Ψευδάργυρος: Τα 6 πολύτιμα οφέλη που πρέπει να γνωρίζετε

Ο ψευδάργυρος είναι ένα από τα πιο σημαντικά μέταλλα που χρειάζεται ο οργανισμός μας για να επιβιώσει. Από το ανοσοποιητικό σύστημα μέχρι την καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών, καλό είναι να τον εντάξετε στη διατροφή σας για να ενισχύσετε την υγεία σας. Το καλό είναι ότι χρειάζεστε μια μικρή ποσότητα για να αποκομίσετε τα εκπληκτικά του οφέλη.

Μπορείτε να λάβετε τον ψευδάργυρο από τροφές όπως τα στρείδια, τα πουλερικά, οι ξηροί καρποί, οι σπόροι και η βρώμη ή μέσω συμπληρωμάτων εάν παρουσιάζετε έλλειψη. Φυσικά, είναι προτιμότερο η απορρόφηση να γίνεται μέσω της τροφής. Ας δούμε αναλυτικά τα 6 σημαντικά οφέλη του:

1 Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα

Ο οργανισμός χρειάζεται τον ψευδάργυρο για να καταπολεμήσει τις τοξίνες και για να αναπτυχθούν τα Τ-κύτταρα που «μάχονται» ενάντια των ιών και των καρκινικών κυττάρων.

Έρευνες υποστηρίζουν ότι ο ψευδάργυρος αποτρέπει και τη φλεγμονή.

2 Διατηρεί το σάκχαρο σταθερό

Με τη βοήθεια του ψευδαργύρου ο οργανισμός συνθέτει, αποθηκεύει και απελευθερώνει την ινσουλίνη στο πάγκρεας. Η ινσουλίνη ρυθμίζει το σάκχαρο στο αίμα. Ειδικότερα, έρευνα συσχετίζει την ανεπάρκεια ψευδαργύρου με το διαβήτη.

3 Συμβάλλει στην επούλωση των πληγών

Ο ψευδάργυρος βοηθά στην πήξη του αίματος. Επομένως, είναι σημαντικός για να επουλώσετε τραυματισμούς ή κοψίματα.

4 Εξομαλύνει την πέψη

Το σώμα χρειάζεται τον ψευδάργυρο για να απορροφήσει όλα τα θρεπτικά συστατικά σωστά. Σύμφωνα με τα ευρήματα μιας σχετικής μελέτης, η ανεπάρκεια ψευδαργύρου είναι πιθανόν να επηρεάζει αρνητικά το πεπτικό σας σύστημα.

5 Επηρεάζει τη γεύση

Κι όμως… χωρίς ψευδάργυρο δεν θα μπορείτε να γευτείτε πλήρως και επαρκώς το φαγητό σας, σύμφωνα με έρευνες.

6 Εξισορροπεί τον μεταβολισμό

Ο ψευδάργυρος είναι πολύτιμος για τη διατήρηση του μεταβολισμού σας, καθώς το μέταλλο συμβάλλει στον μεταβολισμό των πρωτεϊνών, των υδατανθράκων και του λίπους. Συχνά αναφέρεται κούραση και νωθρότητα από άτομα με χαμηλά επίπεδα ψευδαργύρου. Αν, επίσης, δυσκολεύεστε να χάσετε βάρος, ελέγξτε και τον ψευδάργυρό σας.

Η ανεπάρκεια ψευδαργύρου μπορεί να επηρεάσει ολόκληρο το σώμα σας, σύμφωνα με τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας.

Η μεσογειακή δίαιτα περιλαμβάνει τόσο όσπρια όσο και ξηρούς καρπούς και πουλερικά από όπου μπορείτε να λάβετε τον ψευδάργυρο που χρειάζεστε. Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας για να σας καθοδηγήσει ανάλογα.

https://www.vita.gr/