Ντόναλντ Τραμπ: «Δεν μπλοφάρει, θα επιβάλει δασμούς στην ΕΕ», λένε πρώην συνεργάτες του


Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει δηλώσει προεκλογικά τις προθέσεις του για την επιβολή δασμών στην Κίνα, ωστόσο, πρώην αξιωματούχοι της κυβέρνησής του προειδοποιούν και την Ευρωπαϊκή Ένωση προκειμένου να είναι προετοιμασμένη για την αύξησή τους.

Οι αξιωματούχοι προειδοποιούν μέσω του Politico πως ο Τραμπ δεν θα διστάσει να αναλάβει γρήγορα δράση για την αύξηση των δασμών και δεν αποκλείουν να παρακάμψει την γραφειοκρατία των Βρυξελλών.

«Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει μιλήσει επανειλημμένα στην προεκλογική εκστρατεία για αυτή την ιδέα ενός βασικού δασμού σε όλες τις εισαγωγές από όλους τους εμπορικούς μας εταίρους», δήλωσε η Κέλι Αν Σο, η οποία ήταν αναπληρώτρια βοηθός του προέδρου για τις διεθνείς οικονομικές υποθέσεις κατά τα τελευταία χρόνια της πρώτης κυβέρνησης του.

«Τώρα που είδαμε τα αποτελέσματα των εκλογών και τη συντριπτική νίκη, η ομάδα του πιστεύει ότι έχει εντολή» να αυξήσει τους δασμούς.

«Ένας σημαντικός παράγοντας που οδηγεί τις ενέργειες του Τραμπ είναι η πεποίθησή του ότι οι ΗΠΑ έχουν πολύ χαμηλότερους δασμούς από την Ευρωπαϊκή Ένωση και άλλους εμπορικούς εταίρους», δήλωσε η Σο.

«Προσπαθεί να αντιμετωπίσει αυτή τη διαφορά και να κάνει τους δασμολογικούς συντελεστές πιο αμοιβαίους», είπε.

«Πιστεύω ότι ο πρόεδρος θα κινηθεί πολύ γρήγορα. Δεν μπορώ να πω αν θα είναι η πρώτη ημέρα ή η 30ή ή η 90ή, αλλά πιστεύω ότι ο πρόεδρος θέλει να προχωρήσει γρήγορα με αυτές τις πολιτικές», πρόσθεσε η Σο.

Με μια πρώτη ματιά, πάντως, δεν υπάρχει τεράστια διαφορά μεταξύ των δασμολογικών συντελεστών των ΗΠΑ και της ΕΕ, σχολιάζει το Politico.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, ο μέσος δασμολογικός συντελεστής των ΗΠΑ ήταν 3,3% το 2023, ακόμη και μετά τους δασμούς που επέβαλε ο Τραμπ κατά τη διάρκεια της πρώτης θητείας του σε κινεζικά προϊόντα αξίας άνω των 300 δισ. δολαρίων και σε χάλυβα και αλουμίνιο αξίας δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων. Ο μέσος δασμολογικός συντελεστής της ΕΕ, συγκριτικά, ήταν 5% το 2023.
 


Ο δασμός που έχει ενοχλήσει τον Ντόναλντ Τραμπ

Αλλά μέσα σε αυτούς τους μέσους όρους υπάρχει τουλάχιστον ένας δασμός της ΕΕ που έχει ενοχλήσει εδώ και καιρό τον Τραμπ: ο δασμός 10% της ΕΕ στα επιβατικά αυτοκίνητα, σε σύγκριση με τον δασμολογικό συντελεστή 2,5% των ΗΠΑ. Ο μέσος γεωργικός δασμός της ΕΕ είναι επίσης 11,3%, έναντι 4,8% στις ΗΠΑ.

Τέλος, το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ με την ΕΕ έχει αυξηθεί κατακόρυφα από την πρώτη θητεία του Τραμπ. Αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε τροχιά να σημειώσει νέο ρεκόρ το 2024, περίπου στα 230 δισ. δολάρια, παρά τη συμφωνία που πέτυχε ο Τραμπ με τον τότε πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ για να αποκρούσει τους δασμούς με στόχο τα ευρωπαϊκά αυτοκίνητα.

Ο Ντόναλντ Τραμπ φαίνεται να πιστεύει ότι οι εμπορικές ανισορροπίες οφείλονται σε ξένες εμπορικές πρακτικές, όπως οι δασμοί και τα πρότυπα προϊόντων, που εμποδίζουν άδικα τις αμερικανικές εξαγωγές, ενώ οι ΗΠΑ διατηρούν μία από τις πιο ανοικτές αγορές στον κόσμο.

«Μην νομίζετε ότι πρόκειται για μπλόφα: Για να το αντιμετωπίσει αυτό, ο Τραμπ απειλεί να επιβάλει διασυνοριακό δασμό έως και 20% στο σύνολο των αμερικανικών εισαγωγών αξίας 3 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, πλήττοντας αυτοκίνητα, φαρμακευτικά προϊόντα, μηχανήματα και έναν μακρύ κατάλογο άλλων προϊόντων από την ΕΕ αξίας περίπου 575 δισεκατομμυρίων δολαρίων», αναφέρει το δημοσίευμα.

