Κ. Καρπέτας για νέο δικαστικό χάρτη: Η Κυβέρνηση, ως εκτελεστική εξουσία, αντιμετωπίζει τη Δικαιοσύνη ως «φτωχό συγγενή»

Ο επικεφαλής της παράταξης «Μαζί Αλλάζουμε – Δυτική Ελλάδα» Κώστας Καρπέτας κατά τη σημερινή τοποθέτησή του στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Ελλάδας για το θέμα του νέου δικαστικό χάρτη της χώρας, ανέφερε τα εξής:

«Τα προβλήματα που παρατηρούνται στην απονομή της δικαιοσύνης απαιτούν σφαιρική αντιμετώπιση και συνολική προσέγγιση. Δεν επιλύονται με διοικητικά μέτρα κατάργησης ή συγχώνευσης δικαστικών σχηματισμών, αλλά με τον εκσυγχρονισμό και την ενοποίηση των δικονομικών κανόνων, την αύξηση της χρηματοδότησης, τη δημιουργία υλικοτεχνικών υποδομών, τη ψηφιοποίηση και τις προσλήψεις δικαστικών υπαλλήλων, λαμβάνοντας υπόψη στοιχεία ουσιαστικής τεκμηρίωσης και αποτελεσματικότητας για κάθε δικαστικό σχηματισμό.

Η θέση της παράταξης μας είναι κατηγορηματικά αντίθετη στην κατάργηση οποιουδήποτε Εφετείου ή Πρωτοδικείου, ενώ ως προς την συγχώνευση Ειρηνοδικείων, θεωρούμε ότι θα πρέπει να προηγηθεί ένας ουσιαστικός διάλογος μεταξύ όλων των αρμοδίων φορέων προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που θα ανακύψουν, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιομορφίες κάθε περιοχής σε συνδυασμό με την ακώλυτη πρόσβαση των πολιτών στη Δικαιοσύνη και την λυσιτελή άσκηση του δικαιώματός τους για δικαστική προστασία.

Η Κυβέρνηση, ως εκτελεστική εξουσία, αντιμετωπίζει τη Δικαιοσύνη ως «φτωχό συγγενή» και είναι αναγκαίο στην επόμενη συνταγματική αναθεώρηση να θεσπιστεί η οικονομική αυτοτέλεια της Δικαιοσύνης και ένας αυτοτελής οικονομικός προϋπολογισμός.

Η Περιφερειακή Αρχή, η οποία επαίρεται για την προνομιακή σχέση της με τα κέντρα εξουσίας, ενόψει των κρίσιμων αυτών εξελίξεων, οφείλει να απαγκιστρωθεί από την αντίληψη υποταγής της αυτοδιοίκησης σε κυβερνητικές και κομματικές σκοπιμότητες και να διεκδικήσει ουσιαστικά, χωρίς επικοινωνιακά τεχνάσματα και λογική δημοσίων σχέσεων, γόνιμες λύσεις για τους δικαστικούς σχηματισμούς της περιφέρειάς μας, που είναι από τις πλέον πληττόμενες πανελλαδικά από τον νέο δικαστικό χάρτη. Δυστυχώς στο Περιφερειακό Συμβούλιο είμαστε θεατές στο ίδιο έργο. Στην πανδημία συζητούσαμε στο Περιφερειακό Συμβούλιο για τον ακαδημαϊκό χάρτη και την κατάργηση πανεπιστημιακών τμημάτων στις πόλεις της περιφέρειας, όπου χάσαμε παταγωδώς. Τα Πανεπιστημιακά Τμήματα έκλεισαν στην Ηλεία, υποβαθμίστηκαν στην Αιτωλοακαρνανία και έκλεισε το Τμήμα του Αιγίου. Το ίδιο θα συμβεί, δυστυχώς, και με την επερχόμενη αλλαγή του υγειονομικού χάρτη, που προβλέπει το κλείσιμο νοσοκομείων και άλλων δομών δημόσιας Υγείας, σε βάρος των πολιτών της Δυτικής Ελλάδας».

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