ΔΟΥ Χαλκίδας: Οι διάλογοι που «καίνε» μέλη του κυκλώματος - Σημειώσεις-«φωτιά» στα τετράδια της διευθύντριας

Τα ακριβά ταξίδια στο Σικάγο και τα «λεφτουδάκια» στους λογαριασμούς

Στο φως της δημοσιότητας φέρνει το enikos.gr, ορισμένους από τους διαλόγους που «καίνε» τα μέλη του κυκλώματος, που εμπλέκονται στην υπόθεση με τη ΔΟΥ Χαλκίδας.

Σε έναν από αυτούς, συνομιλεί η προϊσταμένη και ένας λογιστής, που βρίσκονται ανάμεσα στους συλληφθέντες, και αναφέρουν πως έχουν ανοίξει λογαριασμούς και σχολιάζουν τα χρηματικά ποσά.

  • Προϊσταμένη: Ο Χ. (επιχειρηματίας) έχει τράπεζα 75.000, ανοίξαμε τους λογαριασμούς.
  • Λογιστής: Πόσα έχει;
  • Προϊσταμένη: 75.
  • Λογιστής: Α έχει λεφτουδάκια.
  • Προϊσταμένη: Έχει λεφτουδάκια.
  • Λογιστής: Και 600 που θα πάρει;
  • Προϊσταμένη: Ναι έχει.
  • Λογιστής: Μήπως πρέπει να πάρουμε την υπόθεση;
  • Προϊσταμένη: Δεν ξέρω, για αυτό σου κρατάω ακόμα.
  • Λογιστής: Το ξανασκέφτομαι τώρα.

Σε άλλη συνομιλία ανάμεσα στα ίδια πρόσωπα, η προϊσταμένη αναφέρει στον λογιστή:

  • Προϊσταμένη: Τα έχει και τα 75, μια χαρά είναι τα 75. 30 θα του πάρουμε.
  • Λογιστής: Τι να πω. Σου είπα να τηλεφωνήσεις και να. Δεν μπορώ να πάρω την δουλειά χωρίς να έχω δει τον άνθρωπο.
  • Προϊσταμένη: Μίλησες μαζί του;
  • Λογιστής: Όχι δεν έχω τηλέφωνο. Μου είπε η Τ. θα μου φέρει το τηλέφωνο. Θα μιλήσω αύριο.
  • Προϊσταμένη: Μίλα αύριο και άσε να τον φοβίσουμε.

Σε έναν ακόμη διάλογο που φέρνει στο φως το enikos.gr, η προϊσταμένη της ΔΟΥ, συνομιλεί με μία υπάλληλο-μέλος του κυκλώματος για τον υποδιευθυντή της ΔΟΥ Χαλκίδας, για τα ακριβά του ταξίδια.

  • Προϊσταμένη: Τι ευχάριστο; Δεν μου λες ο Τ. τι δουλειά έχει στο Σικάγο;
  • Υπάλληλος: Σικάγο πήγε;
  • Προϊσταμένη: Ναι.
  • Υπάλληλος: Εσύ να τα δεις και εγώ.
  • Προϊσταμένη: Ναι.
  • Υπάλληλος: Εσύ να τα δεις και εγώ.
  • Προϊσταμένη: Έχει πάει σε ένα ξενοδοχείο που κάνει 500 ευρώ την ημέρα.
  • Υπάλληλος: Πω, και θέλεις να του δώσεις και πολλά, ε; 1.000 δώστου και βάστα το χίλιαλο. Θα σε πνίξω άμα του δώσεις περισσότερα.

