5 πράγματα που μπορείτε να κάνετε την επόμενη φορά που ο σκύλος σας αρπάξει κάτι και τρέξει να φύγει

Μια από τις συνηθισμένες συμπεριφορές των σκύλων είναι να αρπάξουν κάτι και να τρέξουν μακριά. Και σε αυτές τις περιπτώσεις συνήθως κλέβουν κάτι δικό μας, μια κάλτσα, ένα ρούχο, κάποιο αξεσουάρ προσκαλώντας μας να συμμετάσχουμε σε ένα διασκεδαστικό- για αυτούς- παιχνίδι: “Πιάσε με αν μπορείς”. Και εμείς τρέχουμε πίσω τους για να το πάρουμε, συχνά αναγκάζοντάς τους να μας το δώσουν. Εδώ όμως είναι που κάνουμε λάθος.

Το να κυνηγάτε σε αυτή την περίπτωση τον σκύλο σας είναι συνήθως ο λιγότερο αποτελεσματικός τρόπος για να πάρετε τα πράγματά σας πίσω εύκολα και αναίμακτα.

Αντ’ αυτού υπάρχουν 5 πιο αποτελεσματικοί τρόποι, οι οποίοι μεγιστοποιούν τις πιθανότητες να πάρετε πίσω τα κλεμμένα γρήγορα και σχετικά αλώβητα. Τι λοιπόν μπορείτε να κάνετε; Ας δούμε όμως πρώτα τι προκαλεί τη συγκεκριμένη συμπεριφορά.

Η ρίζα αυτής της συμπεριφοράς

Τα κουτάβια κλέβουν αντικείμενα εντελώς από περιέργεια. Όλα τα πράγματα είναι καινούργια για αυτά και έτσι θέλουν να τα εξερευνήσουν και να τα μάθουν. Μέσω μάλιστα του στόματός τους η εξερεύνηση είναι ακόμα καλύτερη.

Όταν λοιπόν ο σκυλάκος σας σάς παίρνει ένα πράγμα, δεν προσπαθεί να κάνει κάτι κακό ούτε είναι άτακτος. Απλά προσπαθεί να μάθει. Τα περισσότερα σκυλιά που κλέβουν είναι ηλικίας μεταξύ 6 και 18 μηνών.

Ο σκύλος δεν καταλαβαίνει τι σημαίνει η κατοχή αντικειμένων. Απλά θέλει και χρειάζεται. Αν λοιπόν θέλει ή χρειάζεται κάτι, θα το πάρει και θα προσπαθήσει να το κρατήσει. Αν εσείς προσπαθήσετε να το πάρετε από αυτόν, θα τρέξει μακριά. Όταν ένας σκύλος αρπάζει και τρέχει είναι επειδή έχει μάθει ότι αν πάρει κάτι, εσείς θα προσπαθήσετε κυνηγώντας τον να το πάρετε. Έχει μάθει ότι το κυνηγητό είναι διασκεδαστικό, οπότε ελπίζει ότι θα τον κυνηγήσετε και έτσι θα παίξετε. Η απόλυτη ευτυχία.

Τα Golden Retrievers, τα Papillons και τα Yorkshire Terriers, τα οποία εκτρέφονται για να αναζητήσουν, να μεταφέρουν και να βρουν αντικείμενα φαίνεται να είναι πιο επιρρεπή στο να αρπάξουν κάτι και να τρέξουν. Είναι στη φύση τους να έχουν ένα αντικείμενο στο στόμα τους.

Αν τώρα έχετε ένα ενήλικο σκυλί που αρπάζει πράγματα και τρέχει, μπορεί να το κάνει για διάφορους λόγους. Η αρπαγή αντικειμένων για μάσημα είναι είναι ένας λόγος. Ο άλλος είναι για να εκτονώσει την ενέργειά του. Εάν ο σκύλος σας κάθεται πολύ χρόνο περιορισμένος στο σπίτι ή στην αυλή, μπορεί να κλέβει πράγματα σε μια προσπάθεια να σταματήσει να βαριέται.

Επίσης αντικείμενα που σας ανήκουν και μυρίζουν σαν εσάς, όπως κάλτσες και εσώρουχα, είναι ένα κοινό πράγμα που κλέβεται από σκύλους. Και συνήθως έχει να κάνει με την επιθυμία του ζώου να είναι κοντά σας.

Ανεξάρτητα από το λόγο της κλοπής, η ίδια η πράξη είναι σχεδόν πάντα αυτο-ανταμοιβή. Όταν ο σκύλος κλέβει, διεγείρεται, νιώθει καλύτερα, κυνηγιέται. Κερδίζει. Τα σκυλιά έχουν μάθει να φεύγουν μετά από μια αρπαγή, επειδή, όπως είπαμε, πιθανότατα τα κυνηγήσατε για να πάρετε το αντικείμενο. Αυτό είναι ένα διασκεδαστικό παιχνίδι που θέλει να το παίξει ξανά μαζί σας ώστε και εσείς να ασχοληθείτε μαζί του.

