Χάρης Δούκας: «Ενώνουμε δυνάμεις στην κοινωνία»

Στην Πρωινή Ζώνη του Action 24 και στους Γιώργο Κακούση και Άννα Λιβαθυνού, μίλησε σήμερα, Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου, ο Υποψήφιος Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Χάρης Δούκας.

Σχετικά με τον πόλεμο που δέχεται από την κυβέρνηση, σχολίασε: «Νομίζω η στάση της είναι απολύτως εκδικητική. Θυμίζω ότι πριν αναλάβω ακόμα τον δήμο της Αθήνας, ήμασταν στη μετάβαση, με έκτακτες νομοθετικές παρεμβάσεις, μας πήραν την Ανάπλαση από το Δήμο της Αθήνας και επέβαλαν το τέλος ταφής απορριμμάτων κάτι που συνιστά ουσιαστικά, οικονομικό στραγγαλισμό. Πήγαμε να χάσουμε τον δημοτικό ραδιοφωνικό σταθμό και το πιο σημαντικό, ακόμα και σήμερα, η Βασιλίσσης Όλγας, που ήταν ένας κλειστός δρόμος, παραμένει ακόμα κλειστός. Αναγκαστήκαμε, συνεπώς να πάρουμε μία απόφαση, να υπάρξει διαπαραταξιακή επιτροπή, προσέξτε, για ένα δρόμο που θα έπρεπε να έχουμε εμείς την απόφαση, διαπαραταξιακή επιτροπή το τονίζω, για να ενημερωθούμε τι ακριβώς συμβαίνει εκεί.

Πριν από λίγες μέρες, Υπουργός της κυβέρνησης, ο κ. Θεοδωρικάκος, είπε σε επίσημη, θεσμική διαδικασία ότι “χαίρομαι πάρα πολύ που είναι εδώ ο Δήμαρχος της καρδιάς μας και ο οποίος για εμάς παραμένει Δήμαρχος” και ήταν ο προηγούμενος Δήμαρχος, ο κ. Μπακογιάννης. “Για μας συνεχίζει και είναι Δήμαρχος” ανέφερε. Για την κυβέρνηση, δηλαδή, έχουν γίνει εκλογές και συνεχίζει να είναι Δήμαρχος ο κ. Μπακογιάννης».

Σχετικά με την πρότασή του για την Δ.Ε.Η, να συμβάλλει στη μείωση των τιμολογίων του ρεύματος, σχολίασε: «Στην Δ.Ε.Η., η καταστατική της μειοψηφία ανήκει στο κράτος, αλλά εκείνο έχει τον έλεγχο του Διοικητικού της Συμβουλίου, έχει Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο, και μπορεί να κάνει μία πολύ σημαντική παρέμβαση στα σταθερά τιμολόγια τα επόμενα 2 χρόνια και να μην είμαστε μπλεγμένοι στα χρώματα των τιμολογίων. Όπως είπε και ο κ. Ντράγκι στην έκθεσή του, το κρίσιμο ζήτημα για την Ευρώπη είναι να μειωθεί το κόστος ζωής και να βοηθήσουμε τους πολίτες. Είναι πάρα πολύ σημαντικό να το κάνει η ίδια η δημόσια επιχείρηση. Υπάρχουν τέτοια τιμολόγια, μπορεί να τα προσφέρει σε μαζική κλίμακα και να βοηθήσει πάρα πολύ τη χώρα και την ανταγωνιστικότητά της».

Αναφερθείς στις δημοσκοπήσεις, παρατήρησε: «Επειδή βλέπω συνέχεια δημοσκοπήσεις που ανεβοκατεβάζουν τις 3 πρώτες θέσεις, εγώ θέλω να πω ότι βλέπω μια πολύ μεγάλη αισιοδοξία στον κόσμο και μια πολύ μεγάλη διάθεση να δημιουργηθεί υπέρβαση. Και υπέρβαση είναι, ακριβώς, να φύγουμε από ένα κλειστό και φοβικό ΠΑΣΟΚ, βούτυρο στο ψωμί του κ. Μητσοτάκη, και να πάμε σε ένα μεγάλο, ανοιχτό, συμμετοχικό ΠΑΣΟΚ, μια μεγάλη δημοκρατική παράταξη που θα νικήσει».

Απαντώντας σε ερώτηση γιατί να τον ψηφίσουν οι πολίτες, τόνισε: «Γιατί παρουσιάζουμε ένα άλλο μοντέλο διακυβέρνησης, που το κάνουμε πράξη και στην Αθήνα, όπου έχουμε 26 δημοτικούς συμβούλους, 60% γυναίκες, που είναι πάρα πολύ σημαντικό, γιατί βγαίνουν μπροστά οι γυναίκες και παίρνουν ρόλο και ευθύνη. Υπάρχουν και 26 χαρτοφυλάκια, με τον καθένα και την καθεμία να είναι ηγέτες στον τομέα παρέμβασής τους. Αυτό ακριβώς το μοντέλο θέλω να κάνω και στο ΠΑΣΟΚ, και έτσι να μην είναι ένα κλειστό σύστημα, μια παρέα που αποφασίζει αλλά να έχουν όλοι ρόλο, λόγο και ευθύνη, και να δημιουργήσουμε έτσι τη νέα ομάδα που θα αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας».

