιφερειακό πόλεμο .

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο Τύπου του Λευκού Οίκου Καρίν Ζαν-Πιερ η κλήση διήρκεσε 30 λεπτά και ήταν «άμεση και παραγωγική».

Πείστηκε ο Νετανιάχου να περιοριστεί προς το παρόν σε μικρής κλίμακας αντίποινα κατά του Ιράν; Ο Νετανιάχου έχει τη δική του ατζέντα που δεν ταιριάζει απαραιτήτως με αυτή του Μπάιντεν. Αν κρίνει σκόπιμο να απαντήσει σύντομα στο Ιράν,θα το κάνει.Εμπόδισε άλλωστε το ταξίδι του υπουργού Άμυνας Γιόαβ Γκάλαντ, στις ΗΠΑ, όπου υποτίθεται ότι θα συζητούσε την επίθεση στο Ιράν.

Χθες το βράδυ ο Νετανιάχου συνομίλησε επί ώρες με τους σημαντικότερους υπουργούς του  και τους επικεφαλής των στρατιωτικών και μυστικών υπηρεσιών του Ισραήλ, για να συζητήσουν το εύρος και το χρονοδιάγραμμα των επιθέσεων του Ισραήλ, σύμφωνα με δύο Ισραηλινούς αξιωματούχους.

Ισραηλινοί αξιωματούχοι λένε ότι τα αντίποινα αναμένεται να είναι σημαντικά και πιθανότατα θα περιλαμβάνουν έναν συνδυασμό αεροπορικών επιδρομών σε στρατιωτικούς στόχους στο Ιράν, αλλά και για την εξόντωση Ιρανών ηγετών,όπως έγινε και με τον ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγιε, στην Τεχεράνη.

«Μεσσιανική» αντίληψη

Σύμφωνα με τον ισραηλινό νόμο, ο Νετανιάχου  χρειάζεται την θετική ψήφο του υπουργικού συμβουλίου για μια τόσο σημαντική στρατιωτική ενέργεια, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε έναν ολοκληρωτικό πόλεμο με το Ιράν. Και οι ακροδεξιοί υπουργοί του είναι πρόθυμοι να πουν το ναι. Η λογική δεν χωρά στη «μεσσιανική» τους αντίληψη για τα πράγματα.

Το Ισραήλ δεν έχει χωνέψει άλλωστε ποτέ κανενός είδους συμφωνία ή διαπραγμάτευση μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και το θεοκρατικό καθεστώς του Ιράν.

Όταν επί προεδρίας Μπαράκ Ομπάμα και τη μεσολάβηση του τότε αντιπροέδρου Μπάιντεν  επιτεύχθηκε η πυρηνική συμφωνία με την Τεχεράνη, το Ισραήλ δεν …πήδησε από τη χαρά του.

Από τη σκοπιά του Τελ Αβίβ, το καθεστώς των αγιατολάχ κοροϊδεύει τους πάντες και στη συνέχεια θα αντιμετωπίζει τον κόσμο με το τετελεσμένο γεγονός ότι θα έχει την ατομική βόμβα.

Ανέκαθεν βέβαια , το Ισραήλ ήθελε να πάει σε πόλεμο με το Ιράν, αλλά με την άμεση υποστήριξη των ΗΠΑ και της Δύσης. Μέχρι στιγμής δεν τα έχει καταφέρει, αλλά δεν αποκλείεται, στον απόηχο της 7ης Οκτωβρίου, να χρησιμοποιήσει το casus belli για να παρασύρει το Ιράν σε σύγκρουση.  Άλλωστε , μπορεί να περιμένει λίγες εβδομάδες, ελπίζοντας ότι αν εκλεγεί ο Τραμπ, θα δώσει στον Νετανιάχου «λευκή επιταγή»

ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