Πώς να ζήσετε με πολλά κατοικίδια στο σπίτι χωρίς προβλήματα

Όπως συμβαίνει συχνά με τα αδέρφια να μην τα πάνε καλά μέσα στο σπίτι, έτσι γίνεται και με τα κατοικίδια. Αυτό αποθαρρύνει πολλούς από το να ανοίξουν το σπίτι τους σε περισσότερα ζωάκια. Να ξέρετε όμως ότι υπάρχουν τρόποι να κάνετε διαφορετικά σε χαρακτήρα και προτιμήσεις ζώα να τα πάνε καλά- ή τουλάχιστον να ανέχονται το ένα το άλλο.

Σύμφωνα με τους ειδικούς το βασικό είναι να έχουμε κανόνες και να τους τηρούμε. Να είμαστε συνεπείς. Τα ζώα μας πρέπει να γνωρίζουν ότι εμείς είμαστε αυτοί που παίρνουμε τις αποφάσεις.

Πιο κάτω σας δίνουμε κάποιες συμβουλές ώστε αν έχετε πολλά κατοικίδια ή αν έχετε σκοπό να μεγαλώσετε την κατοικιδιοοικογένειά σας, να καταφέρετε να κάνετε όλα τα ζώα να συνυπάρχουν χωρίς τσακωμούς και άλλα προβλήματα.

Φέρνοντας ένα επιπλέον κατοικίδιο στην οικογένεια

Όταν φέρνετε ένα νέο κατοικίδιο, τα άλλα που υπάρχουν στο σπίτι συχνά δεν το καλοβλέπουν. Συνήθως λοιπόν περνούν από τρία στάδια αποδοχής, όπως λέει ο κτηνίατρος Gary Norsworthy, ιδιοκτήτης του Alamo Feline Health Center, στο Σαν Αντόνιο του Τέξας: “Αρχικά το κατοικίδιο ή τα κατοικίδια που ήδη βρίσκονται στο σπίτι θα είναι εχθρικά προς το νέο ζώο. Στη συνέχεια, στο δεύτερο στάδιο, θα αρχίσουν να το ανέχονται. Και το τρίτο στάδιο είναι, ελπίζουμε πάντα, το δέσιμο. Μερικά ζώα περνούν στο τρίτο στάδιο πολύ γρήγορα. Κάποια δεν φτάνουν ποτέ σε αυτό”.

Για να βοηθήσετε εσείς σε όλο αυτό, ξεκινήστε κάνοντας μια σωστή γνωριμία του νέου ζώου στα άλλα. Αφήστε τα παλιά να το κοιτάξουν και να το μυρίσουν, αλλά μην τους επιτρέψετε να έχουν σωματική επαφή μαζί του. Για παράδειγμα, κρατήστε το νέο κατοικίδιο σε ένα crate, για να συνηθίσουν τα άλλα τη νέα άγνωστη μυρωδιά αλλά και την παρουσία του. Όταν δεν το έχετε στο crate, κρατήστε το σε ξεχωριστό δωμάτιο.

Επιτρέψτε την αλληλεπίδραση μεταξύ τους, πάντα με την εποπτεία σας. Σε καμία περίπτωση μην τα αφήνετε όλα μαζί μέχρι να δείτε ότι και οι δύο πλευρές είναι ήρεμες και φιλικές, κάτι που μπορεί να μη γίνει σύντομα. Μην το βάλετε όμως κάτω. Κάτι τέτοιο θέλει υπομονή, επιμονή και θετική ενίσχυση. Κρατήστε τα αγαπημένα παιχνίδια των παλιών ζώων μακριά από την περιοχή που είναι το νέο ζώο ώστε να αποφύγετε τους καυγάδες και τις άσχημες αντιδράσεις.

Ανάλογα λοιπόν με το πώς αντιδρούν τα ζώα σας, καθορίστε και το πλάνο σας. Αφήστε τα να συναντηθούν για λίγο αλλά να είστε παρόντες. Αν δείτε ότι τα πράγματα πάνε καλά, ήρθε η ώρα το νέο ζώο να έχει πλήρη πρόσβαση στο σπίτι. Ο κτηνίατρός σας μπορεί να σας συμβουλέψει σε ό,τι απορία έχετε και να σας βοηθήσει σε όλο αυτό ώστε να μην κάνετε λάθη.

Διαφορετικές διατροφικές ανάγκες

Τα κατοικίδια πρέπει να μένουν μακριά το ένα από τα μπολ φαγητού του άλλου για διάφορους λόγους. Πρώτα από όλα, τα ζώα που είναι σε διαφορετική ηλικία ή είναι διαφορετικής φυλής συχνά απαιτούν διαφορετική διατροφή. Εάν, για παράδειγμα, ο σκύλος σας αρχίσει να τρώει από το φαγητό της γάτας, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα υγείας. Μερικές φορές επίσης τα ζώα που έχουν μια πάθηση τρώνε διαφορετική τροφή από τα άλλα. Και εκεί επίσης πρέπει να υπάρχει προσοχή ώστε να μην πηγαίνουν στο φαγητό των άλλων. Ένας άλλος λόγος που πρέπει να μη γίνεται κάτι τέτοιο είναι και για να αποφευχθούν οι τσακωμοί.

Το κλειδί για να διασφαλίσετε ότι τα ζώα σας τρώνε μόνο την τροφή που προορίζεται για αυτά είναι να τα ταΐζετε όλα ταυτόχρονα σε ξεχωριστούς χώρους. Δεδομένης της τάσης των αιλουροειδών να βρίσκονται σε ψηλά μέρη, μια λύση είναι να τοποθετήσετε την τροφή των γατών σε έναν πάγκο ή σε άλλη υψηλή τοποθεσία μακριά από τον σκύλο ή τους σκύλους σας.

