Σήμερα σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο μας για τον προσωπικό γιατρό

Ο Υπουργός  Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, στην εκπομπή «Πρωινή Ενημέρωση» με τους Βελίκα Καραβάλτσιου και Γιώργο Σαραντάκο, στο Κανάλι Ένα 90,4 αναφέρθηκε στο  νομοσχέδιο για τον προσωπικό ιατρό και τις αυξήσεις στα φάρμακα.

Για το νομοσχέδιο για τον προσωπικό ιατρό και τα νέα κίνητρα ο κ. Γεωργιάδης είπε: «Σήμερα θα βγει σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο μας για τον προσωπικό ιατρό. Εμπεριέχει ένα άρθρο που έχει πολύ ισχυρά κίνητρα για την κινητροδότηση ενός νέου γιατρού να επιλέξει την ειδικότητα της παθολογίας. Πράγματι, έχουμε πολύ λίγους παθολόγους σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Μέχρι τώρα έχουμε κάνει την ΚΥΑ για τα νέα κίνητρα στις άγονες περιοχές και τώρα ετοιμάζουμε την τροπολογία για τα θεσμικά κίνητρα. Κάνοντας όλα αυτά και κάνοντας νέες προκηρύξεις πιστεύω ότι μέχρι το τέλος του έτους θα έχουμε σημαντική ενίσχυση του ιατρικού προσωπικού στις άγονες περιοχές στα περιφερειακά νοσοκομεία».

 

Για το πρωτοσέλιδο των «ΝΕΩΝ» περί αυξήσεων στα φάρμακα ο υπουργός Υγείας ανέφερε: «Επί της νέας μου θητείας έχουμε μειώσει τις τιμές σε 6.500 φάρμακα και έχουμε αυξήσει τις τιμές σε 500 φάρμακα. Οι μειώσεις των τιμών είναι πολύ περισσότερες των αυξήσεων. Το πρωτοσέλιδο στα «ΝΕΑ» αφορά στα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα. Τα φάρμακα χωρίζονται σε δύο κατηγορίες, στα συνταγογραφούμενα όπου η τιμή τους ρυθμίζεται από το κράτος -σε ένα μικρό τμήμα αυτών είναι οι αυξήσεις που έγιναν τον Αύγουστο- και στα μη συνταγογραφούμενα, τα οποία με νόμο του 2017 επί ΣΥΡΙΖΑ έχουν ελεύθερη διακύμανση τιμής από τις εταιρείες, δηλαδή δεν υπάρχει παρέμβαση του Υπουργείου Υγείας. Άρα, σήμερα τα φάρμακα που αναφέρονται στο πρωτοσέλιδο των «ΝΕΩΝ» αναφέρονται στα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα και στις αυξήσεις που έχουν λάβει αθροιστικά από το 2017, όταν έγινε και η απελευθέρωσή τους από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ -ΑΝΕΛ».

Για την υπόθεση των εικονικών συνταγογραφήσεων στον ΕΟΠΥΥ: «Δράσαμε καίρια και αποτελεσματικά. Έχουν συλληφθεί οι υπεύθυνοι. Η δικαιοσύνη ερευνά πλέον την υπόθεση αυτή και θα έρθουν και άλλες πολύ σύντομα».

Για τη μείωση του μέσου χρόνου αναμονής σε μη επείγοντα χειρουργεία και εφημερίες: «Ένας από τους δύο μεγάλους πολιτικούς μου στόχους στη δεύτερη μου θητεία είναι πρώτον, η μείωση της αναμονής για χειρουργική επέμβαση στα «ψυχρά», δηλαδή τα μη επείγοντα χειρουργεία -και το βασικό εργαλείο εδώ είναι τα δωρεάν απογευματινά χειρουργεία που θα ξεκινήσουν σε ενάμιση μήνα περίπου και δεύτερον, η μέση μείωση του χρόνου αναμονής στις εφημερίες που σε κάποιες ακραίες περιπτώσεις μπορεί να ξεπεράσουν τις 10-12 ώρες».