New York Times: Ο Μπάιντεν εξετάζει το ενδεχόμενο να αποσυρθεί από τις εκλογές - Διαψεύδει ο Λευκός Οίκος

Μετά την καταστροφική εμφάνιση που έκανε την περασμένη εβδομάδα στο ντιμπέιτ

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε σε σύμμαχό του ότι «ζυγίζει» το ενδεχόμενο να αποχωρήσει από την προεδρική κούρσα, σύμφωνα με τους Τάιμς της Νέας Υόρκης.

Είναι η πρώτη φορά που γίνεται γνωστή μία ένδειξη ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ εξετάζει σοβαρά το κατά πόσο μπορεί να ανακάμψει μετά την καταστροφική εμφάνιση που έκανε την περασμένη εβδομάδα στο ντιμπέιτ με τον αντίπαλό του υποψήφιο των Ρεπουμπλικανων και πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

Σύμφωνα με το δημοσίοευμα οπρόεδρος Μπάιντεν δήλωσε ότι γνωρίζει πως  μπορεί να μην είναι σε θέση να σώσει την υποψηφιότητά του, εάν δεν μπορέσει να πείσει το κοινό τις επόμενες ημέρες ότι είναι κατάλληλος για τη θέση, μετά την εμφάνιση στο ντιμπέιτ την περασμένη εβδομάδα.  Ο πρόεδρος, ο οποίος, όπως τόνισε ο σύμμαχος, εξακολουθεί να βρίσκεται σε μεγάλο βαθμό στη μάχη για την επανεκλογή του, κατανοεί ότι οι επόμενες εμφανίσεις του ενόψει του εορταστικού Σαββατοκύριακου (συμπεριλαμβανομένης μιας συνέντευξης που έχει προγραμματιστεί για την Παρασκευή στον Τζορτζ Στεφανόπουλο του ABC News και των προεκλογικών στάσεων που θα κάνει στην Πενσυλβάνια και το Ουισκόνσιν) πρέπει να πάνε καλά. “Ξέρει ότι αν έχει άλλες δύο τέτοιες εκδηλώσεις, θα είμαστε σε διαφορετικό σημείο” μέχρι το τέλος του Σαββατοκύριακου, δήλωσε ο σύμμαχος, αναφερόμενος στην αδρανή και μη εστιασμένη εμφάνιση του κ. Μπάιντεν στο ντιμπέιτ.

Το συγκεκριμένο πρόσωπο, ο σύμμαχος του Μπάιντεν, μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας, γιατί κλήθηκε να συζητήσει μια ευαίσθητη κατάσταση, εξηγεί η αμερικανική εφημερίδα.

Η διάψευση

Ωστόσο, ο Άντριου Μπέιτς, εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, δήλωσε ότι ο ισχυρισμός ήταν “απολύτως ψευδής” και ότι ο Λευκός Οίκος δεν είχε αρκετό χρόνο για να απαντήσει. Η συζήτηση είναι η πρώτη ένδειξη που γίνεται γνωστή αναφορικά με το ότι ο πρόεδρος εξετάζει σοβαρά το αν μπορεί να ανακάμψει μετά την καταστροφική του εμφάνιση στο ντιμπέιτ στην Ατλάντα την Πέμπτη.

Οι ανησυχίες αυξάνονται σχετικά με τη βιωσιμότητά του ως υποψηφίου και το κατά πόσον θα μπορούσε να υπηρετήσει ως πρόεδρος για άλλα τέσσερα χρόνια. “Ένας κορυφαίος σύμβουλος του κ. Μπάιντεν, ο οποίος επίσης μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας για να συζητήσει την κατάσταση, δήλωσε ότι ο πρόεδρος “έχει πλήρη επίγνωση της πολιτικής πρόκλησης που αντιμετωπίζει.”  Οι αξιωματούχοι της προεκλογικής εκστρατείας παρακολουθούσαν νευρικά τις δημοσκοπήσεις, αναγνωρίζοντας ότι τα κακά νούμερα θα μπορούσαν να τροφοδοτήσουν την κρίση.

Μια δημοσκόπηση του CBS News την Τετάρτη έδειξε ότι ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ προηγείται του κ. Μπάιντεν από το ντιμπέιτ με 50 τοις εκατό έναντι 48 τοις εκατό σε εθνικό επίπεδο και 51 τοις εκατό έναντι 48 τοις εκατό στις πολιτείες που δίνουν μάχη. Ο κ. Μπάιντεν προσεγγίζει σιγά-σιγά τους Δημοκρατικούς εκλεγμένους αξιωματούχους και έχει προγραμματίσει συνάντηση με Δημοκρατικούς κυβερνήτες στον Λευκό Οίκο για το βράδυ της Τετάρτης.

Συνεχίζει επίσης να προσεγγίζει ανθρώπους που εμπιστεύεται εδώ και καιρό και έχει πει σε τουλάχιστον ένα άτομο ότι είναι ανοιχτός στο ενδεχόμενο να μην αποδώσουν τα σχέδιά του να κάνει «φυγή εμπρός» μετά την εμφάνισή του στο ντιμπέιτ  και να στρέψει την προσοχή ξανά στον αντίπαλό του, τον  Τραμπ.

Ο Μπάιντεν, ο οποίος συσκέπτεται με την οικογένεια και τους συμβούλους του μετά το ντιμπέιτ της Πέμπτης, υπογράμμισαν ότι ο πρόεδρος εξακολουθεί να δίνει τη μάχη της πολιτικής του ζωής και σε μεγάλο βαθμό βλέπει αυτή τη στιγμή ως μια ευκαιρία να «επιστρέψει» , όπως έχει κάνει πολλές φορές κατά τη διάρκεια της μισού αιώνα καριέρας του.

Αλλά είναι επίσης ξεκάθαρος, είπαν, για τη δύσκολη μάχη που δίνει για να πείσει τους ψηφοφόρους, τους δωρητές και την πολιτική τάξη ότι η εμφάνισή του στο ντιμπέιτ ήταν μια ανωμαλία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η συντακτική επιτροπή της New York Times κάλεσε την Παρασκευή, την επομένη του debate τον πρόεδρο Μπάιντεν να αποσυρθεί από την κούρσα για τον Λευκό Οίκο.

 

ΠΗΓΗ

 

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