Ουκρανία: Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι απέλυσε τον διοικητή της Πολεμικής Αεροπορίας

Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, την Παρασκευή (30/8) απέλυσε τον διοικητή της Πολεμικής Αεροπορίας της χώρας, αντιστράτηγο Μίκολα Όλεστσουκ, εν μέσω συζητήσεων σχετικά με την καταστροφή ενός από τα πολύτιμα νέα μαχητικά αεροσκάφη F-16.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το BBC, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι δεν έδωσε λόγο για την απόλυση του διοικητή, αλλά σε διαδικτυακή ανάρτησή του ανέφερε ότι ήταν ευθύνη του να «φροντίσει όλους τους πολεμιστές μας». Τη Δευτέρα (26/8), ένα από τα αμερικανικής κατασκευής μαχητικά αεροσκάφη F-16 που παραδόθηκαν από τους δυτικούς συμμάχους της Ουκρανίας, κατέπεσε κατά τη διάρκεια καταιγισμού ρωσικών πυραύλων, σκοτώνοντας τον πιλότο. Η αιτία της συντριβής δεν ήταν άμεσο αποτέλεσμα εχθρικού πλήγματος, όπως δήλωσε η Ουκρανία, και ο αντιστράτηγος Μίκολα Όλεστσουκ διαπληκτίστηκε με ορισμένους πολιτικούς για το ποιος ευθύνεται για την απώλεια. Στην ανάρτησή του στο Telegram, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι αποφάσισε να αντικαταστήσει τον αντιστράτηγο Μίκολα Όλεστσουκ, σημειώνοντας ότι «σε επίπεδο διοίκησης πρέπει να ενισχυθούμε και να προστατεύσουμε τον λαό μας».

«Είμαι απεριόριστα ευγνώμων σε όλους τους στρατιωτικούς μας πιλότους, σε όλους τους μηχανικούς, σε όλους τους πολεμιστές των κινητών ομάδων πυρός και σε όλο το προσωπικό της αεράμυνας», είπε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, τονίζοντας: «Σε όλους όσοι αγωνίζονται πραγματικά για την Ουκρανία και αυτό είναι εξίσου απαραίτητο σε επίπεδο διοίκησης, πρέπει να ενισχυθούμε και να προστατεύσουμε τον λαό μας. Να προστατεύσουμε το προσωπικό, να προστατεύσουμε όλους τους πολεμιστές μας». Η Πολεμική Αεροπορία της Ουκρανίας ανακοίνωσε πως ο νεκρός πιλότος ήταν ο συνταγματάρχη Ολεξίι Μες.

Ο αντιστράτηγος Ανατόλι Κριβονόζκο διορίστηκε προσωρινός διοικητής της Πολεμικής Αεροπορίας της Ουκρανίας, όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Γενικό Επιτελείο του Στρατού. Ο αξιωματικός επέβλεπε προηγουμένως την Κεντρική Αεροπορική Διοίκηση, η οποία ηγείτο των επιχειρήσεων στο κέντρο της χώρας. Αναλαμβάνει τα καθήκοντά του καθώς οι αξιωματούχοι συγκρούονται για την απώλεια του αεροσκάφους F-16, η οποία έχει πυροδοτήσει έντονες συζητήσεις στην Ουκρανία.

Η Ουκρανή πολιτικός, Μαριάνα Μπεζούχλα, η οποία συμμετέχει σε κοινοβουλευτική επιτροπή Άμυνας, υποστήριξε την Πέμπτη (29/8) ότι το αεροσκάφος καταρρίφθηκε από το σύστημα αεράμυνας Patriot της Ουκρανίας. Ο Μίκολα Όλεστσουκ απάντησε την Παρασκευή (30/8) ότι διεξάγεται έρευνα και ότι κανείς δεν κρύβει τίποτα. Κατηγόρησε τη Μαριάνα Μπεζούχλα ότι απαξιώνει τη στρατιωτική ηγεσία και δήλωσε ότι θα έρθει η ώρα για μια συγγνώμη. Μετά την ανακοίνωση της απόλυσής του, η Μαριάνα Μπεζούχλα ανήρτησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι η αλήθεια θα επικρατήσει.

Περίπου 65 F-16 έχουν δεσμευτεί από χώρες του ΝΑΤΟ από τότε που ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, εξουσιοδότησε για πρώτη φορά τους πρόθυμους Ευρωπαίους συμμάχους να τα στείλουν στην Ουκρανία τον Αύγουστο του 2023. Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι έχει αποπέμψει πολλούς στρατιωτικούς διοικητές από τότε που η Ρωσία ξεκίνησε την εισβολή της, δηλαδή από τον Φεβρουάριο του 2022. Υπενθυμίζεται ότι ο Πρόεδρος της Ουκρανίας, τον περασμένο Φεβρουάριο, απέλυσε τον αρχιστράτηγο των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας, Βαλέρι Ζαλούζνι. Ακόμα, ο ίδιος απέπεμψε, τον περασμένο Ιούνιο, και τον αντιστράτηγο Γιούρι Σοντόλ ύστερα από δημόσιες επικρίσεις σχετικά για τις πολλές απώλειες του στρατού, επικαλούμενος ανικανότητα.

ereportaz.gr

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