Το τελευταίο στοίχημα του διακεκριμένου ακαδημαϊκού είναι οι ευεργετικές επιδράσεις του αυγοτάραχου στην υγεία της καρδιάς μας.
Ο Δρ Στέφανος Κάλης είναι διακεκριμένος ακαδημαϊκός και αυτό δεν το επιβεβαιώνει μόνο η θέση του τακτικού καθηγητή στη σχολή Ιατρικής του πανεπιστημίου του Harvard, οι 225 δημοσιεύσεις σε Αμερικάνικα και διεθνή επιστημονικά περιοδικά, αλλά και οι πολλές βραβεύσεις που έχει δεχτεί. Ο Δρ Κάλης μεγάλωσε με παραδοσιακά ελληνικά φαγητά που ετοίμαζε η αγαπημένη του γιαγιά στην οικογενειακή κουζίνα και διεύρυνε τις εμπειρίες που τον διαμόρφωσαν μέσα από τα πολλά ταξίδια του στην Ελλάδα, την Κύπρο, την Ισπανία και την Ιταλία. Ως επαγγελματίας της υγείας επιδιώκει να δίνει το παράδειγμα, ακολουθώντας μεσογειακή διατροφή, κάνοντας τακτική σωματική άσκηση και φροντίζοντας έναν σταθερά καλό πρόγραμμα ύπνου.
Με βάση τη συνδυασμένη εκπαίδευσή του στην ιατρική και τη δημόσια υγεία, την έρευνα και την κλινική του πρακτική, είναι πεπεισμένος ότι ένας τρόπος ζωής με βάση τη μεσογειακή διατροφή, είναι ο πιο προσιτός, αποτελεσματικός και πολύτιμος για την πρόληψη και τον έλεγχο των χρόνιων ασθενειών. Απώτερος στόχος του Dr. Kales είναι να χρησιμοποιήσει καινοτόμες προσεγγίσεις για τα οφέλη της μεσογειακής διατροφής σε σχολεία, χώρους εργασίας και νοσοκομεία.
Το χρυσό πρότυπο για υγιεινή διαβίωση
Ο διακεκριμένος επιστήμονας συνυπογράφει το “Textbook of Lifestyle Medicine”, από τον εκδοτικό οίκο Wiley & Sons, το οποίο δίνει έμφαση στο ελαιόλαδο και τον μεσογειακό τρόπο ζωής ως το ιδανικό πρότυπο για μια υγιεινή ζωή. Τον Μάιο του 2022, συμμετείχε ως προσκεκλημένος ομιλητής στην Ποντιφική Ακαδημία Επιστημών σε Συμπόσιο με θέμα: “Η τέχνη και η επιστήμη του ελαιόλαδου” στο Βατικανό. Ακόμη, συνδιοργάνωσε και διηύθυνε ένα συνέδριο στην Κύπρο με θέμα “Τρόπος ζωής για την πρόληψη της άνοιας” υπό την αιγίδα του Ιδρύματος Α. Γ. Λεβέντη ενώ πρόσφατα προσκλήθηκε να συμμετάσχει ως ειδικός σύμβουλος στον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας της Ελλάδας (ΕΟΔΥ).
Πώς ξεκίνησε η έρευνα για την ευεργετική επίδραση του αυγοτάραχου στη χοληστερίνη και στις καρδιαγγειακές παθήσεις; Είμαι γιατρός και επιδημιολόγος και σπούδασα ιατρική στο Harvard όπου είμαι πλέον και τακτικός καθηγητής στη σχολή Ιατρικής και Δημόσιας Υγείας. Τα τελευταία χρόνια, αφού λατρεύω την πατρίδα μας μιας και κατάγομαι από τη Βόρεια Ήπειρο και θέλω να τιμήσω τους γονείς τους παππούδες και τον τόπο μας, ασχολούμαι με την παραδοσιακή ελληνική διατροφή. Έχουμε κάνει εδώ και τρία χρόνια το Ελληνικό Κέντρο Αριστείας για την Υγεία και την Ευεξία (Hellenic Center of Excellence for Health & Wellness), το οποίο λειτουργεί στην Αμερική σαν Ίδρυμα μη Κερδοσκοπικού Χαρακτήρα, ενώ εδώ στην Ελλάδα έχουμε ένα μνημόνιο συνεργασίας με τη Grecotel.
