Πολιτικό «μασάζ» σήμερα στα γραφεία της ΝΔ για το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών

Ποιοι βουλευτές βρίσκονται στο «ραντάρ» της Πειραιώς

Στις 18:30 το απόγευμα η Νέα Δημοκρατία έχει καλέσει το πρώτο γκρουπ της Κοινοβουλευτικής Ομάδας στα γραφεία της Πειραιώς, για «ζύμωση» σε σχέση με τη νομοθετική πρωτοβουλία για τα ομόφυλα ζευγάρια. Σήμερα, στο Μοσχάτο έχουν προσκληθεί οι βουλευτές με επίθετο από το Α ως το Κ και αύριο και οι υπόλοιποι 79 βουλευτές.

Στόχος να αρθούν διαφωνίες και επιφυλάξεις στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας και το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια να ψηφιστεί με τις λιγότερες δυνατές διαρροές.

Στην κυβερνητική παράταξη αισιοδοξούν ότι μετά το διήμερο «μασάζ» και την ενημέρωση για όλες τις πτυχές του θέματος, ο στόχος θα επιτευχθεί, ενώ «ποντάρουν» και στην επιλογή της αποχής από κάποιους διαφωνούντες βουλευτές, ώστε να μη καταψηφίσουν.

Το μήνυμα στους υπουργούς και η στάση Μητσοτάκη

Το μήνυμα προς τους υπουργούς παραμένει το ίδιο…

Εφόσον ένα νομοσχέδιο εγκρίνεται στο Υπουργικό Συμβούλιο, έχουν αυξημένη θεσμική υποχρέωση να το υπερψηφίσουν στη Βουλή. Τυχόν «ανταρσία» θα μετρηθεί σε δεύτερο χρόνο, έχουν διαμηνύσει αρμόδιοι κυβερνητικοί και κομματικοί παράγοντες.

Η κυρίαρχη άποψη που υπάρχει στους κόλπους της κυβερνητικής παράταξης είναι πως υπουργός που θα καταψηφίσει, δεν μπορεί να παραμείνει στη θέση του.

Υπό αυτό το πρίσμα, πολλοί θεωρούν ότι ο Κ. Μητσοτάκης δεν έχει περιθώρια να αφήσει στα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου (υπουργούς και υφυπουργούς) την επιλογή να ψηφίσουν κατά συνείδηση, όπως στους βουλευτές.

Και ότι, όποιος ή όποια καταψηφίσει, είναι ζήτημα χρόνου να αντικατασταθεί στο κυβερνητικό σχήμα.

Μ. Βορίδης: “Δεν θα χάσει η Βενετιά βελόνι”

Ο υπουργός Επικρατείας, Μάκης Βορίδης πάντως, παραμένει σταθερός στο «όχι» και σε συνέντευξη του (Εφημ. «Το Βήμα) άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο παραίτησης του από τη θέση του υπουργού.

“Ε, δεν θα χάσει η Βενετιά βελόνι. Θα αναλάβει κάποιος άλλος. Μια δουλειά είναι και αυτή, στις δουλειές συμβαίνουν διάφορα. Γιατί το κουράζουμε και το λέμε και το ξαναλέμε. Ήμουν πολύ ξεκάθαρος στις θέσεις μου” δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ν. Δένδιας: “Το 2015 είχα υπερψηφίσει το σύμφωνο συμβίωσης”

“Σε ό,τι με αφορά, για να τοποθετηθεί κάποιος υπεύθυνα θα πρέπει πρώτα να έρθει η τελική εισήγηση στο Υπουργικό Συμβούλιο” δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, υπενθυμίζοντας πάντως ότι το 2015, ως βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης τότε, είχε υπερψηφίσει το σύμφωνο συμβίωσης των ομόφυλων ζευγαριών.

Ποιοι βρίσκονται στο “ραντάρ” της Πειραιώς

Πάντως σε επίπεδο υπουργών και υφυπουργών η εκτίμηση που υπάρχει στο Μέγαρο Μαξίμου είναι ότι οι… «διαρροές» θα είναι ελάχιστες και ότι η «ζύμωση» και η αναλυτική ενημέρωση για τη σκοπιμότητα της μεταρρύθμισης θα έχει θετική απήχηση.

Ενδεικτικά, κυβερνητικά στελέχη, παραπέμπουν στην περίπτωση του υφυπουργού Υγείας, Δημήτρη Βαρτζόπουλου, ο οποίος μετά τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού στην ΕΡΤ δήλωσε πως διαλύθηκαν οι επιφυλάξεις του.

