Μεταναστευτικό: Σκληρότερη γραμμή από Γερμανία, Ολλανδία, μειωμένες οι ροές φέτος

Μετά τη Γερμανία και η Ολλανδία προχωράει σε μέτρα για τον περιορισμό μετανάστευσης και θα ζητήσει εξαίρεση από το νέο σύμφωνο για το άσυλο.

Η ακροδεξιά Ολλανδική κυβέρνηση θέλει να κηρύξει εθνική κρίση λόγω του μεταναστευτικού για να παρακάμψει τη Βουλή και να περιορίσει τις αιτήσεις για άσυλο και την είσοδο συγγενών των μεταναστών στην Ολλανδία.

Αρκεί να αποδείξει με στοιχεία ότι η Ολλανδία είναι σε κρίση. Αν το πετύχει, αυτό σημαίνει ότι οι μετανάστες για να μείνουν στην Ευρώπη θα στραφούν για άσυλο και θα επιβαρύνουν τις γειτονικές χώρες με κίνδυνο η ΕΕ να βρεθεί ενώπιον μιας νέας κρίσης για το μεταναστευτικό.

Δεν έχει τόσο σημασία αν θα εξαιρεθεί ή όχι από το νέο ευρωπαϊκό σύμφωνο ασύλου, γιατί όπως αναφέρει και η Κομισιόν εξαιρέσεις δεν προβλέπονται.

Τα κράτη μέλη ή αποζημιώνουν με 20.000 για κάθε μετανάστη που αποκλείουν ή δέχονται την ευρωπαΪκή οικονομική στήριξη για να τους δεχθούν. 

Πάντως, σύμφωνα με τα στοιχεία της Frontex σημαντικά μειωμένες ήταν το 2024 οι ροές μεταναστών στην Ευρώπη. Αναφέρεται κατά μέσο όρο πτώση της τάξης του 39% για τους πρώτους 8 μήνες του έτους σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρσι. Βλέπουμε και τον χάρτη με τις 6 καθιερωμένες διαδρομές που χρησιμοποιούν οι μετανάστες για να εισέλθουν στην Ευρώπη.

Η μεγαλύτερη πτώση καταγράφεται στη διαδρομή μέσω των δυτικών Βαλκανίων, 77% (εισήλθαν δηλαδή 14.669 μετανάστες)
και η δεύτερη μεγαλύτερη στην πιο ενεργή διαδρομή, αυτή μέσω της κεντρικής Μεσογείου: που φτάνει το 64% (41.250)

Πρώτη σε ποσοστά αύξησης στις μεταναστευτικές ροές είναι η Βορειοανατολική Ευρώπη.

Πρόκειται για την είσοδο μέσω της Πολωνίας, η οποία έχει αυξηθεί κατά 193% (11.270 μετανάστες).

Δεύτερη σε αύξηση είναι η διαδρομή μέσω της Δυτικής Αφρικής, 123% (25.539).

Και Τρίτη σε αύξηση είναι η διαδρομή μέσω Αν. Μεσογείου, 39%. Πρόκειται για 37.163 μετανάστες κυρίως από Συρία, Αφγανιστάν και Αίγυπτο που περνούν στην Ευρώπη από την Τουρκία μέσω των ελληνικών νησιών χρησιμοποιώντας όπως επισημαίνει η Frontex ταχύπλοα που είναι δυσκολότερο να εντοπιστούν από τα φουσκωτά. 

https://www.ertnews.gr/