Ο «Εξηνταβελόνης» απ’ το ΔΗΠΕΘΕ Πατρών και οι «Επτά επί Θήβας» σε Ψωφίδα και Καλάβρυτα

Δυο θεατρικές παραστάσεις, ένα μουσικό πάρτι και παράσταση Θεάτρου Σκιών περιλαμβάνει αυτή την εβδομάδα το πρόγραμμα του «Πολιτιστικού Καλοκαιριού 2024» του Δήμου Καλαβρύτων. 

Την Τετάρτη 24 Ιουλίου, στις 9 το βράδυ, στην Δημοτική Κοινότητα Ψωφίδας στην Αροανία, θα παρουσιαστεί η θεατρική παράσταση «Εξηνταβελόνης» του Κωνσταντίνου Οικονόμου, σε σκηνοθεσία Χρήστου Στρέπκου. Η παράσταση αποτελεί μια παραγωγή απ’ το Άρμα Θέσπιδος του ΔΗΠΕΘΕ Πατρών και παρουσιάζεται στην Ψωφίδα με την ευγενική υποστήριξη της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Δυτικής Ελλάδας. 

Το έργο δε αποτελεί την ελληνική απόδοση απ’ τον Κωνσταντίνο Οικονόμου του «Φιλάργυρου» του Μολιέρου και γράφτηκε το 1816 εστιάζοντας σε κοινωνικά θέματα της εποχής του.

Η υπόθεση: Στη Σμύρνη του 19ου αιώνα, ο Εξηνταβελόνης θεωρείται ο πλουσιότερος και, ταυτόχρονα, ο πιο σκληρός τσιγκούνης της περιοχής. Αν και κατέχει μεγάλη περιουσία, τα παιδιά και οι υπηρέτες του, ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας. Ωστόσο, ο υπηρέτης του, που έχει βασανιστεί από την απάνθρωπη τσιγγουνιά του, αποφασίζει να τον εκδικηθεί. Με την αναπάντεχη συμμαχία του γιου του Εξηνταβελόνη, καταστρώνει ένα σκοτεινό σχέδιο που θα δώσει μια δίκαιη λύση στην ανάλγητη τσιγγουνιά του και θα ανατρέψει τα σχέδια της άγριας φιλαργυρίας του.

Παίζουν οι ηθοποιοί Βασίλης Κόκκαλης, Αλέξανδρος Κουκιάς, Αλίκη Οικονομοπούλου, Βάλια Τζιτζικάκη και Βασίλης Τσόρλαλης. 

Επίσης, την Παρασκευή 26 Ιουλίου, στην κεντρική πλατεία Κάτω Γουμένισσας, στις 9 το βράδυ, θα παρουσιαστεί η παράσταση Θεάτρου Σκιών «Ο κόκκινος κουρσάρος» απ’ το Μαύρο Θέατρο της Πάτρας (Καραγκιόζης του Μακρή, Θέατρο Σκιών Μπάμπη και Κώστα Μακρή). 

Το Σάββατο 27 Ιουλίου, στις 10 το βράδυ στην πλατεία Χελμού στα Καλάβρυτα, το συγκρότημα «Τα Κλεφτόπουλα» οργανώνει μεγάλο μουσικό πάρτι μ’ ελληνική και ξένη ποπ, ντίσκο και ροκ εν ρολ μουσική (επιτυχίες δεκαετίας 60’s-70’s-80’s-90’s). Με τους Δημήτρη Μπενάκη, φωνή και κιθάρα Ρόλη Γιαμοπούλου, φωνή και τύμπανα, Φωτεινή Τσακνάκη φωνή και πλήκτρα και Χρήστο Τζελεπόπουλο, μπάσο. 

Την  Κυριακή 28 Ιουλίου (9 μ.μ.) στην πλατεία Χελμού στα Καλάβρυτα το Δημοτικό Θέατρο του Δήμου Μαραθώνα θα παρουσιάσει την παράσταση «Επτά επί Θήβας» του Αισχύλου, σε σκηνοθεσία Νίκου Γκεσούλη, μετάφραση Γιώργου Μπλάνα, μουσική Γιώργου Βαρσαμάκη και σκηνικά και κοστούμια Τίνας Βασιλοπούλου. 

Πρωταγωνιστούν: Ετεοκλής: Ορέστης Ζακυνθινός, Αγγελιοφόρος 1: Γιώργος Λέπουρης, Αγγελιοφόρος 2: Φάνης Βορεινάκης, Αντιγόνη: Στεφανία Κωσταρέλου, Ισμήνη: Ειρήνη Γεραμάνη, Κήρυκας: Κωνσταντίνος Σκούντζος. Και Χορός Γυναικών: Τίνα Βασιλοπούλου, Ειρήνη Γεραμάνη, Μαρία Κουρομιχελάκη, Στεφανία Κωσταρέλου, Κατερίνα Σκόρδη-Τσούρα, Κατερίνα Τσαρλακουτάκη.