Δεν υπάρχει κάτι πιο συγκινητικό από τα να κοιτάζεις τα αγαπησιάρικα ματάκια του σκύλου σου.
Πόσες ώρες μπορούμε να περάσουμε παρέα με τα λατρεμένα μας κατοικίδια, χαϊδεύοντάς τα και αυτά να μας ανταποδίδουν την άνευ όρων αγάπη τους με το κουταβίσιο τους βλέμμα ενώ εμείς λιώνουμε σαν κλασσικοί σκυλογονείς.
Πόσο όμως σκεφτόμαστε την υγεία αυτών των γεμάτο αγάπη ματιών;
Δυστυχώς, όπως και οι άνθρωποι έτσι και τα ζώα κατά καιρούς υπάρχουν διάφορες ανεπιθύμητες ασθένειες που μπορεί να αντιμετωπίσουνε.
Παθήσεις όπως ο καταρράκτης που επηρεάζει την όραση του σκύλου μας, είναι ευκολότερο να παρατηρηθεί καθώς τα θολά μάτια γίνονται πιο άμεσα αντιληπτά. Υπάρχει όμως και μια πάθηση, που συχνά προσβάλει είτε ανθρώπους είτε ζώα και είναι αρκετά πιο δύσκολο να εντοπιστεί – το γλαύκωμα.
Μαθαίνοντας τι πρέπει να προσέξουμε ώστε να εντοπίσουμε την πάθηση το συντομότερο δυνατό, μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε με την κατάλληλη θεραπεία ώστε να βοηθήσουμε το σκύλο μας και να τον ανακουφίσουμε από τον πόνο.
Τι είναι όμως το γλαύκωμα;
Το γλαύκωμα οφείλεται στην αυξημένη πίεση των υγρών στο εσωτερικό του ματιού. Η πίεση αυτή είναι γνωστή ως ενδοφθάλμια πίεση και μπορεί να προκληθεί από ανεπαρκή αποστράγγιση του υδατοειδούς υγρού του ματιού, του υγρού δηλαδή στο εσωτερικό του ματιού που παρέχει οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά στο συγκεκριμένο όργανο. Το μάτι επομένως, παράγει συνεχώς νέο υγρό, το οποίο δεν αποστραγγίζεται με κανονικό ρυθμό οπότε συσσωρεύεται και η πίεση αυξάνεται.
Δυστυχώς είναι μια «σιωπηλή» νόσος που εξελίσσεται αργά και αν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα μπορεί να οδηγήσει σε μόνιμες μη αναστρέψιμες βλάβες.
Ποιες είναι οι αιτίες του γλαυκώματος;
Το γλαύκωμα προκαλείται από ανεπαρκή αποστράγγιση του υδατοειδούς υγρού και όχι από υπερπαραγωγή του συγκεκριμένου υγρού. Μπορεί να είναι αποτέλεσμα ενδοφθάλμιας πίεσης σε ένα υγιές μάτι και ίσως εμφανίζεται λόγω κληρονομικών ανατομικών ανωμαλιών στη γωνία αποστράγγισης. Μπορεί επίσης να προκληθεί από κάποιον τραυματισμό του ματιού. Οι σοβαρές ενδοφθάλμιες λοιμώξεις είναι μια συχνή αιτία γλαυκώματος και έχουν ως αποτέλεσμα την απόφραξη της γωνίας αποστράγγισης. Μια ακόμη πιθανή αιτία είναι κάποιος όγκος στην περιοχή του ματιού ή κάποια οφθαλμολογική νόσος που προκαλεί απόφραξη του υδατοειδούς υγρού.
