Διεθνή ανησυχία έχει προκαλέσει η έξαρση στην Κίνα του μεταπνευμονοιού HMPV με τους δυτικούς επιστήμονες να καλούν την Ασιατική χώρα να δώσει περισσότερα στοιχεία και λεπτομέρειες σχετικά με την εξάπλωσή του και τα ως τώρα ευρήματα της, με την τελευταία να μην το έχει πράξει ακόμη.
Η νέα αυτή έξαρση έχει φτάσει στα όρια της επιδημίας στην Κίνα με τα νοσοκομεία της να είναι ασφυκτικά γεμάτα από ασθενείς, ενώ νέα στοιχεία λένε πως ο μεταπνευμονοϊός HMPV έχει αρχίσει να εξαπλώνεται και στις ΗΠΑ.
Το Πεκίνο υποβάθμισε τα πλάνα από τις υπερπλήρεις αίθουσες αναμονής και τους θαλάμους των νοσοκομείων που αναρτήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, λέγοντας ότι οι αναπνευστικές λοιμώξεις είναι «λιγότερο σοβαρές» και «μικρότερης κλίμακας» σε σύγκριση με πέρυσι.
Ο δρ Sanjaya Senanayake, ειδικός σε θέματα λοιμωδών νοσημάτων, αναπληρωτής καθηγητής ιατρικής στο Εθνικό Πανεπιστήμιο της Αυστραλίας, δήλωσε ότι είναι «ζωτικής σημασίας για την Κίνα να μοιραστεί εγκαίρως τα δεδομένα της σχετικά με αυτό το ξέσπασμα», συμπεριλαμβανομένων των «δεδομένων σχετικά με το ποιος μολύνεται».
Και πρόσθεσε: «Επίσης, θα χρειαστούμε γονιδιωματικά δεδομένα που να επιβεβαιώνουν ότι ο HMPV είναι ο ένοχος και ότι δεν υπάρχουν σημαντικές μεταλλάξεις που προκαλούν ανησυχία. Αυτά τα γονιδιωματικά δεδομένα θα καθοδηγήσουν επίσης την ανάπτυξη εμβολίων».
Η επιστημονική προειδοποίησή έρχεται την ώρα που οι ΗΠΑ βιώνουν τη δική τους αύξηση των κρουσμάτων HMPV, με τα ποσοστά των θετικών εξετάσεων να διπλασιάζονται από τις αρχές έως τα τέλη Δεκεμβρίου.
Ο δρ Andrew Catchpole, επιστημονικός υπεύθυνος της βιοτεχνολογικής εταιρείας HVIVO που δραστηριοποιείται στον τομέα των λοιμωδών νοσημάτων, δήλωσε ότι ενώ ο HMPV συνήθως «εμγανίζεται» τους ψυχρότερους μήνες, «φαίνεται ότι τα ποσοστά σοβαρών λοιμώξεων, είναι υψηλότερα στην Κίνα από ό,τι θα περιμέναμε σε ένα κανονικό έτος».
Πρόσθεσε επίσης πως : «Ο HMPV είναι κοινό μέρος των ιών που προκαλούν το χειμερινό κρυολόγημα στις περισσότερες χώρες με εποχικότητα.
Δεν είναι σύνηθες να αποτελεί μείζονα ανησυχία για μεγάλους αριθμούς νοσηλειών, αλλά δεν είναι σαφές πόσο υψηλοί είναι οι αριθμοί ή αν τα προβλήματα προκύπτουν καθαρά επειδή συμπίπτουν με υψηλά επίπεδα γρίπης και COVID’.»
Ο HMPV εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 2001 και τυπικά προκαλεί συμπτώματα κοινού κρυολογήματος.
Ωστόσο, μπορεί να εμφανιστούν πιο σοβαρά συμπτώματα όπως βρογχίτιδα, βρογχιολίτιδα και πνευμονία, με τους πάσχοντες να παρουσιάζουν δύσπνοια, έντονο βήχα ή συριγμό.
Τα παιδιά, οι ηλικιωμένοι και οι ανοσοκατεσταλμένοι ασθενείς διατρέχουν τον υψηλότερο κίνδυνο σοβαρών επιπλοκών.
Γκίκας Μαγιορκίνης: « Ο ιός αυτός υπάρχει εδώ και χρόνια, δεν έχει εμβόλιο ή θεραπεία, ενώ πιο πιθανό είναι να καταλήξουν οι πολύ βαριά ασθενείς »
Για την εξάπλωση του ιού HMPV στην Κίνα, μίλησε ο καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης, αναφέροντας πως ο μεταπνευμονοϊός, όπως ονομάζεται, δεν αποτελεί μια νέα πρόκληση και υπάρχει εδώ και χρόνια.
Όπως εξηγεί ο καθηγητής στην ΕΡΤ: «Ο μεταπνευμονοϊός είναι ένας ιός που τον γνωρίζουμε τουλάχιστον από το 2001. Είναι ένας ιός που οι μελέτες έδειξαν ότι υπάρχει στους ανθρώπους εδώ και δεκαετίες. Επίσης, μελέτες έδειξαν ότι στην Ολλανδία, μέχρι την ηλικία των 5, έχουν κολλήσει όλα τα παιδιά. Άρα λοιπόν είναι ένας ιός που τον έχουμε κολλήσει κατά πάσα πιθανότητα όλοι όταν ήμασταν μικροί. Δεν είναι κάτι νέο», σημείωσε.
«Δεν υπάρχει εμβόλιο και θεραπεία»
Στη συνέχεια, τόνισε πως: «Δεν υπάρχει εμβόλιο ή κάποια θεραπεία, ωστόσο δεν είναι κάποιος ιδιαίτερα απειλητικός ιός. Βέβαια, κάποιες μελέτες έχουν δείξει ότι είναι η δεύτερη αιτία που πηγαίνουν τα παιδάκια για νοσηλεία στο νοσοκομείο. Αρκετά παιδάκια κολλάνε τον εν λόγω ιό, όχι μόνο στην Κίνα, σε όλο τον κόσμο και αρκετά από αυτά ή κάποια από αυτά θα οδηγηθούν και σε νοσοκομείο».
«Ένας από τους ιούς που προκαλούν κρύωμα, συνάχι, μπούκωμα, πονόλαιμο αλλά μπορεί να προκαλέσει και πνευμονία, μπορεί να μολύνει και ανθρώπους μεγαλύτερους γιατί δε δίνει ανοσία εφ’ όρου ζωής. Αλλά δυστυχώς αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ή δεν έχει γίνει προσπάθεια να το πούμε έτσι, να αναπτυχθεί εμβόλιο ή θεραπεία, γιατί θεωρείται ότι είναι ένας από τους ηπιότερους και όχι από τους πολύ σοβαρούς ιούς. Με βάση τα στοιχεία που έχουμε μέχρι στιγμής είμαστε πολύ καθησυχαστικοί», διαβεβαίωσε ο κ. Μαγιορκίνης.
Τι ποσοστά θνητότητας έχει ο HMPV
«Κάποιοι άνθρωποι θα οδηγηθούν στο νοσοκομείο και κάποιοι ενδέχεται να καταλήξουν. Συνήθως αυτό συμβαίνει σε πολύ βαριά ασθενείς. Δεν γνωρίζουμε τα ποσοστά, αλλά σας λέω είναι χαμηλότερα από της γρίπης, χαμηλότερα από τους άλλους αναπνευστικούς ιούς, οπότε δεν είναι κάτι που θα μας ανησυχήσει», κατέληξε ο κ. Μαγιορκίνης.