Διαφορετικές ανάγκες για κτηνιατρική φροντίδα

Μπορεί ο ηλικιωμένος σκύλος σας να χρειάζεται πιο συχνές επισκέψεις και εξετάσεις στον κτηνίατρο, όμως και τα πιο μικρά σε ηλικία κατοικίδιά σας πρέπει να επισκέπτονται και εκείνα τον κτηνίατρο για τα ετήσια τσεκάπ. ”Πολλά προβλήματα περνούν απαρατήρητα από τους κηδεμόνες ζώων. Κάνοντας τα απαραίτητα τσεκάπ, θα μπορεί να αντιμετωπιστούν έγκαιρα πιθανά προβλήματα υγείας”, λέει ο Norsworthy.

Ένας τρόπος για να διασφαλίσετε ότι όλα τα ζώα σας λαμβάνουν αυτή σημαντική προληπτική φροντίδα είναι να προγραμματίσετε τα ραντεβού όλων τον ίδιο μήνα ώστε να μην μπερδεύεστε και να μην ξεχνάτε κάποιο.

Γάτες και σκύλοι που τσακώνονται

Μπορεί η γάτα και ο σκύλος σας να μην κάτσουν αγκαλιά ποτέ, εντούτοις μπορείτε να διασφαλίσετε ότι δεν θα βλάψουν ο ένας τον άλλον. Οι γάτες συνήθως ξέρουν να μένουν μακριά. Όμως οι σκύλοι είναι διαφορετικοί. Πρέπει, ειδικά αν έχουμε μια φυλή με προδιάθεση στο κυνήγι, να ξεκινήσουμε εκπαίδευση ώστε ο σκύλος να μένει μακριά από τη γάτα. Μάθετε τον σκύλο σας το “πήγαινε ξάπλωσε”. Αν ο σκύλος σηκωθεί να κυνηγήσει τη γάτα, πείτε του αυτή την εντολή. Αν το κάνει, δώστε του, τον πρώτο καιρό τουλάχιστον, μια λιχουδιά ώστε να συνδέει αυτή του την πράξη με κάτι καλό.

Υπάρχουν επίσης περιπτώσεις που ακόμα και ζώα που τα πάνε καλά μεταξύ τους δεν θέλουν να μοιράζονται τα παιχνίδια τους, το φαγητό τους και άλλα. Και γίνονται τσακωμοί. Αν συμβαίνει κάτι τέτοιο, έχετέ τους περισσότερα παιχνίδια ώστε να μη χρειάζεται να τα μοιράζονται.

Προσπαθήστε επίσης να μάθετε στο κάθε ζώο σας το δικό του χώρο. Στις γάτες, τοποθετήστε την τροφή καθεμιάς, την αμμολεκάνη, το ονυχοδρόμιο και το κρεβάτι σε διαφορετική περιοχή του σπιτιού.

Έχετε και για τους σκύλους ήσυχους δικούς τους χώρους, όπως ένα κρεβάτι ή crate όπου μπορούν να αποσυρθούν και να ησυχάσουν μακριά από τα άλλα ζώα του σπιτιού. Μπορεί επίσης να χρειαστεί να χωρίσετε εντελώς τα σκυλιά κατά τη διάρκεια των γευμάτων για να αποφύγετε τις συγκρούσεις. Η συνεπής εκπαίδευση και η επιβολή των κανόνων σπιτιού θα σας κάνουν να έχετε τον έλεγχο όλων των ζώων μέσα στο σπίτι.

Υιοθετήσατε και τρίτη γάτα; Συμβουλές για να τη δεχτούν οι άλλες δύο χωρίς προβλήματα

Κάθε γάτα έχει τη δική της προσωπικότητα, η οποία έχει διαμορφωθεί μέσω διαφόρων παραγόντων.

Κατοικίδιο με το οποίο ασχολείστε περισσότερο

Είτε λόγω της προσωπικότητας είτε λόγω των αναγκών του, μπορεί να βρεθείτε να ασχολείστε περισσότερο με ένα ζώο. Για παράδειγμα, ένα νέο κουτάβι μπορεί να κλέψει περισσότερο από το χρόνο σας λόγω των συχνών επισκέψεων στον κτηνίατρο και λόγω της συνεχούς εκπαίδευσής του. Ή μπορεί κάποιο άλλο ζώο να έχει χαρακτήρα που το κάνει να διεκδικεί περισσότερο την αγάπη σας αλληλεπιδρώντας πιο πολύ μαζί σας.

Εδώ θα πρέπει να προσέξετε. Γιατί οι γάτες μπορεί να μην αλληλεπιδρούν μαζί σας όσο ένας σκύλος αλλά εξακολουθούν να θέλουν και να χρειάζονται στοργή.

Θυμηθείτε ότι όλα τα κατοικίδιά σας έχουν την ανάγκη για καθημερινή άσκηση και πνευματική διέγερση για να παραμείνουν ευτυχισμένα, υγιή και με καλή συμπεριφορά. Ορισμένα κατοικίδια αναπτύσσουν ακόμη και ανεπιθύμητες συμπεριφορές εάν αισθάνονται βαριεστημένα ή μοναχικά.

Δείξτε σε όλα την αγάπη σας και κρατήστε τα μακριά από προβλήματα. Μη δείχνετε την προτίμησή σας σε κάποιο από αυτά και αφιερώστε σε όλα τον ίδιο χρόνο. Μόνο έτσι θα νιώσουν σίγουρα και ασφαλή και δεν θα ξεσπάει το ένα στο άλλο.