Τι κάνει το γλαύκωμα στο μάτι ενός σκύλου;
Ο βολβός του ματιού είναι ένα πολύ ευαίσθητο όργανο και η συσσώρευση υγρού στο εσωτερικό του έχει πολλές συνέπειες. Ο κερατοειδής γίνεται πιο θολός λόγω της υψηλής πίεσης. Ο αμφιβληστροειδής και τα οπτικά νεύρα, λόγω της ευαισθησίας τους στην υψηλή πίεση, μπορεί να οδηγηθούν σε μόνιμη βλάβη και τελικά στην τύφλωση, εκτός αν διαγνωστούν και αντιμετωπιστούν έγκαιρα μειώνοντας την ενδοφθάλμια πίεση.
Ποια είναι τα συμπτώματα;
Για να μπορέσει να αντιμετωπιστεί έγκαιρα αυτή η «σιωπηλή» πάθηση πρέπει να γίνουν αντιληπτά τα συμπτώματά της. Κάποια εκ των οποίων είναι τα εξής:
● Έντονος πόνος
● Ερυθρότητα γύρω από το μάτι
● Θόλωση του κερατοειδούς
● Υδαρές έκκριμα από το μάτι
● Διαστολή της κόρης
● Πρήξιμο
● Λήθαργος, απώλεια όρεξης και έλλειψη ανταπόκρισης στα καλέσματά σας
Επειδή το γλαύκωμα εξελίσσεται αρκετά αργά και δεν είναι τόσο εμφανή τα συμπτώματα, μπορεί ο σκύλος να οδηγηθεί σε τύφλωση ξαφνικά αφού δεν το είχαμε παρατηρήσει έγκαιρα. Αυτή η πάθηση μπορεί να είναι επώδυνη για τα σκυλιά οπότε αν δείτε το σκύλος σας να κρατάει το μάτι του κλειστό ή να το τρίβει πρέπει να επικοινωνήσετε άμεσα με τον/την κτηνίατρο που τον παρακολουθεί. Οι σκύλοι που αντιμετωπίζουν υψηλή ενδοφθάλμια πίεση μπορεί να γίνουν συχνά ληθαργικοί και να αλλάξουν τη συμπεριφορά και την δραστηριότητά τους λόγου του έντονου πόνου που προκαλείται από το γλαύκωμα.
Υπάρχει θεραπεία;
Εφόσον διαγνωστεί έγκαιρα, μπορεί να μειωθεί κίνδυνος της μη αναστρέψιμης βλάβης του ματιού ή της τύφλωσης.
Συνήθως συνταγογραφούνται αναλγητικά για την ανακούφιση του πόνου και της δυσφορίας που σχετίζονται με την πάθηση και οφθαλμολογικές σταγόνες αν πρόκειται για το αρχικό στάδιο του γλαυκώματος. Αν τα συμπτώματα έχουν προχωρήσει μπορεί να συνταγογραφηθούν φάρμακα που μειώνουν την παραγωγή υδατοειδούς υγρού και προάγουν την αποστράγγισή του για την αντιμετώπιση της αυξημένης πίεσης. Η φαρμακευτική θεραπεία συχνά μπορεί να συνδυαστεί με χειρουργική επέμβαση όταν πρόκειται για σοβαρές ή προχωρημένες περιπτώσεις. Σε ορισμένα περιστατικά που δεν οι σκύλοι δεν ανταποκρίνονται στη φαρμακευτική αγωγή ή αν έχουν φτάσει στο στάδιο της τύφλωσης, μπορεί να συνίσταται η αφαίρεση του οφθαλμού για την ανακούφιση από τον πόνο και τη ταλαιπωρία.
Τελευταίες σκέψεις
Δυστυχώς το γλαύκωμα είναι μια «σιωπηλή» νόσος που τις περισσότερες φορές δεν εντοπίζεται έγκαιρα. Προσπαθήστε να παρακολουθείτε και την υγεία των ματιών του πολυαγαπημένου σας σκύλου και αν παρατηρήσετε οτιδήποτε ασυνήθιστο επικοινωνήστε άμεσα με τον/την κτηνίατρό σας. Μην ξεχνάτε ότι η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία.
topetmou.gr