Σχετικά με ενδεχόμενες συμμαχίες στον δεύτερο γύρο, απάντησε: «Εμείς ενώνουμε δυνάμεις στην κοινωνία και είναι πάρα πολύ σημαντικό οι συγκλίσεις να γίνουν με τους πολίτες, τα μέλη και τους φίλους σε μια προγραμματική ατζέντα. Δεν νομίζω ότι, ο κόσμος, αν του πει ένας από τους συνυποψηφίους μου, “κάντε το άλφα ή το βήτα”, θα το κάνει, διότι πιστεύω βαθιά στην αυτονομία, στην προσωπικότητα και στην άποψη των φίλων και των μελών. Και πρέπει και εμείς, με το παράδειγμά μας να το δείχνουμε. Δεν είναι κατευθυνόμενη η ψήφος και γι’ αυτό και θέλουν οι πολίτες να μας ακούσουν. Νομίζω ότι παραπάνω από μισό εκατομμύριο είδαν το ντιμπέιτ και αυτό δείχνει μία διάθεση και μία όρεξη.

Στην τελευταία εσωκομματική εκλογική διαδικασία ψήφισαν 270.000 πολίτες, το οποίο ήταν σπουδαίο, αλλά δεν τους αξιοποιήσαμε, τους ξεχάσαμε. Αν τους κινητοποιούσαμε, θα ήταν μια πολύ δυνατή, κινηματική διαδικασία, που θα είχε και μία δημοκρατική έκρηξη για το ΠΑΣΟΚ. Αυτό θέλω να κάνω και τώρα, να διασφαλίσουμε, δηλαδή, ότι θα έρθει πάρα πολύς κόσμος να ψηφίσει, το λέω δημοκρατική έκρηξη, και ότι όλοι αυτοί να δεσμευτούμε ότι την επόμενη μέρα θα είναι ενεργοί, θα συμμετέχουν, θα συνδιαμορφώνουν και θα έχουν φωνή, ρόλο και ευθύνη».

Σχετικά με την πρόταση του κ. Ανδρουλάκη να δεσμευτούν όλοι οι υποψήφιοι ότι θα  είναι υποψήφιοι βουλευτές στις επόμενες εθνικές εκλογές, παρατήρησε: «Δεν το έκανε ο κ. Ανδρουλάκης, όταν το είχε ζητήσει η αείμνηστη Φώφη Γεννηματά, το 2019, από ευρωβουλευτής να κατέβει βουλευτής. Και να πω και κάτι άλλο, γιατί νομίζω το είπε σε μια συνέντευξη και είπε κιόλας  "δεν το συζητάω". Πρέπει να μάθουμε να συζητάμε στο ΠΑΣΟΚ. Είναι πολύ σημαντικό η ενιαία στάση και τα κριτήρια να παραμένουν τα ίδια και λέω ότι σε προηγούμενη διαδικασία δεν κατέβηκε ο ίδιος βουλευτής παρέμεινε ευρωβουλευτής. Σε ό,τι με αφορά ήμουνα πάντα στην πρώτη γραμμή και θα συνεχίσω να είμαι».

Σε ερώτηση αν μιλάει με τον κ. Τσίπρα και τα σενάρια για επιστροφή στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ στο ΠΑΣΟΚ, απάντησε: «Όχι, δεν μιλάμε, αλλά εδώ θα να ποινικοποιήσουμε και αν μιλούσαμε;  Αλλά δεν μιλάμε. Λένε λοιπόν αυτοί ότι θα φέρω κάποια στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Να τους ενημερώσουμε ότι με τον Νίκο Ανδρουλάκη Πρόεδρο, στις εθνικές εκλογές και στις ευρωεκλογές, υπήρχαν στα ψηφοδέλτιά μας βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ,  με τον Νίκο Ανδρουλάκη, Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Κίνημα Αλλαγής. Υπήρχαν ευρωβουλευτές της Νέας Δημοκρατίας στα ψηφοδέλτια για την Ευρωβουλή, άρα σε ποιον κουνάνε το δάχτυλο και κάνουν υποδείξεις; Σε ό,τι όμως αφορά εμένα - το λέω για άλλη μια φορά -  ότι όσοι μας χλεύαζαν και μας λοιδόρησαν για την καρέκλα, δεν έχουν θέση ανάμεσα μας και πως το ΠΑΣΟΚ σε ό,τι πάλι αφορά εμένα δεν θα γίνει η κολυμβήθρα του Σιλωάμ για όλους αυτούς».