«Αυτό θα παραβίαζε τις δασμολογικές δεσμεύσεις των ΗΠΑ, αν και ο Τραμπ θα μπορούσε να προσπαθήσει να το δικαιολογήσει για λόγους εθνικής ασφάλειας», σύμφωνα με το Politico.


«Δεν είναι μπλόφα»

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν θα πρέπει να υποθέσουν ότι οι απειλές του Τραμπ για δασμούς είναι «απλώς μια μπλόφα ή ότι δεν πρόκειται να συμβούν», δήλωσε ο Έβερετ Άισενστατ, ο οποίος ήταν αναπληρωτής βοηθός του προέδρου για διεθνείς οικονομικές υποθέσεις κατά τα πρώτα χρόνια της πρώτης κυβέρνησης. «Ο πρόεδρος ήταν αρκετά συνεπής στο να κάνει αυτό που λέει ότι θα κάνει, και η ομάδα που χτίζει είναι φτιαγμένη γι' αυτό», ανέφερε.

«Το γεγονός ότι ο Τραμπ κέρδισε τη λαϊκή ψήφο και κάθε swing state ενώ έκανε εκστρατεία για τους δασμούς σημαίνει σίγουρα ότι είναι πιθανώς πιο πιθανό να δώσουν σεβασμό στους πολιτικούς του στόχους», δήλωσε ο Άισενστατ.


Παρακάμπτοντας τις Βρυξέλλες

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με έδρα τις Βρυξέλλες έχει τη δικαιοδοσία για το εμπόριο για τα 27 κράτη μέλη της. Αλλά ο Άισενστατ δήλωσε ότι αναμένει ότι ο Τραμπ θα απευθυνθεί σε μεμονωμένες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες για να αντιμετωπίσει αυτό που θεωρεί άδικες εμπορικές ανισορροπίες.

Ο κορυφαίος εμπορικός σύμβουλος του Τραμπ και πρώην εμπορικός αντιπρόσωπος, ο Ρόμπερτ Λάιτχαϊζερ, έδωσε το στίγμα του στο βιβλίο του «No Trade is Free» (2023), στο οποίο προσδιόρισε τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ιρλανδία και την Ιταλία ως προβληματικές χώρες.

Ο Άισενστατ δήλωσε ότι αισθάνεται ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν πιστεύουν πλέον ότι η πρώτη θητεία του Τραμπ ήταν μια παρέκκλιση και ότι ο κόσμος θα επιστρέψει στον τρόπο που ήταν πριν από την πρώτη εκλογή του το 2016. Αυτό, καθώς και ένας συνδυασμός άλλων παραγόντων που κυμαίνονται από τις εσωτερικές ανησυχίες για την ανταγωνιστικότητα της ΕΕ μέχρι τον πόλεμο στην Ουκρανία, μπορεί να κάνουν τα κράτη μέλη της ΕΕ πιο πρόθυμα να αντιμετωπίσουν τον Τραμπ μεμονωμένα, είπε.


Η άποψη από την Ευρώπη

Ο Ιγκνάσιο Γκαρσία Μπερκέρο, ο οποίος ήταν ο υπεύθυνος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατά τη διάρκεια της πρώτης θητείας του Τραμπ, δήλωσε ότι η ΕΕ πρέπει να είναι έτοιμη να αντεπιτεθεί, έχοντας παράλληλα κατά νου τα δικά της οικονομικά συμφέροντα.

«Ας μην είμαστε αφελείς. Ας μην πάμε σε αυτή τη συζήτηση χωρίς να έχουμε ήδη μια επιλογή αντιποίνων. Διότι αν οι διαπραγματεύσεις αποτύχουν και αν οι ΗΠΑ αισθανθούν ότι δεν έχουμε μια αξιόπιστη επιλογή αντιποίνων, τότε δεν πρόκειται να πάμε πουθενά», δήλωσε στο Politico.

Εάν ο Τραμπ επιβάλει δασμούς 10% ή 20% σε όλες τις εισαγωγές από την ΕΕ, οι Βρυξέλλες δεν θα πρέπει να επιβάλουν δασμούς, υποστηρίζει ο Μπερκέρο. Αντ' αυτού, θα πρέπει να προσπαθήσουν να ακολουθήσουν μια πιο στρατηγική προσέγγιση για να αποφύγουν το διπλό πλήγμα των χαμένων εξαγωγών προς τις ΗΠΑ και του αυξημένου κόστους για τις ευρωπαϊκές εταιρείες και τους καταναλωτές.

«Ας υποθέσουμε ότι οι ΗΠΑ (επιβάλλουν) 10% οριζόντια για όλες τις εισαγωγές στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό θα ήταν οικονομικά αυτοκτονικό. Υπάρχουν πολλά πράγματα που εξάγουμε στις ΗΠΑ και τα οποία χρειάζονται», δήλωσε ο Μπερκέρο. «Έτσι, αν θέλουν να πυροβολήσουν τον εαυτό τους στα πόδια, εμείς δεν πρόκειται να πυροβολήσουμε τον εαυτό μας στα πόδια», σχολίασε.