Τρόποι για να πάρετε πίσω το αντικείμενο που έκλεψε ο σκύλος σας

1. Τρέξτε από την αντίθετη πλευρά

Πραγματικά. Κυνηγώντας τον σκύλο σας, αυτός θα τρέξει μακριά. Εάν το κίνητρό του αρπάζοντας κάτι είναι να σας κάνει να παίξετε, θα είναι πολύ ευτυχισμένος να το κάνετε και να σας κυνηγήσει και αυτός. Αφήστε τον λοιπόν να σας κυνηγήσει σε ένα αρκετά μικρό χώρο, κλείστε την πόρτα και, στη συνέχεια, δώστε του ένα παιχνίδι ή μια λιχουδιά για να τον πείσετε να το αφήσει.

Αν τώρα το κίνητρό του είναι να πάρει κάτι και να το κρατήσει αντί να σας κάνει να τον κυνηγήσετε για να παίξετε, αυτό πιθανότατα δεν θα λειτουργήσει.

2. Ακολουθήστε τον ήσυχα

Εάν ο σκύλος σας θέλει να κρατήσει τα πράγματά σας αντί να παίξει μαζί σας, οποιοσδήποτε θόρυβος και φωνές από την πλευρά σας θα τον πεισμώσουν με αποτέλεσμα να είναι απείρως πιο δύσκολο να τα πάρετε μακριά του. Με φωνές και θορύβους πιθανόν να γίνει επιθετικός. Για αυτό να είστε ήρεμοι και χαρούμενοι. Ναι, ξέρουμε ότι είναι δύσκολο να μείνετε ήρεμοι, χαλαροί και χαρούμενοι όταν ο σκύλος σας έχει κάτι που το χρειάζεστε και σε καμία περίπτωση δεν θέλετε να καταστραφεί. Όμως έτσι πρέπει να κάνετε. Και όταν παρουσιαστεί η ευκαιρία, δώστε του μια λιχουδιά ή κάντε μια κίνηση αντιπερισπασμού, πάντα προσεκτικά ώστε να καταφέρετε να έχετε αποτελέσματα.

Προσοχή: Μην τον στριμώχνετε και μην τον παγιδεύετε. Αυτό θα μπορούσε να τον κάνει πιο επιθετικό και πιθανόν να δαγκώσει. Εάν πάρει το αντικείμενο στο κλουβί του, μην κάνετε την κίνηση να βάλετε το χέρι και να το πάρετε. Διαπραγματευτείτε μαζί του έξω από το κλουβί του και όταν είναι η κατάλληλη στιγμή, μπορείτε να το πάρετε χωρίς εκείνος να αντιδράσει.

3. Δώστε του λιχουδιές

Όπως είπαμε και πιο πάνω, αν προσπαθήσετε να αρπάξετε αυτό που πήρε ο σκύλος σας, δεν θα έχετε κάποιο αποτέλεσμα. Το αντίθετο μάλιστα. Δοκιμάστε να το ανταλλάξετε με κάτι πολύ καλό ώστε να τον πείσετε να το αφήσει. Τι είναι αυτό το πολύ καλό; Λιχουδιές φυσικά. Τις λιχουδιές που ξέρετε ότι δεν μπορεί να αντισταθεί.

Εάν ο σκύλος σας δεν ανταλλάσσει αυτό που πήρε ενώ του προσφέρετε τη λιχουδιά, κάντε το άλλο. Ρίξτε μερικές λιχουδιές στο έδαφος. Σε αυτή την περίπτωση μάλλον τα πράγματα θα πάνε καλά.

4. Ρίξτε του ένα αγαπημένο παιχνίδι

Εάν ο σκύλος σας προτιμάει περισσότερο τις μπάλες του τένις ή τα βελούδινα παιχνίδια του παρά τις λιχουδιές, χρησιμοποιήστε αυτά. Κάντε τον να παίξει με αυτά ώστε να αφήσει ό,τι σας πήρε. Ο ήχος του αγαπημένου παιχνιδιού του, ή απλά η θέα της αγαπημένης του μπάλας είναι συνήθως αρκετά για να αφήσει το δικό σας αντικείμενο και να κυνηγήσει ένα από αυτά.

5. Χρησιμοποιήστε τακτικές αντιπερισπασμού

Τι άλλο αγαπά να κάνει ο σκύλος σας; Να πάει μια βόλτα; Να φάει το φαγητό του; Κάτι άλλο; Δράστε με αυτόν τον τρόπο. Πείτε με ενθουσιασμό «Μπες στο αυτοκίνητο!» και αυτό μπορεί να τον κάνει να αφήσει αυτό που έχει πάρει και να κατευθυνθεί προς τα εκεί. Φυσικά, τότε πρέπει να τον πάτε βόλτα. Μην τον κοροϊδέψετε. Εάν του λέτε ψέματα, θα σταματήσει να σας εμπιστεύεται και να σας ακούει.

https://www.topetmou.gr/

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