Ξεκάθαρος ο Μαρινάκης: «Οριζόντια επιδότηση για το ρεύμα, αν χρειαστεί»

Για την κρατική παρέμβαση για τα τιμολόγια του ρεύματος, το επίδομα θέρμανσης, την αντιπολίτευση, την ανεργία και τον μέσο μισθό μίλησε στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1 ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης.

Αρχικά, ο Παύλος Μαρινάκης ερωτηθείς για το επίδομα θέρμανσης και τα τεκμήρια που αφήνουν εκτός βοηθήματος πολλά νοικοκυριά, επεσήμανε ότι για πρώτη φορά υπάρχει αυξημένη επιδότηση για όσους χρησιμοποιούν ηλεκτρικό ρεύμα για να ζεστάνουν το σπίτι τους, ενώ συμπλήρωσε ότι «καμία άλλη κυβέρνηση δεν έχει μειώσει τόσους φόρους. Υπάρχει μείωση 12 φόρων από την Πρωτοχρονιά και αύξηση του αφορολόγητου κατά 1.000 ευρώ».

Στρέφοντας τα πυρά του προς την αντιπολίτευση, ο Παύλος Μαρινάκης είπε «μας κατηγορούν για επιδόματα: να κόψουμε μια σειρά από επιδόματα πχ. για τη φοιτητική στέγη, για τη νέα μητέρα; Οφείλει να απαντήσει η αντιπολίτευση ποιο ή ποια επιδόματα πρέπει να κόψει η κυβέρνηση, αλλιώς είναι “άλλα λόγια να αγαπιόμαστε”».

Σχετικά με τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος και το «ράλι» στον χονδρική αγορά, ο κ. Μαρινάκης τόνισε ότι «εφόσον παρατηρηθεί ανάγκη οριζόντιας επιδότησης, όπως έγινε και τον Αύγουστο, θα υπάρξει στήριξη. Αυτό θα γίνει άμεσα. Δεν θα δουν υπέρμετρες αυξήσεις οι καταναλωτές. Αυτό θα γίνει για όποιο μήνα χρειαστεί να καλύψει το Κράτος τις υπέρμετρες αυξήσεις, δηλαδή δεν θα πληρώσουν οι καταναλωτές τις αυξήσεις για τις οποίες δεν ευθύνονται, όπως η άνοδος των τιμών της χονδρεμπορικής».

Προσέθεσε ότι «εδώ υπάρχουν και τα εργαλεία, όταν οι αυξήσεις είναι αδικαιολόγητες, ώστε όχι μόνο να στηρίξουμε τους καταναλωτές, αλλά να παρέμβουμε όπου χρειαστεί. Το κέρδος δεν ποινικοποιείται, η κερδοσκοπία όμως σε τέτοιες εποχές είναι...».

Ο Παύλος Μαρινάκης είπε ακόμη ότι «οι επιδοτήσεις δεν είναι μόνο από τα λεφτά των φορολογούμενων, αλλά και με μέτρα όπως η φορολόγηση υπερκερδών» και συνέχισε αναφέροντας «υπάρχει πρωτοφανής στρέβλωση γι’ αυτό και εκπροσωπώντας τις φτωχότερες χώρες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε επιστολή στην Φον ντερ Λάιεν για κάτι που υπόκεινται πολλές χώρες στην χονδρεμπορική. Θα το θέσουμε μετ’ επιτάσεως. Η Ελλάδα κάθεται πλέον στο τραπέζι των λύσεων, όπως έγινε και στο Ταμείο Ανάκαμψης, όπως και με τα 40 δις ευρώ για την πανδημία, η Ελλάδα δεν διαπιστώνει πλέον, προτείνει και έρχεται να λύσει».