Α. Παναγιωτόπουλος: «Και με τη ‘‘βούλα’’ της ΕΛΣΤΑΤ η απαξίωση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας από την κυβέρνηση»

Ερώτηση στον Υπουργό Υγείας

Ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας με θέμα «Η ΕΛΣΤΑΤ επιβεβαιώνει ότι η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) καταρρέει με την υποστελέχωση που απεργάζεται και υλοποιεί η κυβέρνηση» κατέθεσαν δεκαεννέα (19) βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, με πρωτοβουλία του Βουλευτή Αχαΐας και Τομεάρχη Υγείας Ανδρέα Παναγιωτόπουλου.

Σύμφωνα με τα πρόσφατα νέα στοιχεία της ΕΛΣΑΤ (25/06/2024) για τις Μονάδες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (Π.Φ.Υ) για το έτος 2023, ο αριθμός του ιατρικού προσωπικού που απασχολείται στις δομές ΠΦΥ παρουσίασε μείωση κατά 3,6% το 2023 σε σχέση με το 2022, το νοσηλευτικό προσωπικό μειώθηκε αντίστοιχα κατά 1,1% και το προσωπικό των λοιπών ειδικοτήτων κατά 2,3%. 

Στην ερώτηση τονίζεται ότι «δίχως μια στιβαρή ΠΦΥ είναι αδύνατον να οικοδομήσεις σοβαρό και αποτελεσματικό δημόσιο σύστημα υγείας, κάτι που αντανακλάται στα δημόσια νοσοκομεία, τα ΤΕΠ και ΤΕΙ των οποίων συμφορούνται καθημερινά από περιστατικά που θα μπορούσαν και έπρεπε να διαχειρίζονται από τον οικογενειακό ιατρό, τις ΤΟΜΥ και τα Κέντρα Υγείας, αν αυτά λειτουργούσαν σωστά και αποτελεσματικά».

Με την στελεχιακή αποδυνάμωση του Π.Φ.Υ. η κυβέρνηση για μια ακόμα φορά επιβεβαιώνει το όραμα της «για ένα οριακό ΕΣΥ με τους ανθρώπους να υποχρεώνονται στο μονόδρομο της ιδιωτικής υγείας και της ιδιωτικής ασφάλισης».

Ερωτάται επομένως ο κ. Υπουργός ποιο είναι εν τέλει το κυβερνητικό σχέδιο για την Π.Φ.Υ. και το μέλλον της και για ποιο λόγο το δυναμικό της Π.Φ.Υ. μειώνεται αντί να αυξάνεται ώστε να μπορέσει να λειτουργήσει αποτελεσματικά τόσο στο επίπεδο της πρόληψης όσο και της αποκατάστασης της υγείας των ασθενών. 

Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ διαχρονικά και καθημερινά θα συνεχίζει να μάχεται για το καθολικό και ισότιμο δικαίωμα όλων στην υγεία με ένα δημόσιο σύστημα υγείας σύγχρονο, επαρκές και εστιασμένο στις ανάγκες του πληθυσμού.