Διεθνές Φεστιβάλ Πάτρα: Η γλώσσα της πεταλούδας στον κινητό κινηματογράφο

ΤΡΙΤΗ 23 ΙΟΥΛΙΟΥ ΣΤΟ ΝΕΟ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ

«Η γλώσα της πεταλούδας» μία ταινία η οποία αποτελεί σημαντικό δείγμα του σύγχρονου Ισπανικού Κινηματογράφου την οποία υπογράφει ο εξαιρετικό José Luis Cuerda, παρουσιάζει την Τρίτη 23 Ιουλίου στις 9.30 το βράδυ στο προαύλιο του νέου Δημαρχείου της Πάτρας η ενότητα του Δημοτικού Κινητού Κινηματογράφου.

Πρόκειται για  μια ταινία αριστουργηματικά δοσμένη με τη μουσική της να έχει γραφτεί απο τον ισπανό σκηνοθέτη Alejandro Amenábar. Πρωταγωνιστής  είναι ο θρυλικός Fernando Fernán Gómez, που έχει  εμφανιστεί σε περισσότερες από 200 ταινίες και έχει κερδίσει το βραβείο του καλύτερου ηθοποιού δύο φορές στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου και μία φορά στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας. Το σενάριο βασίζεται στο   μυθιστόρημα του σεβαστού Manuel Rivas

Ο Χοσέ Λουίς Κουέρδα «πατάει» σε τρία διηγήματα του Μανουέλ Ρίβας γραμμένα το 1996 και αφηγείται την ιστορία του Μόντσο, ενός οκτάχρονου αγοριού που στα τέλη του '36 πηγαίνει στο σχολείο ξεκινώντας τη θητεία του στη μάθηση και στη ζωή, με καθοδηγητή τον ιδιόρρυθμο δάσκαλό του. 

Το καλοκαίρι της ίδιας χρονιάς - αρχή του ισπανικού εμφυλίου πολέμου - οι αξίες και οι αρχές που ο δάσκαλος του έχει εμφυσήσει, θα ανατραπούν, καθώς θα παρακολουθήσει τον στραγγαλισμό της δημοκρατίας από το καθεστώς του Φράνκο και θα «υποστεί» μια βίαιη και τραυματική ενηλικίωση… 

Πρωταγωνιστούν:    Manuel Lozano, Fernando Fernán Gómez, Uxía Blanco

https://www.imdb.com/title/tt0188030/?ref_=fn_al_tt_1

Η ταινία θα επαναπροβληθεί την Πέμπτη 25 Ιουλίου στο Γηροκομειό και την Κυριακή 28 Ιουλίου στα Αραχωβίτικα. Η προβολή γίνεται σε συνεργασία με το ινστιτούτο Θερβάντες  

Η είσοδος σε όλες τις προβολές του Δημοτικού Κινητού Κινηματογράφου είναι δωρεάν

 

Φινάλε για τους «Άποικους»

Στις «Δάφνες» (Παραλία Προαστίου) ολοκληρώθηκε το βράδυ της Κυριακής 21 Ιουλίου ο κύκλος των προβολών για την ταινία «Οι άποικοι». 

Οι φίλοι του κινηματογράφου παρακολουθήσουν ένα ιστορικό δράμα, μία αιματοβαμμένη, ωμή αντι-γουέστερν ιστορία, που προσομοιάζει με ένα πικρό, καυστικό σχόλιο για την Χιλιανή Ιστορία – τη γενοκτονία των ιθαγενών και τις θηριωδίες της ευρωπαϊκής αποικιοκρατίας.

Ένα σκοτεινό, εικαστικά εκθαμβωτικό γουέστερν με στοιχεία ταινίας τρόμου. Ο Φελίπε Γκάλβες χρησιμοποιεί θαυμάσια τους κώδικες του σινεμά των ειδών για να ασκήσει κριτική στις θηριωδίες της ευρωπαϊκής αποικιοκρατίας που δεν μπορούμε – και δεν πρέπει– να ξεχάσουμε. Μ’ ένα μεγαλοπρεπές εικαστικό ύφος, βραδύκαυστους ρυθμούς, μυσταγωγική ατμόσφαιρα και μια ωμά ρεαλιστική, σκληρή απεικόνιση της βίας, το φιλμ αφηγείται μια ιστορία βουτηγμένη στο αίμα και στον θάνατο. Τη σφαγή των αυτοχθόνων της Χιλής από τους Ισπανούς γαιοκτήμονες.