Αμετάκλητα δις ισόβια στον καθηγητή του ΑΠΘ που δολοφόνησε με αρσενικό την σύζυγό του και την γιαγιά της

Το κίνητρο της διπλής ανθρωποκτονίας ήταν να απαλλαγεί από την ύπαρξη της γυναίκας

Ο καθηγητής του ΑΠΘ που κρατείτο στις φυλακές Λάρισας έχοντας καταδικαστεί πρωτόδικα σε δις ισόβια από το 2017, είχε ασκήσει έφεση η οποία εκδικάστηκε το 2022 χωρίς να καταφέρει να αναγνωριστεί κάποιο ελαφρυντικό στο πρόσωπο του ώστε να μειωθεί η ποινή του.

Άσκησε αίτηση αναιρέσεως ενώπιον του Αρείου Πάγου, επικαλούμενος νομικές ασάφειες της απόφασης όμως το δικαστήριο έκρινε ότι η απόφαση είναι αιτιολογημένη και ορθώς εφαρμόστηκαν οι διατάξεις του νόμου περί ανθρωποκτονίας και ελαφρυντικών. Ο καθηγητής με την έκδοση της απόφασης του δευτεροβαθμίου δικαστηρίου είχε πει ότι θα προσφύγει στα ευρωπαϊκά δικαστήρια, κάτι το οποίο αναμένεται να κάνει μετά την έκδοση της απόφασης του Αρείου Πάγου.

Ο βασικός ισχυρισμός του στην απολογία του ήταν τόσο η σύζυγος του όσο και η γιαγιά της πέθαναν από το αρσενικό που εντοπίζεται στην παροχή του νερού στην εξοχική κατοικία της οικογένειας στη Χαλκιδική. Επιπλέον, είχε υποστηρίξει ότι δεν είχαν δηλητηριαστεί από αρσενικό αλλά κάδμιο και είχε επιχειρήσει να ενοχοποιήσει άλλα μέλη της οικογένειας, δήθεν ότι εκείνα ευθύνονται για τον θάνατο τους.

Το κίνητρο της διπλής ανθρωποκτονίας ήταν να απαλλαγεί από την ύπαρξη της γυναίκας του η οποία τον παρεμπόδιζε από το να συνάψει σχέση με Γεωργιανή φοιτήτρια του με την οποία απέκτησε παιδί. Η τελευταία μάλιστα παρουσιάστηκε στο δικαστήριο ως μάρτυρας.

Ο ένας εκ των δυο συνηγόρων υποστήριξης της κατηγορίας για λογαριασμό της οικογένειας των θυμάτων,Κωνσταντίνος Χατζηιωάννου ( η άλλη συνήγορος είναι η Σοφία Νερολαδάκη) σε δήλωση του στο protothema.gr, επισήμανε ότι πρέπει να καταστεί σαφές ότι παρά την αγωνιώδη προσπάθεια του καθηγητή να καταρρίψει τις κατηγορίες, οι αρμόδιοι φυσικοί του δικαστές τόσο σε επίπεδο ουσίας και στους δύο βαθμούς δικαιοδοσίας, όσο και σε αναιρετικό επίπεδο, κατέρριψαν όλους τους ισχυρισμούς του. Η προσπάθειά του να πείσει το δικαστήριο οτι δεν υπήρξε κάποιο λογικό κίνητρο, έρχεται σε αντίκρουση με το γεγονός οτι είχε ερωτικό δεσμό, τον οποίο απέκρυψε από τις αρμόδιες αρχές για να μην καταφανεί το λογικό κίνητρο των ανθρωποκτονιών.

Το ιστορικό της υπόθεσης

Η υπόθεση αυτή προκάλεσε αίσθηση στην κοινή γνώμη τον Μάρτιο του 2015, όταν έγινε γνωστό ότι η εισαγγελέας Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης άσκησε ποινική δίωξη για ανθρωποκτονία από πρόθεση, ερευνώντας τον μυστηριώδη θάνατο δύο γυναικών. Οι γυναίκες ήταν η 86χρονη γιαγιά και η 34χρονη εγγονή της, μητέρα ενός μικρού παιδιού.Οι δύο γυναίκες έχασαν τη ζωή τους με διαφορά λίγων ημερών.

