Δεν υπάρχει περίπτωση να κάνει κάποιος κράτηση εισιτηρίων αναζητώντας σέριφος ακτοπλοϊκά και να μην προσμένει να γευτεί την τοπική κουζίνα. Το νησί της Σερίφου οι περισσότεροι το έχουν συνδέσει με χαλαρές, ίσως και εναλλακτικές διακοπές. Λίγοι γνωρίζουν, ότι το νησί έχει εξαίρετη κουζίνα και ξεχωριστά, τοπικά προϊόντα.
Άλλωστε οι Κυκλάδες προσφέρουν άφθονες λιχουδιές χάρη στα τοπικά προϊόντα τους. Και το πιο ωραίο είναι, ότι εδώ μπορεί να τα βρει κάποιος όλα. Τσίπουρο και θαλασσινό μεζέ, μαγειρευτά της ντόπιας κουζίνας, αλλά και κοψίδια στα ορεινά χωριά των νησιών. Ό,τι ποθεί κανείς μπορεί να το βρει ανά πάσα στιγμή.
Σέριφος: Έχει και κουζίνα εκτός από παραλίες
Καθώς το καράβι της γραμμής πλησιάζει τη Σέριφο οι ήρεμες παραλίες της σε μαγνητίζουν για να κατέβεις και να απολαύσεις τα νερά τους. Έτσι αποτελεί ευχάριστη έκπληξη για τον επισκέπτη, ότι το νησί εκτός από παραλίες και ήρεμα τοπία, διαθέτει και γευστική κουζίνα.
- Τα αμπελοφάσουλα: Ολόφρεσκα και πεντανόστιμα, τα αμπελοφάσουλα της Σερίφου είναι η ιδανική σαλάτα για να ξεκινήσετε το γεύμα σας.
- Μυρωδάτοι μαραθοκεφτέδες: Ελλάδα και καλοκαίρι σημαίνει κεφτέδες κάθε είδους. Όμως ειδικά αυτή την εποχή του χρόνου τα μυρωδικά και τα λαχανικά σε μορφή κεφτέ έχουν την τιμητική τους, κι εδώ θα βρείτε έξοχους αντιπροσώπους, τους μαραθοκεφτέδες.
- Λούζα, ξινομυζήθρα και Σεριφιώτικο κρασί: Ο ιδανικός συνδυασμός για ένα μεζεδάκι δίπλα στο κύμα λίγο πριν το μεσημεριανό ή κάτι ελαφρύ για βραδινό.
Σίφνος: Τα 3 πιάτα σήμα κατατεθέν
Είναι σαν ο κόσμος όλος να έχει συνεννοηθεί για να ενημερώσει τους επισκέπτες, που αναζητούν σίφνος ακτοπλοϊκά, ότι Σίφνος και νόστιμη κουζίνα είναι συνυφασμένα. Κατά την ίδια λογική είναι άρρηκτα συνδεδεμένα 6 πιάτα με το νησί.
- Η ρεβιθάδα: Πόσο νόστιμα μπορεί να γίνουν τα ρεβίθια, απορεί κανείς. Τόσο, ώστε να νομίζεις, ότι δεν έχεις ξαναφάει είναι μια απάντηση. Άλλο πειστικό επιχείρημα είναι ίσως, ότι ακόμη και άτομα, που απεχθάνονται τα όσπρια, αυτά τα τρώνε με ευχαρίστηση.
- Το μαστέλο: Μαστέλο είναι το σκεύος. Το κυρίως πιάτο που σερβίρεται στα Σιφνέικα τραπέζια την Κυριακή του Πάσχα έχει κατσικάκι, που έβρασε στο πήλινο (μαστέλο) για ώρες και σε χαμηλή φωτιά.
- Η καπαροσαλάτα: Εύστοχα μπορεί να χαρακτηριστεί ως το Σιφνέικο τσάτνεϊ χάρη στη γλυκόξινη γεύση του. Γεύση χαρακτηριστική που χαράσσεται ανεξίτηλη και ένας ελαφρύς τρόπος να ανοίξετε το γεύμα σας.
- Τα αμυγδαλωτά: Φούρνου ή κατσαρόλας; Τα μεν με αυγό και ψημένα, τα δε άψητα και νηστίσιμα. Όπως κι αν τα προτιμάτε οι Σίφνιοι δημιουργούν ξακουστά αμυγδαλωτά με ανθόνερο από άνθη πορτοκαλιάς.
- Η λωλή: Ζουμερό κέικ κολοκύθας με σταφίδες, που θα γεμίσει γλύκα το στόμα σας. Δεν είναι απλώς, ότι το νησί έχει τη φήμη, ως γενέτειρα του εθνικού μας μάγειρα. Είναι μέρος όλης της ταξιδιωτικής εμπειρίας η δοκιμή της τοπικής κουζίνας.
Μήλος: Πολυπολιτισμική κουζίνα
Όποιος αναζητά Μήλος ακτοπλοϊκά έχει στο μυαλό του το Σαρακήνικο ή την ιδιαίτερη γεωμορφολογία του νησιού εξαιτίας της ηφαιστειογενούς του φύσης. Σπάνια ο επισκέπτης έχει υπόψη, ότι το νησί έχει επηρεαστεί από τους Ρωμαίους στους Βυζαντινούς, τους Ενετούς, τους Τούρκους και εν τέλει έβαλαν και οι Κρητικοί το χεράκι τους στην κουζίνα του νησιού.
Αρχικά να σημειώσουμε, ότι το νησί από πολύ παλιά φημίζονταν για την τοματοπαραγωγή τους. Αυτό σημαίνει, ότι τα περισσότερα πιάτα τους παρασκευάζονται με βάση την τομάτα. Έτσι ωραία αντιπροσωπευτικά πιάτα είναι:
- Το κατσίκι στη γάστρα με μηλέικο πελτέ ψημένο στη γάστρα
- Χοιρινό με πελτέ και πατάτες στον ξυλόφουρνο
- Μπακαλιάρος κοκκινιστός με μακαρόνια και πελτέ
- Σκορδολάζανα με μηλέικο πελτέ
Έχουν βέβαια και πιάτα χωρίς πελτέ, όπως κολοκυθόπιτα, ντοματοκεφτέδες, ψάρια σαβόρο, κοχύλια θάλασσας, φλαούνες (πίτες με σπανάκι, ρύζι, σταφίδες και άγρια χόρτα) και πολλά ακόμη.
Image by awesomecontent on Freepik