Η Κύπρος ετοιμάζει έξοδο στις αγορές με 10 ετές ομόλογο

Αναμένεται το επόμενο διάστημα

Στις αγορές αναμένεται να βγει το επόμενο διάστημα η Κύπρος με 10 ετές ομόλογο.

Όπως μεταδίδει το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, το υπουργείο Οικονομικών της Κύπρου εξετάζει να το κάνει αυτό προκειμένου να αξιοποιήσει τη θετική δυναμική που δημιουργείται για την οικονομία της έπειτα από τις απανωτές αναβαθμίσεις της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας.

Μάλιστα ο στόχος είναι η Κύπρος να βγει στις αγορές με ένα 10 ετές  ομόλογο, ωστόσο τα ζητήματα αυτά όπως και το τελικό ποσό που θα αντληθεί καθορίζονται σε διαβούλευση από τους συμβούλους της έκδοσης και αναλόγως των συνθηκών της αγοράς, όπως δήλωσαν  αρμόδιες πηγές στο ΚΥΠΕ.

Το Γραφείο Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους

Υπενθυμίζεται πως το Γραφείο Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΓΔΔΧ) έχει ήδη ανακοινώσει ετήσιο χρηματοδοτικό πρόγραμμα ύψους  1,3 δισ. ευρώ για το 2024. Από το ποσό αυτό το  1 δισ. ευρώ θα καλυφθεί μέσω της έκδοσης Ευρωπαϊκού Μεσοπρόθεσμου Ομολόγου (ΕΜΤΝ).

Σημειώνεται δε πως το ΓΔΔΧ είχε αναφέρει σε ετήσια έκθεση για το 2023 πως η πρόθεση για τα επόμενα χρόνια είναι  να εκδίδεται τουλάχιστον ανά έτος ένα ομόλογο  αναφοράς (ΕΜΤΝ) με άντληση ποσού ύψους  1 δισ. ευρώ με 1,5 δισ. ευρώ προκειμένου να καλύπτονται οι χρηματοδοτικές ανάγκες της κυβέρνησης.

Πάγιος στόχος του ΓΔΔΧ είναι να υπάρξει εξομάλυνση της καμπύλης λήξεων χρέους με έμφαση στην έκδοση ομολόγων μεγαλύτερης διάρκειας, δεδομένου ότι οι συνθήκες της αγοράς και το νέο περιβάλλον επιτοκίων το ευνοούν.

Οι ίδιες πηγές θεωρούν πως το περιβάλλον είναι ευνοϊκό για την Κύπρο στον απόηχο των αναβαθμίσεων  της οικονομίας της από τους  Fitch και Standard and Poor’s. Οι οίκοι αυτοί αναβάθμισαν τη μακροχρόνια πιστοληπτική αξιολόγηση της Κύπρου στο ΒΒΒ+ και διατήρησαν θετικές τις προοπτικές, ενώ θετικές προοπτικές έθεσε και ο οίκος Moody’s, διατηρώντας την αξιολόγηση στο ‘ΒΒΒ’ σε πράξη αξιολόγησης στο τέλος του προηγούμενου μήνα. Θετικές συνθήκες δημιουργούν και η σταθερή πτωτική πορεία του δείκτη χρέους ως προς το ΑΕΠ, ωθούμενο κυρίως από τον ρυθμό ανάπτυξης, ο οποίος το πρώτο τρίμηνο του έτους ήταν ο δεύτερος μεγαλύτερος στην ΕΕ πίσω από τη Μάλτα, σε τριμηνιαία βάση (1,2%), και τρίτος ψηλότερος σε ετήσια βάση (3,4% εποχικά διορθωμένα στοιχεία) πίσω από Μάλτα και Κροατία.

ΠΗΓΗ