Σημαντική παρουσία του Πανεπιστημίου Πατρών σε Διεθνές Συνέδριο

Το Εργαστήριο Ψηφιακού Ελέγχου του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών έκανε αισθητή την παρουσία του με μία ενδιαφέρουσα σειρά παρουσιάσεωνερευνητικών εργασιών στο Διεθνές Συνέδριο: “TheFifteenth International Conference on Information, Intelligence, Systems and Applications (IISA 2024)”.Το Συνέδριο διεξήχθη στα Χανιάαπό τις 17 έως τις 20 Ιουλίου στο συνεδριακό-εκθεσιακό χώρο «Μεγάλο Αρσενάλι»,υπό την αιγίδα της ΙΕΕΕ, του Πανεπιστημίου Πειραιά, του Πολυτεχνείου Κρήτης και του WasedaUniversityofJapan.Στο συνέδριο παρουσιάστηκαν πάνω από 140 επιστημονικές εργασίες από διακεκριμένους επιστήμονες, ερευνητές, υποψήφιους διδάκτορες, μεταπτυχιακούς φοιτητές από διαφορετικά Πανεπιστήμια του κόσμου.

Μεταξύ αυτών που παρουσιάστηκαν, ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η εργασία της τελειόφοιτης φοιτητρίας Μαρίας Φιλίππου με τίτλο«Real-timemonitoringIoT-basedAquaticMicroecosystem». Η παρούσα εργασία προτείνει τη λύση ενός αυτοματοποιημένου μίνι ενυδρείου που έχει σχεδιαστεί για να παρέχει ένα βέλτιστο περιβάλλον διαβίωσης για κάθε είδος ψαριού χωρίς την ανάγκη ανθρώπινης παρέμβασης, με ένα αυτορυθμιζόμενο σύστημα διάφορους αισθητήρεςκαι τεχνολογίες Διαδικτύου των Πραγμάτων (IoT)  που παρακολουθούν παραμέτρους ζωτικής σημασίας για τους φιλοξενούμενους ζώντες οργανισμούς.

Επιπλέον οι τελειόφοιτοι φοιτητές Ιωάννης και Χρήστος Γκίνη παρουσίασαν την εργασία με τίτλο«Smart RecyclingBinbased on MachineLearning and MultiSensoring». Η παρούσα εργασία αφορά σε έναν νέο έξυπνο κάδο ανακύκλωσης που ενσωματώνει κάμερες, αισθητήρες ανίχνευσης ήχου, βάρους, ογκομέτρησηςεφοδιασμένο με τεχνολογίες μηχανικής μάθησηςκαι Διαδικτύου των Πραγμάτων (IoT) για τη βελτιστοποίηση της διαλογής απορριμμάτων. Είναι σχεδιασμένη τόσο για οικιακή όσο και για δημόσια χρήση, ενώ η τεχνολογία με την οποία είναι εφοδιασμένη  προσαρμόζεται σε διαφορετικά περιβάλλοντα, εξασφαλίζοντας ευελιξία και αποτελεσματικότητα.

Την επίβλεψη των εργασιών και των αποτελεσμάτων είχε το μέλος ΕΔΙΠ του τομέα Συστημάτων Αυτομάτου Ελέγχου Δημήτριος Τσιπιανίτης, ενώ τα πειράματα, οι μετρήσεις και ηέρευνα πραγματοποιήθηκε στο Εργαστήριο Ψηφιακού Ελέγχου του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Τεχνολογίας Υπολογιστών.

Δημήτρης Τσιπιανίτης

Πανεπιστήμιο Πατρών

Τμ. Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Τεχνολογίας Υπολογιστών