Ένα βήμα πιο κοντά στο «ναι» φαίνεται να είναι ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κωνσταντίνος Κυρανάκης, ενώ στο ραντάρ του Μαξίμου και της Πειραιώς είναι και οι υφυπουργοί: Γιάννης Κεφαλογιάννης, Μαρία Κεφάλα και Σταύρος Κελέτσης.

Τα… “αγκάθια” για τους βουλευτές

Όσον αφορά στους διαφωνούντες βουλευτές, υπάρχουν τρεις παράμετροι που δυσκολεύουν την μεταστροφή της αρχικής τους στάσης: η στάση των άλλων βουλευτών στις περιφέρειες τους, οι πιέσεις από τις τοπικές κοινωνίες – με την τελευταία δημοσκόπηση της GPO για την εφημερίδα «Παραπολιτικά» το 78,9% των ψηφοφόρων της Ν.Δ, είναι αρνητικοί στην τεκνοθεσία από ομόφυλα ζευγάρια – όπως και οι πιέσεις από παράγοντες της Εκκλησίας.

“Δεν κολλάει με το… DNA μας”

Το «όχι» του Αντώνη Σαμαρά στο νομοσχέδιο και οι αιχμές για την επιλογή της αποχής στους «γαλάζιους» βουλευτές από τη μία πλευρά, μαζί με τις διαφωνίες που εκφράζουν και μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας που είναι κοντά στον πρώην πρωθυπουργό…

Αλλά, και η κάθετη διαφωνία του «Καραμανλικού» βουλευτή Ευριπίδη Στυλιανίδη, ο οποίος μάλιστα ξεκαθάρισε ότι θα προσέλθει στη Βουλή και θα καταψηφίσει, δημιουργούν ένα περιβάλλον το οποίο το… «ζυγίζει» σοβαρά η Πειραιώς.

«Αυτή η ομοφωνία Σαμαρικών και Καραμανλικών δείχνει ότι η πρωτοβουλία που προωθείται δεν «κολλάει» με το DNA της παράταξης μας» δήλωνε έμπειρος κοινοβουλευτικός.

Κ. Μητσοτάκης: “Οραματίζομαι μια συμπεριληπτική κοινωνία”

“Πρόθεση μου δεν είναι να διχάσω την ελληνική κοινωνία αλλά να διευθετήσουμε ένα ζήτημα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ισότητας” διεμήνυσε ο Πρωθυπουργός, στη δεύτερη δημόσια παρέμβαση του για το θέμα.

Στην εβδομαδιαία ανασκόπηση στο Facebook, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε πως… με σεβασμό στη διαφορετική άποψη και στις αντιρρήσεις που έχουν διατυπωθεί, η Ελλάδα που οραματίζεται είναι μια… «συμπεριληπτική χώρα».

“Αυτό που θέλουμε να κάνουμε είναι να αναγνωρίσουμε νομικά μια πραγματικότητα που υφίσταται και στη χώρα μας.

Προσεγγίζουμε το θέμα από τη σκοπιά της δικαιοσύνης και της αντιμετώπισης αδικιών και ανισοτήτων, με γνώμονα το συμφέρον των παιδιών. Δεν καινοτομούμε, αλλά θέλουμε να εφαρμόσουμε αυτό που ήδη συμβαίνει σε 20 χώρες της Ευρώπης και 36 του κόσμου» σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Ποιοι κερδίζουν και ποιοι όχι…

Έγκυροι πολιτικοί επιστήμονες και αναλυτές πάντως εκτιμούν ότι με δεδομένη την κυριαρχία του Κυριάκου Μητσοτάκη στο εσωτερικό της Ν.Δ. αυτή τη στιγμή, είναι πολύ περιορισμένες οι δυνατότητες της συντηρητικής πτέρυγας της για να αξιοποιήσει το ζήτημα αυτό.

Αντίθετα, εκτιμούν, ότι δημιουργείται ευκαιρία αξιοποίησης από τα κόμματα της άκρας δεξιάς να προσεγγίσουν τους συντηρητικούς ψηφοφόρους.

Επίσης, δεν βλέπουν περιθώρια αξιοποίησης από τα κόμματα της κεντροαριστεράς, καθώς εκτιμούν ότι ο πρωθυπουργός με τη μεταρρύθμιση αυτή θα πάρει με το μέρος του μεγάλο κομμάτι της δεξαμενής των προοδευτικών πολιτών.

Την ενημέρωση των βουλευτών στα γραφεία της Ν.Δ. έχει αναλάβει ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος, με τη συνδρομή των δύο αντιπροέδρων του κόμματος, του Άδωνι Γεωργιάδη σήμερα και του Κωστή Χατζηδάκη αύριο.

Θα παραστούν επίσης ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης και η Γραμματέας της Ν.Δ. Μαρία Συρεγγέλα.

https://www.newsit.gr/

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