Σία Αναγνωστοπούλου: Στρατηγική της κυβέρνησης στα Δυτικά Βαλκάνια

Ερώτηση προς τον Υπουργό Εξωτερικών

  Επίκαιρη ερώτηση της βουλευτού Αχαΐας Νέας Αριστεράς, Σίας Αναγνωστοπούλου προς τον Υπουργό Εξωτερικών με θέμα:« Στρατηγική της κυβέρνησης στα Δυτικά Βαλκάνια»:

Μετά από μία περίοδο (2015-2019) γόνιμης κινητικότητας της Ελλάδας στα Δ. Βαλκάνια, με αποκορύφωμα τη Συμφωνία των Πρεσπών, τα τελευταία χρόνια, ειδικά το τελευταίο διάστημα παρατηρείται μια άγονη στασιμότητα. Και όπου υπάρχει «κινητικότητα» αυτή είναι προς την εντελώς λάθος κατεύθυνση. Η ελληνική κυβέρνηση φαίνεται να αξιολογεί την κατάσταση στα Βαλκάνια, να χαράσσει (ή να μην χαράσσει) πολιτική σε σχέση , όχι με το εθνικό συμφέρον , αλλά τις εσωκομματικές ισορροπίες της ΝΔ. Βόρεια Μακεδονία, Αλβανία, Κόσσοβο είναι κατεξοχήν περιοχές όπου η πολιτική της κυβέρνησης υπακούει σε εσωκομματικά συμφέροντα ή –πάντως- όχι στα συμφέροντα της χώρας. 

Επειδή λοιπόν, η Συμφωνία των Πρεσπών έχει «μείνει στον αέρα», ειδικά σε μια περίοδο όπου το VMRO διεκδικεί με αξιώσεις –τουλάχιστον κατά τις δημοσκοπήσεις- την κυβέρνηση, 

Επειδή, η στρατηγική σε σχέση με την Αλβανία, ειδικά στα κρίσιμα θέματα (προϋποθέσεις για την ένταξή τους στην ΕΕ, δικαιώματα της μειονότητας, περιουσιακό, κράτος δικαίου) υποτάσσεται με τραγικό τρόπο στα εσωκομματικά της ΝΔ (υποψηφιότητα Μπελέρη)

Επειδή, η εύθραυστη κατάσταση στο Κόσσοβο που ενισχύεται με την εισήγηση της κ. Μπακογιάννη και την ψήφιση από την Ολομέλεια για ένταξη του στο Συμβούλιο της Ευρώπης, χωρίς την πλήρωση των προϋποθέσεων της Συμφωνίας των Βρυξελλών του 2013, 

Ερωτάται ο κ. Υπουργός: 

-Ποια είναι η στρατηγική της χώρας για τα Δυτικά Βαλκάνια; 

 

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