Καντζούρης: «Η ομάδα μας κινείται στον χαρακτήρα και το DNA που θέλουμε να επιβάλλουμε»

Ο άμεσος συνεργάτης του Βασίλη Σπανούλη στην Εθνική Ανδρών, Ηλίας Καντζούρης, «φιλοξενήθηκε» στην εκπομπή «Άμεσο Ριπλέι» του EOK WebRadio.

Αναλυτικά είπε:

Για το χθεσινό (16/07) φιλικό με το Πουέρτο Ρίκο: «Θεωρώ ότι υπάρχουν διαφορά πράγματα τα οποία πρέπει να δούμε απ’ το χθεσινό παιχνίδι. Το σημαντικότερο είναι η παρουσία του κόσμου στη Θεσσαλονίκη, που όλα τα μέλη της Εθνικής μάς εξέπληξε θετικά. Ήταν κάτι πάρα πολύ όμορφο. Υπήρχε πάρα πολύ ωραία ατμόσφαιρα, με παιδιά, με οικογένειες. Στο αγωνιστικό κομμάτι, ήταν ένα πολύ χρήσιμο ματς. Το Πουέρτο Ρίκο είναι μια πολύ καλή και επικίνδυνη ομάδα, μας έβαλε δύσκολα, έχει πάρα πολύ καλά γκαρντ, τα οποία έχουν πολύ μεγάλο ταλέντο. Δεν είναι τυχαία τα αποτέλεσμα που είχε με την Ιταλία και τη Λιθουανία στο Προολυμπιακό. Λόγω της απουσίας κάποιων πολύ σημαντικών παικτών μας, έπρεπε λίγο να αναπροσαρμόσουμε κάποια πράγματα μπασκετικά. Υπάρχουν πράγματα που πρέπει να κρατήσουμε και να διορθώσουμε, ειδικά στην επίθεση. Είναι σημαντικό, όμως, ότι η ομάδα κινείται στον χαρακτήρα και το DNA που θέλουμε να επιβάλλουμε, να μπορεί να κερδίζει ακόμα κι όταν δεν παίζει καλά. Κάναμε μια πολύ σημαντική ανατροπή στο τελευταίο δεκάλεπτο, βγάλαμε πάρα πολύ σημαντικές άμυνες. Είναι κάτι πάρα πολύ καλό και θετικό, το οποίο πρέπει να κρατήσουμε για τις επόμενες υποχρεώσεις μας».

Για το ότι βγήκαν μπροστά παίκτες που ήρθαν απ’ τον πάγκο: «Το σημαντικότερο στις εθνικές ομάδες είναι οι παίκτες να αποδέχονται τον ρόλο τους για να μπορούν οι προπονητές να δίνουν τη σωστή χημεία στην ομάδα. Όλα τα παιδιά έχουν δείξει ότι θέλουν να είναι μέλη της Εθνικής, δίνουν το 100%. Είναι πολύ σημαντικό ότι ο καθένας μπαίνει στα παπούτσια του ρόλου του και προσπαθεί κάθε φορά που μπαίνει στο γήπεδο να μπορεί να δίνει τα πράγματα που του έχουμε ζητήσει».

Για τον τραυματισμό του Βασίλη Τολιόπουλου: «Είπαμε και πριν το παιχνίδι ότι πρωταρχικός στόχος είναι να είμαστε όλοι υγιείς. Έχουμε κάποια μικροθέματα, αλλά δε νομίζω ότι είναι κάτι σοβαρό. Τα παιδιά έχουν τεράστια θέληση και θεωρώ ότι θα είμαστε όλοι εκεί όταν ξεκινήσουν τα παιχνίδια».

Για το αν θα αλλάξουν κάτι ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων: «Δεν έχουμε να προσθέσουμε ακόμα πολλά πράγματα. Σίγουρα θα υπάρξουν κάποια πράγματα που τις τελευταίες ημέρες θα θελήσουμε να διορθώσουμε, να προσθέσουμε ή να προσαρμόσουμε. Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι αυτά που κάνουμε μέχρι τώρα να τα κάνουμε ακόμα καλύτερα. Πάμε σε ένα τουρνουά με τρεις πάρα πολύ καλές ομάδες. Οι λεπτομέρειες θα κάνουν τη διαφορά και σε αυτό το μονοπάτι θα πρέπει να επικεντρωθούμε στις τελευταίες προπονήσεις πριν την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων».

Για το αν το στυλ παιχνιδιού του Πουέρτο Ρίκο μοιάζει με την Αυστραλία και τον Καναδά: «Δε θα έλεγα ότι μοιάζει τόσο πολύ με την Αυστραλία. Η Αυστραλία είναι μια ομάδα που παίζει πάρα πολύ physical, με κορμιά, με παιδιά που η ταχύτητα του παιχνιδιού τους και η εκτέλεση είναι αρκετά μεγάλη. Ο Καναδάς ως προς το επιθετικό ταλέντο των περιφερειακών είναι παρόμοια ομάδα, απλά έχει μεγαλύτερο βάθος. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το Πουέρτο Ρίκο κέρδισε και την Ιταλία και τη Λιθουανία. Όλες οι ομάδες είναι πάρα πολύ δυνατές, η καθεμία έχει το στυλ της. Εμείς πρέπει να πάμε εκεί και να προσπαθήσουμε να επιβάλλουμε το δικό μας στυλ παιχνιδιού. Αυτό είναι το “κλειδί”. Να παίξουμε πολύ καλή και σκληρή άμυνα και μεσώ αυτού να μπορέσουμε αν βρούμε καλάθια στον αιφνιδιασμό και γενικότερα ρυθμό στην επίθεση. Σε όλα τα ματς που έχουμε παίξει καλά και κερδίσαμε, αυτός ήταν ο τρόπος με τον οποίον η Εθνική μπόρεσε να φτάσει στον στόχο της και δε χρειάζεται να αλλάξουμε πολλά πράγματα».

sdna.gr