 Σημειώσεις – «φωτιά» στα τετράδια της διευθύντριας – Τα ποσά που ζητούσαν από επιχειρηματίες για υποθέσεις τους

Τετράδια με σημειώσεις όπου είναι γραμμένα ποσά και ονόματα από το 2020 έχουν μπει στο μικροσκόπιο των Αδιάφθορων της ΕΛ.ΑΣ. στην υπόθεση με τη ΔΟΥ Χαλκίδας. Τα συγκεκριμένα σημειωματάρια βρέθηκαν στο σπίτι της διευθύντριας της εφορίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχουν καταγεγραμμένες περιπτώσεις όπου οι εμπλεκόμενοι ζητούν 4.000, 5.000 και 10.000 ευρώ κυρίως από επιχειρηματίες που είχαν και δεν μπορούσαν να εκδώσουν τα απαραίτητα πιστοποιητικά προκειμένου να κινηθούν οι επιχειρήσεις τους. Έως τώρα έχει γίνει γνωστό ότι τουλάχιστον 17 επιχειρηματίες από την ευρύτερη περιοχή της Χαλκίδας έχουν πέσει στα «νύχια» της εγκληματικής ομάδας.

Στο κύκλωμα εκβιαστών φέρονται να συμμετείχαν επίσης ο υποδιευθυντής, άλλοι τρεις υπάλληλοι και δύο ιδιώτες- μία διεκπεραιώτρια και ένας λογιστής.

Η έρευνα άρχισε τον Νοέμβριο του 2023 από τις Εσωτερικές Υποθέσεις, ύστερα από μια καταγγελία που έγινε στους Αδιάφθορους της Ελληνικής Αστυνομίας. Η αρχική καταγγελία ανέφερε ότι άτομα, τα οποία εργάζονταν στη συγκεκριμένη εφορία, ζητούσαν χρήματα από ανθρώπους οι οποίοι είχαν φορολογικές εκκρεμότητες προκειμένου να τους βοηθήσουν είτε να τις τακτοποιήσουν έκνομα, είτε να βγάλουν κάποια φορολογικά πιστοποιητικά.

Έγινε έρευνα, κατόπιν εισαγγελικής εντολής και διαπιστώθηκε ότι πράγματι όλα αυτά ίσχυαν. Έτσι, στις 29 Μαΐου ειδοποιήθηκαν οι Αρχές ότι ένας πολίτης έχει έναν φάκελο με 10.000 ευρώ προκειμένου να τον παραδώσει στα μέλη του συγκεκριμένου κυκλώματος.

Ειδοποιήθηκε η αστυνομία, έγινε η έφοδος, εντοπίστηκε μάλιστα και ο φάκελος με τα χρήματα στο γραφείο της 50χρονης διευθύντριας, η οποία σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν εχθές από την Ελληνική Αστυνομία, είχε τον ηγετικό ρόλο. Ήταν το άτομο το οποίο έπαιρνε και διένειμε τα χρήματα στους υπόλοιπους εμπλεκόμενους. Φρόντιζε να βρίσκονται τα κατάλληλα άτομα στις κατάλληλες θέσεις προκειμένου να διεκπεραιώνονται εργασίες, όπως η έκδοση φορολογικών πιστοποιητικών, χωρίς να πληρούνται οι απαραίτητες προϋποθέσεις, σύμφωνα με την ΕΡΤ.

Οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα χθες στις 22 Μαΐου, ζήτησαν και πήραν προθεσμία προκειμένου να προετοιμάσουν τις απολογίες τους, οι οποίες αναμένονται την Παρασκευή. Όλοι τους τέθηκαν σε προσωρινή αργία.

Έχουν εντοπιστεί μεγάλα χρηματικά ποσά, περίπου 95.000 ευρώ και άλλα αντικείμενα τα οποία εξετάζονται. Κινητά τηλέφωνα, ηλεκτρονικοί υπολογιστές βρίσκονται στο μικροσκόπιο των αρχών. Μάλιστα η δικογραφία αφορά και στο αδίκημα της εγκληματικής οργάνωσης, καθώς υπήρχε δομημένη ιεραρχία, αρχηγός, υπαρχηγός, διεκπεραιωτές, αλλά υπήρχαν και πάρα πολλά χρήματα, πολλές περιπτώσεις οι οποίες έχουν καταγραφεί από τις αστυνομικές Αρχές.

