Αναγνωστοπούλου: «Η ακραία υποστελέχωση έκλεισε επ’ αόριστον τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου Άρτας»

Ερώτηση στον Υπουργό Υγείας

Η βουλευτής Αχαΐας Σία Αναγνωστοπούλου και ο Φερχάτ Οζγκιούρ κατέθεσαν κοινοβουλευτική ερώτηση προς τον υπουργό Υγείας  με θέμα: «Η ακραία υποστελέχωση έκλεισε επ’ αόριστον τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου Άρτας».

Οπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση:

Η έλλειψη μέριμνας για τα δημόσια νοσοκομεία φέρνει σε κρίσιμο σημείο το Νοσοκομείο Άρτας. Η ελλιπής χρηματοδότηση και η εμμονή της Κυβέρνησης για ιδιωτικοποίηση της Υγείας, οδηγούν σε υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών και θέτουν σε κίνδυνο την υγεία των πολιτών.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) του νοσοκομείου, η οποία έκλεισε επ' αόριστον λόγω έλλειψης εντατικολόγων. Για τρία χρόνια, η ΜΕΘ λειτουργούσε με μόλις 4 γιατρούς και άριστα εκπαιδευμένο νοσηλευτικό προσωπικό, πετυχαίνοντας εξαιρετικά θεραπευτικά αποτελέσματα.

Η υποστελέχωση, όμως, έφτασε στο απροχώρητο, με αποτέλεσμα την αναστολή λειτουργίας της ΜΕΘ. Αυτό θέτει σε άμεσο κίνδυνο ασθενείς που χρήζουν άμεσης νοσηλείας, ενώ αναγκάζει σε αναβολή χειρουργείων, εκθέτοντας σε κίνδυνο την υγεία δεκάδων πολιτών. Παράλληλα, το εναπομείναν ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό καλείται να εργαστεί σε συνθήκες ασφυκτικής πίεσης, οδηγούμενο σε εξουθένωση.

Η βουλευτές της Νέας Αριστεράς ρωτούν τον Υπουργό αν προτίθεται να αναλάβει όλες τις δέουσες πρωτοβουλίες προκειμένου να προσληφθούν άμεσα δύο εντατικολόγοι επικουρικοί, έτσι ώστε να επαναλειτουργήσει η ΜΕΘ του νοσοκομείο Άρτας.

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Υγείας

 ΘΕΜΑ: «Η ακραία υποστελέχωση έκλεισε επ’ αόριστον τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου Άρτας»

Η έλλειψη μέριμνας για την κάλυψη των τεραστίων αναγκών περ​ίθαλψης και φροντίδας  των ασθενών στα δημόσια νοσοκομεία, αλλά και η εμμονή της Κυβέρνησης για τη διάλυση του ΕΣΥ και την ιδιωτικοποίηση της Υγείας, θέτει σε κίνδυνο και το νοσοκομείο Άρτας .

Το νοσοκομείο συνειδητά οδηγείται στην υποβάθμιση, ενώ η ακραία υποστελέχωση έκλεισε επ’ αόριστον τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, δύναμης 7 κλινών, λόγω έλλειψης εντατικολόγων.

Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος αναφέρει χαρακτηριστικά πως «…επί 3 χρόνια, 4 γιατροί κράταγαν ανοικτή την ΜΕΘ, μαζί με το λειψό μεν, αλλά άρτια εκπαιδευμένο και εξειδικευμένο νοσηλευτικό προσωπικό με άριστα θεραπευτικά αποτελέσματα» ενώ με αφορμή αυτή την εξέλιξη στο νοσοκομείο Άρτας, υπογραμμίζει ότι μειώνονται με γρήγορο ρυθμό οι κλίνες ΜΕΘ σε όλη την χώρα, που αυξήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν οι ασθενείς που θα πρέπει να διακομιστούν ,να αναστέλλονται χειρουργεία για δεκάδες πολίτες ενώ το νοσηλευτικό και το ιατρικό προσωπικό καταβάλλει υπεράνθρωπες προσπάθειες ασκώντας τα καθήκοντά του σε περιβάλλον αυξημένης πίεσης με αποτέλεσμα να οδηγείται σε επαγγελματική εξουθένωση..

ΕΠΕΙΔΗ η Κυβέρνηση και το αρμόδιο Υπουργείο, την ώρα που τα δημόσια νοσοκομεία καταρρέουν, πανηγυρίζουν για τα επί πληρωμή απογευματινά χειρουργεία, ενώ θα όφειλαν να μεριμνήσουν για την επίλυση αυτής της κατάστασης,

ΕΠΕΙΔΗ το «λουκέτο» στη ΜΕΘ του νοσοκομείου Άρτας δημιουργεί ένα σοβαρό κενό στην περίθαλψη, στην ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων Νήσων,

ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο κ. ΥΠΟΥΡΓΟΣ:

Προτίθεται να αναλάβει όλες τις δέουσες πρωτοβουλίες προκειμένου να προσληφθούν άμεσα δύο εντατικολόγοι επικουρικοί, έτσι ώστε να επαναλειτουργήσει η ΜΕΘ του νοσοκομείο Άρτας;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Αναγνωστοπούλου Αθανασία (Σία)

Φερχάτ Οζγκιούρ