“Της Τέχνης τα Ιάματα”: Το νέο φεστιβάλ της Εύβοιας που “γεννήθηκε” για τον Γεώργιο Παπανικολάου

Η Κύμη είναι ένας από τους σημαντικότερους προορισμούς της Κεντρικής Εύβοιας που φημίζεται για τη νεοκλασική αρχιτεκτονική της, ενώ η ιστορία της φθάνει στην αρχαιότητα, όταν ίδρυσε δύο αποικίες, μία στα βόρεια της Σμύρνης και μία στην Κάτω Ιταλία στην Καμπανία μαζί με τους Χαλκιδείς, όπου μεταφέρθηκε και το ελληνικό αλφάβητο πουεξελίχθηκε στο λατινικό.

Από αυτό το καλοκαίρι, η πανέμορφη αυτή πόλη παρουσιάζει το νέο της φεστιβάλ «Της τέχνης τα Ιάματα», αφιερωμένο στον Γεώργιο Παπανικολάου που ανακάλυψε το Τεστ Παπ, χάρις στον οποίο σώθηκαν εκατομμύρια γυναίκες στον κόσμο, από τις 21 έως και τις 28 Ιουλίου στην Κύμη, γενέτειρα του Παπανικολάου, όπως και στα χωριά Ενορία και Καλημεριάνοι.

Σύμφωνα με τον κ. Ιωσήφ Βιβιλάκη, Υπεύθυνο επικοινωνίας φεστιβάλ, το σκεπτικό πίσω από τη διοργάνωση είναι ότι οι τέχνες έχουν θεραπευτικές ιδιότητες, με κυρίαρχο το ερώτημα εάν μπορούμε να ωφεληθούμε από την παρουσία της τέχνης στις ζωές μας. Όπως τόνισε ο κ. Βιβιλάκης, η τέχνη αποτελεί την κινητήρια δύναμη αλλαγής αλλά και το μέσο που μπορεί να συμβάλλει στην ανθρώπινη αλληλεπίδραση, την αλληλεγγύη, τον αναστοχασμό, τη σύνδεση με τον άλλο και το περιβάλλον, στην επούλωση των ψυχικών τραυμάτων και γενικότερα στη θεραπευτική πρακτική σε καιρούς δυστοπίας.

ertnews.gr