Η 86χρονη πέθανε στις 19 Αυγούστου 2013, ενώ στις 23 Αυγούστου ακολούθησε η εγγονή της, μετά από μακρά νοσηλεία στο νοσοκομείο Παπανικολάου. Η 34χρονη εισήχθη στο νοσοκομείο στις 25 Ιουλίου 2013 με συμπτώματα μυϊκής αδυναμίας στα κάτω άκρα και δυσκολία στη βάδιση. Στις 29 Ιουλίου μπήκε στη ΜΕΘ, όπου παρέμεινε για επτά ημέρες.

Παρόλο που η κατάσταση της υγείας της φαινόταν να βελτιώνεται, στις 12 Αυγούστου ξαναπαρουσίασε συμπτώματα διάρροιας και η υγεία της επιδεινώθηκε. Τελικά, κατέληξε στις 23 Αυγούστου από πολυοργανική ανεπάρκεια. Παράλληλα, η γιαγιά της εμφάνισε στις 11 Αυγούστου 2013 διάρροια και εμετούς, τα οποία προσπάθησε αρχικά να αντιμετωπίσει μόνη της.

Ωστόσο, η κατάστασή της επιδεινώθηκε στις 17 Αυγούστου, και την επόμενη μέρα εισήχθη στο νοσοκομείο με οξεία νεφρική ανεπάρκεια, όπου κατέληξε στις 19 Αυγούστου.Κατά τη διάρκεια της νοσηλείας της 34χρονης, οι εξετάσεις έδειξαν τοξικά επίπεδα καδμίου στον οργανισμό της. Ωστόσο, μετά από εντολή για εκταφή των σορών των δύο γυναικών τον Νοέμβριο του 2013, ανιχνεύθηκαν υψηλά επίπεδα αρσενικού στα σπλάχνα τους.

Οι επαναληπτικές εξετάσεις σε δείγματα αίματος και ούρων επιβεβαίωσαν την ύπαρξη αρσενικού, ειδικά μετά την έξοδό της από τη ΜΕΘ, όπου η κατάσταση της υγείας της είχε παρουσιάσει ύφεση λόγω της απαγόρευσης εξωτερικής τροφής. Ο 52χρονος λέκτορας του ΑΠΘ φαινομενικά ζούσε μια ευτυχισμένη ζωή με τη σύζυγό του, η οποία εργαζόταν στη βιβλιοθήκη του ίδιου πανεπιστημίου, και το παιδί τους. Μαρτυρίες αναφέρουν ότι το ζευγάρι προσπαθούσε να αποκτήσει και δεύτερο παιδί.

Ωστόσο, η πορεία της ζωής τους πήρε απρόσμενη τροπή.Σύμφωνα με τα στοιχεία της ανάκρισης, αποκαλύφθηκε ότι ο καθηγητής είχε συνάψει σχέση με μια φοιτήτρια του από τη Ρωσία, ενώ ακόμα ήταν παντρεμένος με την 34χρονη. Μετά τον θάνατο της συζύγου του, άρχισε να συζεί με τη με τη νεα σύντροφό του και απέκτησε μαζί της ένα δεύτερο παιδί.Ο κατηγορούμενος, στην απολογία του, αρνήθηκε τις κατηγορίες και ισχυρίστηκε πως η σχέση του με τη Γεωργιανή φοιτήτρια του ξεκίνησε μετά τον θάνατο της συζύγου του.

Παράλληλα, υποστήριξε ότι οι θάνατοι οφείλονται σε μόλυνση από το νερό στην εξοχική τους κατοικία στη Χαλκιδική, καθώς και από τροφές που κατανάλωναν οι δύο γυναίκες λόγω της διατροφής τους.Παρ’ όλα αυτά, οι Αρχές κατέχουν στοιχεία που δείχνουν πως η σχέση του με τη Ρωσίδα είχε ξεκινήσει πριν από τον θάνατο της 34χρονης. Ο καθηγητής επέμενε πως πρόκειται για σκευωρία εναντίον του, αλλά τα στοιχεία από τις τοξικολογικές αναλύσεις έδειξαν μια πολύ διαφορετική εικόνα.

 

ΠΗΓΗ


 

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