Πόνος στη μέση: Η άσκηση που τον εξαφανίζει

Σας βασανίζει και εσάς ένας πόνος στη μέση σας; Αν η απάντηση είναι ναι, τότε ίσως να πάσχετε από οσφυαλγία. Αν αναλογιστούμε ότι σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας περίπου 619 εκατομμύρια άτομα ζουν με οσφυαλγία και εκτιμάται ότι μέχρι το 2050 ο αριθμός αυτός θα αγγίξει τα 843 εκατομμύρια, είναι πολύ πιθανό να εμφανίσετε κάποια στιγμή στη ζωή σας.

Ενώ μια εργονομική καρέκλα γραφείου ή οι τακτικές επισκέψεις σε κάποιον φυσικοθεραπευτή μπορούν να σας βοηθήσουν, μπορεί να σας ωφελήσει σημαντικά να γνωρίζετε και άλλους αποτελεσματικούς τρόπους να απαλαγείτε άμμεσα από τον πόνο, ακόμη και αν δεν έχετε διαγνωστεί με κάποια ασθένεια ή δεν έχετε υποστεί κάποιον τραυματισμό.

Η άσκηση που καταπολεμά τον πόνο στη μέση

Μια έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην Αυστραλία, ανακάλυψε ότι μπορείτε να καταπολεμήσετε τον πόνο στην μέση με το απλό…περπάτημα!

Φαίνεται πως δεν υπάρχει κάτι στο οποίο το περπάτημα δεν μπορεί να μας βοηθήσει, καθώς αυξάνει τον μεταβολισμό μας, βελτιώνει το καρδιαγγειακό μας σύστημα, τη διάθεση μας και μας βοηθάει να ζήσουμε μια πιο μεγάλη αλλά και υγιή ζωή.

Δεν γνωρίζουμε τι ακριβώς κάνει το περπάτημα και εξαφανίζει τον πόνο στην μέση, αλλά είναι πιθανό να περιλαμβάνει το συνδυασμό των απαλών ταλαντωτικών κινήσεων, τη φόρτιση και την ενδυνάμωση των δομών και των μυών της σπονδυλικής στήλης, τη χαλάρωση και την ανακούφιση από το άγχος και την απελευθέρωση ενδορφινών που προκαλούν ευεξία.

Ο πόνος στη μέση είναι από εκείνους που αν σας επισκεφτούν μια φορά, κάνει συχνά την επανεμφάνιση τους. Πιο συγκεκριμένα, έρευνες δείχνουν ότι το 70% των ατόμων που εμφάνισαν πόνο στη μέση μια φορά, εμφάνισαν και κάποια στιγμή στο μέλλον.

Ενώ προηγούμενες μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι η άσκηση μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο επανεμφάνισης του πόνου στη μέση, οι δοκιμές αυτές αφορούσαν συνήθως ομαδικά προγράμματα άσκησης, που απαιτούν επίβλεψη και χρήση ακριβού εξοπλισμού.

Η έρευνα στην Αυστραλία όμως αποτελεί κάτι διαφορετικό, καθώς είναι η πρώτη που εξέτασε με τόση ακρίβεια το περπάτημα, το οποίο είναι πολύ πιο προσβάσιμο και εύκολο για όλους μας. Η έρευνα περιελάμβανε 701 συμμετέχοντες, εκ των οποίων πάνω από το 80% ήταν γυναίκες. Όλοι οι συμμετέχοντες είχαν πρόσφατα βιώσει ένα επεισόδιο απροσδιόριστου πόνου στην μέση.

Για ένα χρόνο ή περισσότερο, η μισή ομάδα δεν έλαβε καμία θεραπεία για τον πόνο στην μέση, ενώ η άλλη μισή ομάδα συμμετείχε σε μια παρέμβαση περπατήματος και εκπαίδευσης που περιελάμβανε έξι εκπαιδευτικές συνεδρίες με έναν εγγεγραμμένο φυσιοθεραπευτή, ο οποίος καθοδηγούσε τους συμμετέχοντες μέσω ενός προγράμματος περπατήματος στο σπίτι.

Ο στόχος ήταν οι συμμετέχοντες να βρίσκουν χρόνο αλλά και ενέργεια να περπατούν για τουλάχιστον 30 λεπτά πέντε μέρες την εβδομάδα, για έξι μήνες.

Μετά την ολοκλήρωση της τριετούς μελέτης, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η ομάδα παρέμβασης με περπάτημα είχε λιγότερες υποτροπές εξουθενωτικού πόνου στην μέση σε σχέση με την ομάδα ελέγχου. Εκείνοι που περπατούσαν τακτικά πέρασαν κατά μέσο όρο 208 ημέρες πριν βιώσουν την πρώτη υποτροπή του πόνου στη μέση, σε σύγκριση με 112 ημέρες για την ομάδα ελέγχου.

Αλλά δεν είναι μόνο η ποιότητα ζωής των συμμετεχόντων που βελτιώθηκε, αλλά επίσης πέρασαν λιγότερο χρόνο να αναζητούν επαγγελματική βοήθεια.

Αν λοιπόν ψάχνετε το μυστικό για να εξαφανίσετε τον πόνο στη μέση για πολύ περισσότερο, αλλά και να βελτιώσετε όλη σας τη ζωή, το περπάτημα είναι η ιδανική λύση!

https://www.vita.gr/