«Βρήκα μία στρωμένη κατάσταση και την συνέχισα» υποστήριξε η διευθύντρια

Σύμφωνα με πληροφορίες του enikos.gr, όταν συνελήφθη και οδηγήθηκε στα γραφεία των Eσωτερικών Yποθέσεων, η διευθύντρια της ΔΟΥ παραδέχθηκε προφορικά τη δράση της, ρίχνοντας τις ευθύνες ταυτόχρονα και στους υπόλοιπους υπαλλήλους που συνελήφθησαν μαζί της, λέγοντας χαρακτηριστικά στους αστυνομικούς: «Εγώ βρήκα μία στρωμένη κατάσταση εκεί και απλά την συνέχισα. Τι να έκανα; Οι υπόλοιποι με μπλέξανε».

Ωστόσο, όταν ήρθε η ώρα της απολογίας, η διευθύντρια αρνήθηκε να πει το οτιδήποτε και δεν υπέγραψε την κατάθεση.

Όπως έγραψε χθες το enikos.gr η διευθύντρια της ΔΟΥ Χαλκίδας είχε προμηθευτεί τηλέφωνο με αλβανικό νούμερο και αλβανικό όνομα, θεωρώντας έτσι ότι δεν θα μπορεί να την εντοπίσει κανείς από τις αρχές και δεν θα κινδυνεύσει. Οι αστυνομικοί όμως μπορούσαν και την παρακολουθούσαν μέσω των νόμιμων επισυνδέσεων και την άκουγαν να κλείνει όλες τις «δουλειές» της.

Η διαδρομή του χρήματος

Η δράση της δε ήταν διαρκής, τουλάχιστον από αρχές του μήνα Νοεμβρίου του 2023, με σκοπό την αποκόμιση παράνομων χρηματικών ποσών για τα μέλη της, αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές στο enikos.gr.

Οι ενέργειες – διευκολύνσεις στις οποίες προέβαινε ως «υπηρεσία» η εγκληματική οργάνωση, απαιτώντας το ανάλογο αντίτιμο, λάμβαναν χώρα κατ’ εντολή, γνώση και έγκριση της Προϊσταμένης της Δ.Ο.Υ. Χαλκίδας. Τα χρηματικά ποσά που αποκόμιζε η εγκληματική οργάνωση, παραλάμβανε είτε η προϊστάμενη είτε κάποιο σημαίνον μέλος της Οργάνωσης, ενώ η διανομή αυτών στα λοιπά μέλη – υπαλλήλους της Δ.Ο.Υ. Χαλκίδας γίνονταν αποκλειστικά από την προϊστάμενη.

Επιπλέον, όπως προέκυψε από την έρευνα, η προϊστάμενη επικοινωνούσε με ιδιώτη, η οποία όντας διεκπεραιώτρια, παρείχε πληθώρα πληροφοριών σχετικά με εταιρείες. Την ίδια στιγμή, οι Αρχές εντόπισαν και μια υποομάδα με την οποία η προϊστάμενη επικοινωνούσε αποκλειστικά με επιχειρησιακή τηλεφωνική σύνδεση (ghost phone) υπό στοιχεία ανύπαρκτου αλλοδαπού, προκειμένου να εξαλείψει πιθανότητα εντοπισμού από Διωκτικές Αρχές. Τα μέλη της υποομάδας είχαν την εμπιστοσύνη της Προϊσταμένης, το οποίο, αναδεικνύεται από τις μεταξύ τους συνομιλίες για την τοποθέτηση των «σωστών» υπαλλήλων στις καίριες θέσεις της Δ.Ο.Υ. Χαλκίδας και την ίδρυση «στεγανών» για την προστασία της λειτουργίας της Οργάνωσης.

 

ΠΗΓΗ