Αυτό μας δίνει τη δυνατότητα να κάνουμε συνέδρια σε διάφορα μέρη της Ελλάδας. Κάναμε πέρυσι στο Ρέθυμνο το δεύτερο μεγάλο διεθνές συνέδριο (Αριστείας για την Υγεία και την Ευεξία), στα πλαίσια του οποίου είχαμε φιλοξενήσει τον Έλληνα επιχειρηματία Ζαφείρη Τρικαλινό που βγάζει το, γνωστό στον κόσμο της διεθνούς γαστρονομίας, αυγοτάραχο. Eίχε έρθει με τον γιο του και κάποιους από το προσωπικό, ως χορηγός του συνεδρίου με τον οποίο είχα αρχίσει να συζητώ σοβαρά για τα προϊόντα του. Είχα ακούσει χρόνια πριν σε συνάντηση με ανθρώπους από την ακαδημία Αθηνών που δοκίμαζαν το αυγοτάραχο και ένας καρδιολόγος έλεγε πόσο ευεργετική είναι η επίδραση του σε ανθρώπους που έχουν κάνει τοποθέτηση stent αφού βοηθά στο να ανοίγει τις αρτηρίες. Οι μελέτες που είχαν γίνει πάνω στο συγκεκριμένο θέμα σε ανθρώπους ήταν από ελάχιστες ως μηδαμινές -οι περισσότερες είχαν γίνει σε ζώα.
Είναι ένα ωραίο και βιώσιμο προϊόν της λιμνοθάλασσας και είδαμε τι κάνει ακριβώς σε κάποιον που τρώει 2-3 φέτες την ημέρα αυγοτάραχο, στα λιπίδια, στη γλυκόζη, στη φλεγμονή και στο μεταβολισμό. Θα εξετάσουμε την επίδραση της δόσης των 20 γραμμαρίων του αυγοτάραχου. Θα κάνουμε διεξοδικές εξετάσεις για πολλές μέρες και με τα αποτελέσματα θα διεκδικήσουμε χρηματοδότηση. Το αυγοτάραχο που έχει πολλά Ωμέγα 3, θα το συγκρίνουμε με κάψουλες Ωμέγα 3 που υπάρχουν ήδη στην αγορά. Μετά θα κάνουμε το συνδυασμό του αυγοτάραχου με το ελαιόλαδο κλπ.
Πιστεύετε ότι η παραδοσιακή ελληνική διατροφή έχει ευεργετικά αποτελέσματα στην υγεία μας;
Όχι μόνο το πιστεύω, αλλά είναι δεδομένο. Το σύνολο της παραδοσιακής διατροφής, αυτά που έτρωγαν οι παππούδες μας, έχει αποδειχθεί πόσο ευεργετικό είναι από τις έρευνες που έκανε το ίδρυμα Ροκφέλερ στην Κρήτη. Περίμεναν να βρουν έναν πληθυσμό φτωχό και πεινασμένο, αλλά αποδείχτηκε πόσο γερός ήταν αυτός ο οργανισμός από την συγκεκριμένη την διατροφή, με το 40% των θερμίδων να προέρχονταν από το ελαιόλαδο και τις ελιές. Και όλα τα άγρια χόρτα που έτρωγαν, τα σαλιγκάρια, το κρασί -με μέτρο-, τα όσπρια. Αλλά δυστυχώς σήμερα έχουμε απομακρυνθεί πολύ από αυτήν τη διατροφική παράδοση η οποία, παρόλα αυτά, ακόμα υπάρχει, αλλά δεν αποτελεί τμήμα της καθημερινότητάς μας. Έχουν γίνει μελέτες σε πολλές χώρες και πληθυσμούς οι οποίες δείχνουν ότι η ελληνική παραδοσιακή διατροφή κάνει καλό σε όλες τι χρόνιες παθήσεις, από την κατάθλιψη μέχρι τον διαβήτη.
Ο πατέρας σας υπήρξε επίσης πρωτοποριακός επιστήμονας…
Ο Αντώνης Κάλης ήταν καθηγητής στην έδρα ψυχιατρικής του πανεπιστημίου UCLA και πρωτοπόρος στην έρευνα του ύπνου. Δούλευε στα ινστιτούτα εγκεφάλου και ήταν από τους πρώτους που μελέτησε και κατέγραψε την κανονική φυσιολογία του ύπνου από την βρεφική μέχρι την τρίτη ηλικία. Έγινε τακτικός καθηγητής στα 35 του στο UCLA και επικεφαλής στην έδρα Ψυχιατρικής στο Penn State της Πενσυλβάνιας. Έκανε υποτροφίες για τα ελληνόπουλα σε πολλά σημεία της Αμερικής και ήταν μεγάλος αγωνιστής για το Βορειοηπειρωτικό (είχε πολιτογραφηθεί με την ελληνική υπηκοότητα).
Ο Δρ Κάλης ασκούσε έντονη επιστημονική επιρροή στην Ελλάδα. Ηταν στενός φίλος και συνεργάτης επιφανών καθηγητών, όπως του αείμνηστου Κωστή Στεφανή, του Γεωργίου Χρούσου και του Γεωργίου Θ. Παυλίδη. Υπήρξε μέντορας του Κωνσταντίνου Σολδάτου, που με την καθοδήγηση του Κάλη ίδρυσε την πρώτη κλινική υπνοπαθήσεων στην Ελλάδα και στη συνέχεια του Αλεξάνδρου Βγόντζα, που έγινε κατόπιν καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης και είναι κάτοχος της έδρας «Anthony Kales Chair of Sleep Disorders Medicine» στο Penn State University.