Ο Ορτέγκα απελαύνει τον πρεσβευτή της Βραζιλίας από τη Νικαράγουα επειδή δεν παρευρέθηκε στην επέτειο των Σαντινίστας

Ο πρώην πρεσβευτής της Νικαράγουας στον Οργανισμό Αμερικανικών Κρατών (OAS) Arturo McFields Yescas επιβεβαίωσε αυτή την Τετάρτη ότι η κυβέρνηση υπό την προεδρία του Daniel Ortega διέταξε την απέλαση του πρεσβευτή της Βραζιλίας στη Νικαράγουα, Breno de Souza Brasil Días da Costa, επειδή δεν παρευρέθηκε στην εκδήλωση για τον εορτασμό της 45ης επετείου της επανάστασης των Σαντινίστας στις 19 Ιουλίου, στην οποία ήταν προσκεκλημένος.

Ο McFields Yescas, ο οποίος επαναστάτησε κατά της κυβέρνησης Ortega κατά τη διάρκεια μιας εικονικής συνόδου του OAS τον Μάρτιο του 2022, είπε στο X ότι «η δικτατορία» εξέδωσε «τελεσίγραφο στον πρεσβευτή της Βραζιλίας να φύγει» από τη Νικαράγουα.

Ο διπλωμάτης και δημοσιογράφος που αποεθνικοποιήθηκε από τον Ορτέγκα, ο οποίος ήταν μέλος της κυβέρνησης των Σαντινίστας από το 2011 έως τον Μάρτιο του 2022, σχολίασε ότι με αυτή την απόφαση ο πρόεδρος της Βραζιλίας, Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, και ο ομόλογός του από τη Νικαράγουα, Ντάνιελ Ορτέγκα, «έχουν άλλη μια φορά δυνατή σύγκρουση».

Θυμήθηκε ότι ο Λούλα και ο Ορτέγκα έχουν φιλία για περισσότερα από 40 χρόνια και ότι ακριβώς την πρώτη επέτειο της επανάστασης των Σαντινίστας, το 1980, σε μια από τις επισκέψεις του στη Νικαράγουα, ο Λούλα συνάντησε τον αείμνηστο ηγέτη της Κούβας Φιντέλ Κάστρο.

«Χρόνια αργότερα ο Λούλα και ο Κάστρο θα δημιουργούσαν το περίφημο φόρουμ του Σάο Πάολο. «Σήμερα ο Ορτέγκα διώχνει τον πρεσβευτή της Βραζιλίας με τελεσίγραφα και προσβολές», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον McFields Yescas, «για πολλά χρόνια ο Λούλα και ο Ορτέγκα διατηρούσαν στενή φιλία» τόσο σε προσωπικό όσο και σε πολιτικό επίπεδο.

«Σήμερα ο μήνας του μέλιτος έχει σπάσει. Ο Ορτέγκα διώχνει τον πρεσβευτή του Λούλα με χυδαίο και συνηθισμένο τρόπο. «Ο Λούλα είχε ζητήσει από τον πρεσβευτή του να μην συμμετέχει σε δημόσιες εκδηλώσεις με τον δικτάτορα της Νικαράγουας», είπε ο διπλωμάτης και δημοσιογράφος.

Την είδηση ​​αποκάλυψε η βραζιλιάνικη εφημερίδα Folha De S.Paulo και η πλατφόρμα της Νικαράγουας Divergents, η οποία επικαλέστηκε διπλωματικές πηγές από τις χώρες τους.

Ούτε η κυβέρνηση της Νικαράγουα ούτε η κυβέρνηση της Βραζιλίας έχουν επιβεβαιώσει ή διαψεύσει αυτές τις πληροφορίες.

Στις 22 Ιουλίου, ο Λούλα αποκάλυψε ότι ο Ορτέγκα δεν έχει απαντήσει στο τηλέφωνο από τότε που ο Πάπας Φραγκίσκος του ζήτησε να υποστηρίξει την κατάσταση ενός επισκόπου στη χώρα αυτή.

«Μίλησα με τον Πάπα και μου ζήτησε να μιλήσω με τον Ορτέγκα για έναν επίσκοπο που φυλακίστηκε», είπε ο Λούλα σε συνέντευξή του σε ξένους ανταποκριτές, σε σχέση με τον θρησκευόμενο Rolando Álvarez, που φυλακίστηκε για την αντίθεσή του στην κυβέρνηση της Νικαράγουας.

«Το συγκεκριμένο είναι ότι ο Ορτέγκα δεν απαντούσε στο τηλέφωνο και δεν ήθελε να μιλήσει μαζί μου. Έτσι, δεν του μίλησα ποτέ ξανά», πρόσθεσε.

Ο Λούλα εξέφρασε τη λύπη του που αυτό συνέβη με «έναν τύπο που έκανε μια επανάσταση όπως αυτή που έκανε ο Ορτέγκα για να νικήσει τον (Αναστάσιο) Σομόζα» Ντεμπάιλε και είπε ότι σήμερα δεν ξέρει αν αυτή η επανάσταση ήταν «επειδή ήθελε εξουσία ή επειδή ήθελε να βελτιώσει την ζωή των ανθρώπων του».

Ο πρόεδρος της Βραζιλίας είπε ότι ήταν υπέρ της «εναλλασσόμενης εξουσίας» σε κάθε χώρα, επειδή είναι «το πιο υγιές πράγμα» για μια δημοκρατία.

Σύμφωνα με τον Λούλα, «όταν ένας ηγέτης καταλαβαίνει ότι είναι ουσιαστικός ή αναντικατάστατος, τότε αρχίζει να γεννιέται το πνεύμα του δικτάτορα».

Μετάφραση: Αθανάσιος Ρούντος

ertnews.gr