Να μηδενίσει το πολιτικό κοντέρ της κυβέρνησης προωθώντας μια σειρά από θεσμικές αλλαγές, αλλά και ανακατατάξεις στο κυβερνητικό σχήμα επιθυμεί ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, με τη βδομάδα που ξεκινά από αύριο να περιλαμβάνει σε σχεδόν απόλυτη πύκνωση μερικά από τα πιο σημαντικά γεγονότα μιας κοινοβουλευτικής περιόδου.
Έχοντας περάσει χωρίς απώλειες την τριήμερη διαδικασία της πρότασης δυσπιστίας, επόμενος σταθμός για την κυβέρνηση αποτελεί ο ανασχηματισμός, ο οποίος εικάζεται ότι θα εξελιχθεί πριν το τέλος της εβδομάδας, με τις πληροφορίες να θέλουν το κυβερνητικό σχήμα να αναδομείται εκ βάθρων. Το βάθος, αλλά και οι συμβολισμοί του ανασχηματισμού εκτιμάται ότι θα βαρύνουν και στην τακτική των κομμάτων της αντιπολίτευσης στο εξής, ιδίως όταν η Κουμουνδούρου ετοιμάζεται για σειρά Προανακριτικών Επιτροπών, θέτοντας στο στόχαστρο της κριτικής της υπουργούς και άλλα κυβερνητικά στελέχη πέραν του Χρήστου Τριαντόπουλου, για την υπόθεση των Τεμπών.
Νωρίτερα, ωστόσο, στις αρχές της εβδομάδας αναμένεται να ανακοινωθεί η σύνθεση της Προανακριτικής Επιτροπής κατά του Χρήστου Τριαντόπουλου, με την αντιπολίτευση να επιθυμεί να συντηρήσει την υπόθεση των Τεμπών ψηλά στην πολιτική ατζέντα, ει δυνατόν μέχρι τις αρχές του καλοκαιριού. Η Επιτροπή θα αριθμεί 27 μέλη, 14 εκ των οποίων θα προέρχονται από την πλειοψηφία, με αυτονόητη σχεδόν την προσπάθεια στο κυβερνητικό στρατόπεδο να μην ανακαλέσει η Προανακριτική Επιτροπή μνήμες της Εξεταστικής, όταν η τελευταία δεν υπήρξε η καλύτερη στιγμή της Βουλής, κατά δήλωση του πρωθυπουργού.
Σε κάθε περίπτωση, το ποια και πόσα μηνύματα, ωστόσο, θα στείλει ο ανασχηματισμός ενδέχεται να καθορίσουν όχι μόνο την ένταση της πολιτικής αντιπαράθεσης το επόμενο διάστημα, αλλά και τις κοινοβουλευτικές συμμαχίες, καθώς η δημοσκόπηση της MRB που έφερε την Πλεύση Ελευθερίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου στην τρίτη θέση με ποσοστό 12% (και σε απόσταση μόλις 3,4 μονάδων από το ΠΑΣΟΚ) δεν προβλημάτισε μόνο τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, αλλά και στελέχη της ευρύτερης, προοδευτικής παράταξης, καθώς οι απώλειες υπέρ του αντισυστημικού λόγου γίνονται πιο εύκολα αντιληπτές στο προοδευτικό ημισφαίριο. Πολύ περισσότερο, όταν η Ζωή Κωνσταντοπούλου φαίνεται να σωρεύει ψηφοφόρους από ετερόκλητες, ιδεολογικές κατευθύνσεις, αφού το 9% των εισροών από το κόμμα της προέρχεται από ΝΔ, το 9% από ΣΥΡΙΖΑ, το 2,3% από ΠΑΣΟΚ, το 7,4% από ΚΚΕ και το 2,5% από Ελληνική Λύση, σύμφωνα με την ίδια έρευνα.
Τον προβληματισμό στις έτερες, προοδευτικές δυνάμεις για την δημοσκοπική αποτύπωση της Πλεύσης Ελευθερίας εντείνουν και τα ευρήματα που αφορούν στη δημοφιλία της κυρίας Κωνσταντοπούλου, η οποία έρχεται δεύτερη ως προς την καταλληλότητα για την πρωθυπουργία με ποσοστό 8%, ενώ ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης προηγείται με ποσοστό 20,8%. Μάλιστα, η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας κατατάσσεται πρώτη στη δημοτικότητα των πολιτικών αρχηγών σε σχέση με την υπόθεση των Τεμπών με το 51,1% να αποτιμά ως θετική τη δράση και παρουσία της, και ακολουθούν ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας και ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, αντίστοιχα.
Την ίδια στιγμή, η είσοδος σε μια νέα πολιτική φάση δεν προκύπτει μόνο ως αναγκαιότητα που υπαγορεύεται από τις δημοσκοπήσεις για την κυβέρνηση λόγω κάθετης φθοράς ή για τα προοδευτικά κόμματα εξουσίας λόγω της ανόδου του αντισυστημικού λόγου. Αντίθετα, προκύπτει και θεσμικά, με δεδομένη την επικείμενη Προεδρική αλλαγή, με την συμπλήρωση πενταετίας για την σημερινή Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Συγκεκριμένα, την ερχόμενη Πέμπτη 13 Μαρτίου αναμένεται να πραγματοποιηθεί η αλλαγή σκυτάλης στο Προεδρικό Μέγαρο με την Κατερίνα Σακελλαροπούλου να παραδίδει στον πρώην Πρόεδρο της Βουλής, Κώστα Τασούλα. Στο πλαίσιο αυτό, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα πραγματοποιήσει σήμερα, Κυριακή της Ορθοδοξίας μια από τις τελευταίες δημόσιες εμφανίσεις της πριν την… αλλαγή φρουράς, καθώς θα παραστεί στις 9 το πρωί στη Δοξολογία στην Μητρόπολη Αθηνών, για να παραθέσει στην συνέχεια γεύμα προς την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Η τελετή παράδοσης-παραλαβής στο Προεδρικό Μέγαρο δεν αποκλείεται να σημάνει την αντίστροφη μέτρηση για τον ανασχηματισμό, αν και το βάρος της κυβερνητικής προσπάθειας θα δοθεί στο εξής στην προώθηση σειράς μεταρρυθμίσεων, όπως ο τρόπος επιλογής της ηγεσίας της Δικαιοσύνης, η αναθεώρηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών, το Άρθρο 16 και η αξιολόγηση στο Δημόσιο. Στο πλαίσιο αυτό, μερίδα της αντιπολίτευσης εκτιμάται ότι θα δώσει ένα πρώτο στίγμα αναφορικά με την επικείμενη Συνταγματική Αναθεώρηση εντός της εβδομάδας, ιδίως όταν ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης προ(σ)κάλεσε το ΠΑΣΟΚ απέναντι στο ζήτημα της Συνταγματικής Αναθεώρησης, με νωπές τις αναταράξεις στη Χαριλάου Τρικούπη για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια.
protothema