Μ. Χρυσοχοΐδης: Οικονομικά και άλλα κίνητρα στους γιατρούς – Ψηφιακά οι νέες προσλήψεις

 

 

Στις βελτιωμένες αμοιβές των γιατρών αλλά και στα κίνητρα για να μείνουν και να ενταχθούν στο ΕΣΥ οι νέοι γιατροί, αναφέρεται μεταξύ άλλων, ο υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, σε μια εφ όλης της ύλης συνέντευξη του στο ΑΠΕ – ΜΠΕ. Επίσης, εξηγεί πως θα γίνουν άμεσα και με ψηφιακό τρόπο οι νέες προσλήψεις στο ΕΣΥ και αποκαλύπτει ποιοι ασθενείς θα έχουν προτεραιότητα σε επεμβάσεις μετά την εφαρμογή της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, στην οποία θα γίνεται η καταχώρηση της λίστας αναμονής για τα χειρουργεία.

Ο υπουργός Υγείας απαντώντας σε ερώτηση για τα κενά σε επιστημονικό προσωπικό στο ΕΣΥ, κάνει λόγο για συνολικά 10.000 προσλήψεις στην Υγεία κατά την τρέχουσα τετραετία και τονίζει πως ήδη ενισχύονται οικονομικά και θα ενισχυθούν περαιτέρω οι γιατροί που υπηρετούν στο ΕΣΥ. Επίσης, αποκαλύπτει ότι θα δοθούν επιπλέον κίνητρα στους νέους γιατρούς με στόχο να μην φύγουν ή να επιστρέψουν στη χώρα. Συγκεκριμένα αναφέρει «το εισόδημα του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, ενισχύθηκε με πολλούς τρόπους, ενώ σχεδιάζονται και αυξήσεις στις αποδοχές των εργαζομένων στο ΕΣΥ, όπως ανακοινώθηκαν από την Κυβέρνηση, για το σύνολο του δημόσιου τομέα. Επιπλέον, ζωτικής σημασίας είναι η παραμονή στην Ελλάδα, και, συνακόλουθα, στο ΕΣΥ, των νέων γιατρών. Αποτελεί προτεραιότητά μας η παροχή κινήτρων, και όχι μόνο οικονομικών, τα οποία θα ενισχύσουν την διάθεση για την παραμονή τους».

Ο ίδιος, αναφερόμενος στις προσλήψεις, αποκαλύπτει πως θα γίνονται με ψηφιακό τρόπο και άμεσες διαδικασίες, αλλά όχι σε βάρος της αξιοκρατίας. Όπως χαρακτηριστικά τονίζει: «Θα υπάρχει ένα Συμβούλιο ανά Υγειονομική περιφέρεια και ανά ειδικότητα, το οποίο θα είναι επιφορτισμένο, με όλες τις διαδικασίες αξιολόγησης του υποψηφίου. Παράλληλα, θα μειωθούν οι προθεσμίες για την υποβολή και αξιολόγηση των δικαιολογητικών. Πρόκειται για διαδικασίες που θα γίνονται με αξιοκρατικά, αντικειμενικά κριτήρια, λαμβάνοντας υπόψη τόσο τα τυπικά προσόντα, όσο και την έκβαση της συνέντευξης του υποψηφίου. Τέλος, όλη η παραπάνω διαδικασία θα απλοποιηθεί με τη χρήση ψηφιακών μέσων, καθώς τόσο η κατάθεση των δικαιολογητικών, όσο και η αξιολόγηση θα γίνονται ηλεκτρονικά».

Ο κος Χρυσοχοΐδης ερωτώμενος για την εφαρμογή της διάταξης του υπουργείου Υγείας, που αφορά τη δημιουργία ηλεκτρονικής πλατφόρμας, στην οποία θα γίνεται η καταχώρηση της λίστας αναμονής για τα χειρουργεία, επισημαίνει πως «η λειτουργία της πλατφόρμας, αναμένεται έως το τέλος του χρόνου. Έτσι, θα είμαστε και εμείς σε θέση να γνωρίζουμε τον αριθμό των συμπολιτών μας που περιμένουν να πραγματοποιήσουν την προγραμματισμένη επέμβασή τους. Οι ασθενείς που έχουν βιώσει αυτή την αναμονή, πρόκειται να πάρουν σειρά και να εγχειριστούν άμεσα. Θα υπάρξουν και εκ νέου ανακοινώσεις, σε σύντομο χρονικό διάστημα».

Ο υπουργός Υγείας τονίζει πως ο «δημόσιος χαρακτήρας του ΕΣΥ δεν αλλάζει», αλλά εξηγεί πως χρειάζονται συνέργειες με τον ιδιωτικό τομέα «χωρίς καμία επιβάρυνση για τον ασθενή , γιατί αυτό που προέχει είναι η εξυπηρέτηση των πολιτών»

Κάνοντας λόγο για προτεραιότητες ο Μ. Χρυσοχοΐδης επισημαίνει τις παρεμβάσεις του υπουργείου , σε εκείνες τις ασθένειες, που ευθύνονται για θανάτους ή αναπηρίες, τονίζοντας πως «αποσκοπούμε στη μείωση της αναπηρίας, του θανάτου και του πόνου για αμέτρητους ασθενείς και τις οικογένειές τους».

Η αρχή έγινε με το νομοσχέδιο για την δημιουργία 18 Μονάδων Αυξημένης Φροντίδας αγγειακών και εγκεφαλικών επεισοδίων, αναφέρει και προσθέτει ότι χθες συζητήθηκε στο Υπουργικό Συμβούλιο και η διαχείριση και αντιμετώπιση της Άνοιας και της νόσου Alzheimer, όπου για πρώτη φορά ρυθμίζονται ζητήματα που αφορούν και τους φροντιστές. «Σκοπεύουμε να εντάξουμε στην ελληνική έννομη τάξη και το «πληρεξούσιο περίθαλψης και φροντίδας» για τα πρόσωπα που πάσχουν από άνοια».

Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης επισημαίνει πως έβαλε «κανόνες» από την αρχή στις διοικήσεις των νοσοκομείων και εξηγεί πως θα λειτουργούν από τη νέα χρονιά. «Η αξιολόγησή τους, θα αποτελέσει μια θεσμοθετημένη διαδικασία, η οποία θα τους κρίνει στη βάση καθορισμένων στόχων, από την αρχή της θητείας τους. Η αναδιάρθρωση του τρόπου διοίκησης, θα ξεκινήσει να εφαρμόζεται από τις αρχές του νέου έτους και θα αποτελέσει μια από τις διαδικασίες που θα οδηγήσουν το ΕΣΥ στην επόμενη μέρα», αναφέρει.

Όσον αφορά στις αλλαγές που δρομολογούνται σε ΕΟΦ, ΕΟΔΥ και ΕΟΠΥΥ, κάνει λόγο για «νέο επιστημονικό δυναμικό, ικανό, μαζί με τις διοικήσεις, να φέρει σε πέρας το έργο βελτίωσης των υπηρεσιών υγείας προς τους πολίτες».

Τέλος , ο υπουργός Υγείας, για τις ελλείψεις, φαρμάκων στη χώρα μας, λέει πως « σύντομα θα εφαρμοστεί το Ηλεκτρονικό Σύστημα Παρακολούθησης Διακίνησης Φαρμάκων (Η.Σ.Πα.Δι.Φ.), για την παρακολούθηση και την αντιμετώπιση των ελλείψεων, ενώ από 1/1/25, θα ενταχθεί η χώρα μας και στην Ενιαία Ευρωπαϊκή Πολιτική Αξιολόγησης Ιατρικών Τεχνολογιών και Φαρμάκων, με σκοπό την εφαρμογή ενιαίας μεθόδου αξιολόγησης τόσο στις τεχνολογίες υγείας, όσο και στα φάρμακα»

Μάλιστα τονίζει πως οι ασθενείς και οι νοσηλευόμενοι στο ΕΣΥ, έχουν άμεση και απόλυτη πρόσβαση στις νέες καινοτόμες θεραπείες και τεχνολογίες. «Δεν υπάρχει φάρμακο η διαδικασία, η οποία εφαρμόζεται στην Ευρώπη, και στη συνέχεια να μην εισέρχεται και στη χώρα μας», καταλήγει.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης