Μακελειό στο Νταγκεστάν: Οπαδοί διεθνούς τρομοκρατικής οργάνωσης οι δράστες - Σκότωσαν ιερέα και άλλα 18 άτομα


Συνολικά 19 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων 4 πολίτες, σκοτώθηκαν χθες, Κυριακή, στις συντονισμένες επιθέσεις που πραγματοποιήθηκαν εχθές, Κυριακή, σε δύο πόλεις του Νταγκεστάν στον ρωσικό Καύκασο, και 5 δράστες εξουδετερώθηκαν από τις δυνάμεις ασφαλείας, ανακοίνωσε σήμερα η ρωσική Ανακριτική Επιτροπή, η οποία είναι αρμόδια για τις έρευνες.

«Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία, 15 μέλη των δυνάμεων της τάξης σκοτώθηκαν, όπως και 4 πολίτες, εκ των οποίων ένας ορθόδοξος ιερέας», αναφέρει η επιτροπή αυτή σε ανακοίνωση που εξέδωσε.

Κατά τη διάρκεια της αντιτρομοκρατικής επιχείρησης, η οποία ολοκληρώθηκε σήμερα το πρωί, «5 άτομα» «εξουδετερώθηκαν», προσθέτει.

Αυτοί «ταυτοποιήθηκαν», καταλήγει η ρωσική Ανακριτική Επιτροπή στην ανακοίνωσή της, στην οποία δεν διευκρινίζει αν εξακολουθούν να διαφεύγουν κάποιοι από τους δράστες των επιθέσεων ή όχι.


Υπενθυμίζεται ότι ένοπλοι άνοιξαν πυρ χθες Κυριακή σε μια συναγωγή, δύο ορθόδοξες εκκλησίες και ένα φυλάκιο της αστυνομίας σε δύο πόλεις του Νταγκεστάν, σπέρνοντας τον τρόμο και τον θάνατο. Οι συντονισμένες επιθέσεις ενόπλων στην πρωτεύουσα του Νταγκεστάν, τη Μαχατσκαλά, και στην πόλη Ντερμπέντ (νοτιότερα), σημειώθηκαν τρεις μήνες μετά το μακελειό με τους 145 νεκρούς σε αίθουσα συναυλιών κοντά στη Μόσχα, για το οποίο την ευθύνη ανέλαβε η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος. 


Ο ιερέας που έχασε τη ζωή του κατά την επίθεση σε ορθόδοξο ναό στο Ντερμπέντ έχει ταυτοποιηθεί ως ο 66χρονος πατήρ Νικολάι Κοτέλνικοφ που λειτουργούσε στην περιοχή εδώ και περισσότερο από 40 χρόνια. Οι τρομοκράτες που εισέβαλαν στην εκκλησία έκοψαν τον λαιμό του άτυχου ιερωμένου, με τους αξιωματούχους να κάνουν λόγο για μια ιδιαίτερα βάναυση δολοφονία.

Τριήμερο εθνικό πένθος κηρύχθηκε στο Νταγκεστάν στον απόηχο των πολύνεκρων επιθέσεων, όπως ανακοινώθηκε πριν από μερικές ώρες από τον λογαριασμό Telegram της τοπικής κυβέρνησης της ρωσικής δημοκρατίας στον Βόρειο Καύκασο.


Σύμφωνα με το Tass, εκπρόσωποι των τοπικών αστυνομικών Αρχών δήλωσαν ότι οι δράστες είναι οπαδοί μιας διεθνούς τρομοκρατικής οργάνωσης και ότι τα άτομα που οργάνωσαν τις επιθέσεις θα βρεθούν και θα τιμωρηθούν.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει επισήμως ανάληψη ευθύνης για τις επιθέσεις στο Νταγκεστάν, ωστόσο οι έρευνες φαίνεται να στρέφονται προς ακραίους ισλαμιστές. «Κατανοούμε ποιος βρίσκεται πίσω από την οργάνωση των τρομοκρατικών επιθέσεων και ποιος ήταν ο στόχος τους», δήλωσε εχθές σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του ο Μέλικοφ, χωρίς όμως να προβεί σε περισσότερες διευκρινίσεις.

Δημοσιεύματα ρωσικών μέσων ενημέρωσης μεταδίδουν πληροφορίες από πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας, σύμφωνα με τις οποίες μεταξύ των δραστών ήταν δύο από τους γιους του Μαγκομέντ Ομάροφ, επικεφαλής της περιφέρειας Σεργκοκαλίνσκι. Ο 63χρονος Ομάροφ συνελήφθη και θεωρείται ύποπτος για την οργάνωση της τρομοκρατικής επίθεσης.

Ολοκληρώθηκε η αντιτρομοκρατική επιχείρηση

Η αντιτρομοκρατική επιχείρηση που εξαπολύθηκε στην ρωσική Δημοκρατία του Νταγκεστάν, στον Καύκασο, μετά τις επιθέσεις κατά ορθόδοξων εκκλησιών και μιας συναγωγής που στοίχισαν τη ζωή σε τουλάχιστον 16 ανθρώπους, ολοκληρώθηκε, ανακοίνωσε σήμερα η Αντιτρομοκρατική Επιτροπή της Ρωσίας (NAK).

"Μετά την εξουδετέρωση των απειλών για τη ζωή και την υγεία των πολιτών, αποφασίστηκε να τερματιστεί η αντιτρομοκρατική επιχείρηση" στο Νταγκεστάν από τις 08:15 ώρα Ελλάδος, σύμφωνα με ανακοίνωση της Επιτροπής αυτής, την οποία επικαλέστηκαν ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