Αφγανιστάν: Οι Ταλιμπάν απαγόρευσαν την είσοδο στη χώρα σε αξιωματούχο του ΟΗΕ

Ο ειδικός εισηγητής των Ηνωμένων Εθνών για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Αφγανιστάν, Ρίτσαρντ Μπένετ, κατήγγειλε την Τετάρτη ότι του απαγορεύτηκε η είσοδος στο έδαφος της χώρας από τους Ταλιμπάν που βρίσκονται στην εξουσία, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.

«Η δημόσια ανακοίνωση των Ταλιμπάν ότι δεν θα μου επιτρέψουν πλέον να μπω στο Αφγανιστάν είναι ένα βήμα προς τα πίσω και στέλνει μια κλήση αφύπνισης για τις δεσμεύσεις τους προς τα Ηνωμένα Έθνη και τη διεθνή κοινότητα για τα ανθρώπινα δικαιώματα», αναφέρει ο Ρίτσαρντ Μπένετ σε δήλωσή του.

Παράλληλα, διαβεβαίωσε ότι θα συνεχίσει να ερευνά την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Αφγανιστάν.

Από την επιστροφή τους στην εξουσία τον Αύγουστο του 2021, οι Ταλιμπάν απορρίπτουν συστηματικά την κριτική των Ηνωμένων Εθνών και της διεθνούς κοινότητας για τις πολιτικές τους που βασίζονται σε αυστηρή ερμηνεία του νόμου της Σαρία.

Οι γυναίκες, απομακρυσμένες από την εκπαίδευση και τη δημόσια ζωή, υπόκεινται σε αυτό που ο ΟΗΕ χαρακτηρίζει «απαρτχάιντ φύλου».

«Παρά την ανακοίνωση αυτή, η οποία μου έχει ήδη κοινοποιηθεί, θα συνεχίσω τον διάλογο με τον αφγανικό λαό, εντός και εκτός της χώρας, καθώς και με όλα τα μέρη που εμπλέκονται σε αυτό το θέμα», πρόσθεσε ο Ρίτσαρντ Μπένετ, δηλώνοντας ότι « δεν μπορεί να ταξιδέψει στο Αφγανιστάν για πάνω από ένα χρόνο».

«Πάντα προσπαθούσα να κάνω διάλογο με διαφανή τρόπο με τις de facto τοπικές αρχές, προτείνοντας μια κριτική αξιολόγηση της κατάστασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Αφγανιστάν, όπως προβλέπει η εντολή μου, διατυπώνοντας συγκεκριμένες και πρακτικές συστάσεις για βελτιώσεις και προτείνοντας τεχνική βοήθεια», συνέχισε ο Μπένετ.

«Προτρέπω τους Ταλιμπάν να επανεξετάσουν την απόφασή τους και επαναλαμβάνω την επιθυμία και τη διαθεσιμότητά μου να ταξιδέψω στο Αφγανιστάν», καταλήγει το κείμενο.

Ειδικοί εισηγητές όπως ο Bennett είναι ανεξάρτητοι εμπειρογνώμονες που διορίζονται για ειδικές αποστολές από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ με έδρα τη Γενεύη.

agerpres.ro

Μετάφραση: Μιχαέλα Λαμπρινίδου