Έργο της Πάουλα Ρέγκο μπορεί να πωληθεί σε τιμή ρεκόρ σε δημοπρασία στο Λονδίνο

Έργο τέχνης της Πάουλα Ρέγκο πρόκειται να πωληθεί σε δημοπρασία από τον οίκο Sotheby’s την επόμενη εβδομάδα στο Λονδίνο και μπορεί να καταρρίψει νέο ρεκόρ.

Το προκλητικό έργο της ζωγράφου από την Πορτογαλία με θέμα τις αμβλώσεις, τους ρόλους των φύλων και την ενδοοικογενειακή βία έχει βρει νέο κοινό, αναφέρεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας «The Guardian».

Από τον θάνατό της το 2022, η τιμή-ρεκόρ για έργο της σε δημοπρασία έχει αυξηθεί σημαντικά, από 1,1 εκατ. λίρες Αγγλίας το 2015 σε νέο ρεκόρ λίγο πάνω από 3 εκατ. λίρες Αγγλίας στον οίκο Christie’s τον περασμένο Οκτώβριο.

Το έργο «Meadow» διατίθεται πρώτη φορά στην αγορά από τότε που αποκτήθηκε το 1997 μετά την παρουσίασή του στη γκαλερί Marlborough στη Νέα Υόρκη. Η αρχική εκτίμηση της τιμής πώλησής του ανέρχεται σε περίπου τρία εκατομμύρια αγγλικές λίρες.

Η Έμα Μπέικερ επικεφαλής της δημοπρασίας σύγχρονης τέχνης του Sotheby’s, χαρακτήρισε το έργο «αριστούργημα» και χαρακτηριστικό της αγάπης της Ρέγκο να παίζει με ρόλους φύλου.

«Στο “Meadow”, η Ρέγκο κατασκευάζει ένα ονειρικό τοπίο όπου κυριαρχεί το μυστήριο και η ασάφεια ευδοκιμεί» αναφέρει ο οίκος Sotheby’s.

Η δημοπρασία θα πραγματοποιηθεί στις 25 Ιουνίου.

Γεννημένη το 1935 στην Πορτογαλία, η Ρέγκο μετακόμισε στο Λονδίνο τη δεκαετία του 1950 για να παρακολουθήσει τη Σχολή Καλών Τεχνών Slade. Το πρώιμο έργο της ήταν συχνά απροκάλυπτα πολιτικό και απευθυνόταν στον Πορτογάλο δικτάτορα Σαλαζάρ και το καθεστώς του, ενώ αργότερα εστίασε στα παραμύθια, το φύλο και, κυρίως, την άμβλωση. Η σειρά έργων για τις αμβλώσεις το 1988, η οποία απεικόνιζε τους κινδύνους της ποινικοποίησής της, έγινε ως απάντηση σε ένα αποτυχημένο νομοθετικό δημοψήφισμα στην Πορτογαλία και θεωρείται ως βασικό σημείο καμπής για την αλλαγή των απόψεων για το θέμα στη χώρα.

Η Πάουλα Ρέγκο πέθανε τον Ιούνιο του 2022.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