10 ενδιαφέροντα πράγματα που ίσως δεν γνώριζες για τα άλογα

Τα άλογα και τα ιδιαίτερα χαρίσματά τους που τα κάνουν μοναδικά

Χείλη: Τα άλογα χρησιμοποιούν τα χείλη τους για να εξερευνήσουν και να πιάσουν αντικείμενα. Τα χείλη τους είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα και επιδέξια, γεγονός που τα βοηθά να μαζεύουν τροφή, να λύνουν κόμπους, ακόμα και να ανοίγουν τις πόρτες από τους στάβλους τους.

Δυνατή μνήμη: Τα άλογα έχουν εξαιρετική μνήμη. Μπορούν να αναγνωρίσουν άλλα άλογα και ανθρώπους μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα  και συχνά μπορούν να θυμηθούν διαδρομές και τοποθεσίες που έχουν βρεθεί.

Όραση: Τα μάτια τους είναι από τα μεγαλύτερα στο ζωικό βασίλειο. Είναι τοποθετημένα στα πλάγια του κεφαλιού τους και έτσι έχουν όραση σχεδόν 360 μοιρών, επιτρέποντάς τους να βλέπουν τους θηρευτές από σχεδόν κάθε κατεύθυνση. Ωστόσο, ακριβώς επειδή είναι τοποθετημένα με αυτόν τον τρόπο έχουν ένα τυφλό σημείο ακριβώς μπροστά και πίσω τους.

Ύπνος: Τα άλογα μπορούν να κοιμούνται τόσο ξαπλωμένα όσο και όρθια χάρη σε έναν ειδικό μηχανισμό που έχουν στα πόδια τους, ο οποίος τους επιτρέπει να χαλαρώνουν τους μύες τους και να κοιμηθούν χωρίς να χάσουν την ισορροπία τους.

Ταχύτητα και αντοχή: Η μεγαλύτερη καταγεγραμμένη ταχύτητα σπριντ αλόγου ήταν περίπου 88,5 km/h. Εκτός από την ταχύτητα, ορισμένες φυλές αλόγων ιδίως εκείνες που χρησιμοποιούνται στην ιππασία αντοχής, μπορούν να διανύσουν μεγάλες αποστάσεις για μεγάλα χρονικά διαστήματά.

Ηλικία: Όπως τα σκυλιά έτσι και τα άλογα έχουν διαφορετικά ορόσημα γήρανσης συγκριτικά με τους ανθρώπους. Ένα άλογο ενός έτους είναι περίπου όπως ένα παιδάκι 6,5 ετών όσον αφορά την ωριμότητά του. Αντίστοιχα, η ενηλικίωση των αλόγων έρχεται κοντά στα πέντε έτη.

Επικοινωνία: Τα άλογα επικοινωνούν μέσω του χλιμιντρίσματος και του κλαψουρίσματος, με τη θέση των αυτιών τους, το πάτημα των οπλών, καθώς και το κούνημα της ουράς τους. Αυτά τα σημάδια μπορούν να δείξουν όλα τους τα συναισθήματα, από ενθουσιασμό έως άγχος ή δυσφορία.

Κοινωνική δομή: Τα άγρια άλογα ζουν συνήθως σε μικρές ομάδες ή κοπάδια, με επικεφαλής μια κυρίαρχη φοράδα η οποία προστατεύεται από έναν επιβήτορα. Η κοινωνική δομή είναι πολύπλοκη και τα βοηθά να αλληλοπροστατεύονται από τους θηρευτές

Ιστορία εξημέρωσης: Τα άλογα εξημερώθηκαν για πρώτη φορά γύρω στο 3500 π.Χ., πιθανότατα στις στέπες της κεντρικής Ασίας. Έκτοτε, χρησιμοποιήθηκαν από τους ανθρώπους για συντροφιά και για μεταφορές, διαδραματίζοντας πολύ μεγάλο ρόλο κατά την ανθρώπινη ιστορία.

Ποικιλία φυλών: Υπάρχουν πάνω από 300 διαφορετικές φυλές αλόγων, η καθεμία με μοναδικά χαρακτηριστικά, από το μικροσκοπικό πόνυ του Σέτλαντ μέχρι το μεγαλοπρεπές αραβικό άλογο.

https://www.athensvoice.gr/