Πολύεδρο - Θεατρική παράσταση: «Του χαγιαδιού μου τ άσλαμα» με την ηθοποιό, συγγραφέα και θεατρολόγο Φίλια Δενδρινού

 



 

Θεατρική παράσταση  με τίτλο «Του χαγιαδιού μου τ άσλαμα» με την ηθοποιό, συγγραφέα και θεατρολόγο Φίλια Δενδρινού, θα δοθεί στο Πολύεδρο την Παρασκευή  27  Σεπτεμβρίου,  στις 9 το βράδυ.

Μια παραμυθητική Αφήγηση ή αλλιώς μια ιστορία μέσα στις ιστορίες. Πρόκειται για ένα  κείμενο που δημιουργήθηκε με αφορμή  μια ιδέα από  το βιβλίο  τής Κώστιας Κοντολέων  με τίτλο «Σιγανά σιγανά πατώ τη γη», εκδ. Έναστρον, από διάσπαρτες μαρτυρίες γυναικών που έζησαν την καταστροφή, (αρχείο ΕΛΙΑ) και από παραμυθητικά μοτίβα που μάς έρχονται από τα παραμύθια της προφορικής παράδοσης της Μ. Ασίας και της Θράκης. Ο τίτλος της παράστασης αναφέρεται σε νανούρισμα της Καππαδοκίας.

 

Κείμενο – Ερμηνεία  : Φίλια  Δενδρινού

Μουσική : Sufi  Ney and guitar  /  Dogac

Διάρκεια 60 λεπτά

 

 

Είσοδος: 10 €

Τηλέφωνο κρατήσεων : 2610  277 342

 

 

 

 

 

              

Είναι απόφοιτος του Εθνικού και Καποδιστριακού Παν/μίου Αθηνών , του Παν/μίου της Σορβόνης και της Δραματικής Σχολής Παρισίων , Ecole d Art Dramatique Charonne. Είναι κάτοχος του μεταπτυχιακού διπλώματος Master of Arts, (M.A theatre-storytelling and performing arts). το οποίο έλαβε από το Middlesex University του Λονδίνου.

Ως ηθοποιός εργάζεται στο θέατρο, την τηλεόραση και τον κινηματογράφο, Έχει συνεργαστεί με τη Δημόσια Τηλεόραση της ΕΡΤ και την  Εκπαιδευτική Τηλεόραση  (ΕΡΤ1), ως σεναριογράφος και ως  επιστημονική σύμβουλος εκπομπών για το θέατρο. Ως θεατρολόγος έχει διδάξει θέατρο σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης :

Εθνικό και Καποδιστριακό Παν/μίο Αθηνών, Τμήμα Θεατρικών Σπουδών Παν/μίου Πελοποννήσου ,Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία, Αρσάκεια, Τοσίτσεια Σχολεία , Ανωτέρα Δραματική  Σχολή Διομήδη Φωτιάδη, Ανωτέρα Δραματική Σχολή Εμπρός, Κέντρο Σπουδών Λαϊκού Θεάτρου.

Για την οργάνωση και εμψύχωση προγραμμάτων Θεατρικής Παιδείας έχει συνεργαστεί με: Το Δήμο Παρισίων (πιλοτικό πρόγραμμα ΖΕΡ -ζώνες εκπαιδευτικής προτεραιότητας – Παρίσι 1986)  , το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών Παν/μίου Αθηνών  (Εισαγωγή της Θεατρικής Αγωγής στην Υποχρεωτική Εκπαίδευση 2001- 2004) ,  το Πρόγραμμα « Μελίνα» - Εκπαίδευση και Πολιτισμός(Επιτροπή Παιδείας για το Θέατρο στην Εκπαίδευση), το Εργαστήρι Λόγου και Πολιτισμού του Παν/μίου Θεσσαλίας ( Η τέχνη της προφορικής  Αφήγησης: Λαικοί και έντεχνοι παραμυθάδες), την Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία – Αρσάκεια Τοσίτσεια Σχολεία (κατάρτηση προγράμματος Θεατρικής Αγωγής για την Προσχολική και Α/βάθμια Εκπαίδευση και κατάρτιση διαθεματικών προγραμμάτων για την Τέχνη και τον Πολιτισμό),το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση, το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο.

Το2004 το Ελληνικό Παιδαγωγικό Ινστιτούτο της ανέθεσε την δημιουργία του οπτικοακουστικού υλικού DVD (οπτικοακουστικό βιβλίο για τους μαθητές και βιβλίο δασκάλου) «Η Θεατρική Αγωγή στην Υποχρεωτική  Εκπαίδευση» για τα σχολεία της χώρας . 

Έχει ιδιαίτερα ασχοληθεί με το Αφηγηματικό Θέατρο και τη σχέση του λαϊκού θεάτρου με την προφορική αφήγηση,.  Δουλειές της έχουν παρουσιαστεί στην Ελλάδα και στη Γαλλία,στο θέατρο, αλλά και σε διεθνή φεστιβάλ , ενώ έχει και  συμμετοχές ως εισηγήτρια  σε διεθνή συνέδρια .

Από το 2006 ως το 2009 υπήρξε  μόνιμος συνεργάτης της εκπομπής Ουράνιο Τόξο, ΕΡΤ1 όπου διασκεύασε και  αφηγήθηκε εκατό περίπου παραμύθια από τη παγκόσμια λαϊκή και επώνυμη λογοτεχνία .

 

Το 2007 από τη  σειρά «Παρασκήνιο» στο ντοκυμανταίρ Σύγχρονοι Παραμυθάδες παρουσίασε τη δουλειά της ως ηθοποιός-  αφηγήτρια ενώ,

το 2010 -11 παρουσιάστηκε η τηλεοπτική σειρά Ψέματα κι Αλήθεια για την ψηφιακή τηλεόραση της ΕΡΤ (prisma plus)  με θέμα τη διαχρονία του παραμυθιού που έγραψε  επιμελήθηκε και αφηγήθηκε  η ίδια .

Για το Πρόγραμμα « Το θέατρο στην Υποχρεωτική Εκπαίδευση» Τμήμα Θεατρικών σπουδών ΕΚΠΑ και Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία, έχει γράψει  20 θεατρικά έργα για παιδιά, εφηβικής  και πρωτοσχολικής ηλικίας  όλα έχουν παρουσιαστεί από τα Αρσάκεια και Τοσίτσεια Σχολεία και έχει εκδώσει τα βιβλία :

 

Με νότες και γράμματα 1994 , εκδ. Αίολος/ Έπαινος του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου  τη σειρά ,

Η Τέχνη σα Παραμύθι  2007/10, εκδ.Λιβάνη , έξι  βιβλία μυθοπλασίας για την επαφή των παιδιών με μεγάλους ζωγράφους και  με εικαστικά  ρεύματα- κινήματα.

Το Σπίτι Αφήγημα σε εικονογράφηση ΚΕΧ  2010, εκδ. Εν πλώ .

 Αχ, τα καημένα τα Άλιαστα : Από την προφορική παράδοση στη σκηνή του θεάτρου δοκίμιο, 2017 εκδ.  Εν πλώ

Με τα Παραμύθια των Γκρίμ   Θεατρικό έργο  2018 Εκδ. Σοκόλη Το έργο ανέβηκε τον χειμώνα του 2019 με μεγάλη επιτυχία από το το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ  Σερρών (σκηνθ. Μ. Θεοχάρους )

Ο ποντικός και η θυγατέρα του : Θεατρική διασκευή του ομώνυμου λαϊκού παραμυθιού  σε εικονογράφηση Εύης Τσακνιά . 2019 εκδ. Εν πλώ 

O Ραφτάκος και η κόρη των παραμυθιών : Θεατρικό έργο για παιδιά . Το έργο απέσπασε Κρατικό Έπαινο (Υπουργ. Πολιτισμού 2021) Συγγραφής Θεατρικού Έργου για παιδιά.