Χρυσοχοΐδης: Απαλλαγή των πληγέντων από τη συμμετοχή σε φάρμακα και εξετάσεις

Την απαλλαγή όλων των πλημμυροπαθών από τη συμμετοχή στα φάρμακα και τις εξετάσεις, για σημαντικό χρονικό διάστημα, ανακοίνωσε σε εφ’ όλης της ύλης συνέντευξή του στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, ο υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Παράλληλα, διαβεβαίωσε για την ετοιμότητα και διαρκή επαγρύπνηση του υπουργείου για το ενδεχόμενο η κατάσταση στις πληγείσες από τις πλημμύρες της θεομηνίας Daniel περιοχές, να εξελιχθεί σε υγειονομική βόμβα. «Πρέπει να είμαστε συνεχώς σε επαγρύπνηση, διότι δεν ξέρουμε που θα βγάλει όλη αυτή η κατάσταση.

Είναι σημαντικό να προβλέπουμε τα ζητήματα» και γι’ αυτό σύσσωμο το υπουργείο Υγείας από την πρώτη στιγμή με τους αρμόδιους αναπληρωτές και τον υφυπουργό βρίσκεται στην περιοχή και κάνει ό,τι είναι δυνατόν, σημείωσε ο κ. Χρυσοχοΐδης.

Όσον αφορά το φλέγον ζήτημα της έλλειψης φαρμάκων, ο υπουργός Υγείας, μίλησε για παγκόσμιο φαινόμενο, επισημαίνοντας ότι «η Ελλάδα βρίσκεται στην καλύτερη, προτελευταία θέση, όσον αφορά τις χώρες που έχουν το προνόμιο να έχουν τις λιγότερες ελλείψεις στα φάρμακα». Και αυτό, εξήγησε, συμβαίνει γιατί έχουμε παραγωγή γενόσημων φαρμάκων στην Ελλάδα.

«Το 30% με 35% αυτών των φαρμάκων, των γενόσημων, υπάρχουν στη χώρα», είπε, αν και παραδέχτηκε ότι οι ελλείψεις σε βασικά φάρμακα που αφορούν κυρίως παιδιά και ηλικιωμένους, συνεχίζονται. Ήδη, σημείωσε, υπάρχουν τρεις αποφάσεις για απαγορεύσεις παράλληλων εξαγωγών.

«Δεν θα παίξουμε με αυτά τα ζητήματα, καθώς για μας προέχει η υγεία των πολιτών», ξεκαθάρισε και επιπρόσθετα, προανήγγειλε μέτρα για όσες εταιρείες κάνουν παράλληλες εξαγωγές, ενώ υπάρχουν ελλείψεις.

Όπως μάλιστα έκανε γνωστό ο κ. Χρυσοχοΐδης, σε τέσσερις εβδομάδες είναι διαθέσιμη εφαρμογή (application) μέσω της οποίας, θα μπορούν από το κινητό τους οι γιατροί αλλά και οι πολίτες να γνωρίζουν σε πραγματικό χρόνο ποια φάρμακα είναι σε έλλειψη.

Αναφορικά με το ΕΚΑΒ, ο υπουργός Υγείας μίλησε για νέο σχέδιο: «προμηθευόμαστε άλλα 50 ασθενοφόρα, τα οποία θα έχουν παραδοθεί στην κυκλοφορία μέχρι το τέλος του χρόνου» και παράλληλα έχουν προσληφθεί 120 άτομα ως προσωπικό, ενώ ουδείς από τους επικουρικούς υπαλλήλους που εργάζεται στο ΕΚΑΒ, δεν θα απολυθεί. Ωστόσο -τόνισε- υπάρχει σχεδιασμός για ακόμη 800 θέσεις, οι οποίες θα προκηρυχθούν μέσα στο 2024.

Στο κομμάτι των προσλήψεων, ο κ. Χρυσοχοΐδης υπογράμμισε ότι προχωρούν οι 4.000 προσλήψεις νοσηλευτικού προσωπικού (ένα μέρος των συγκεκριμένων προσλήψεων έχει ολοκληρωθεί και οι νοσηλευτές βρίσκονται ήδη στις θέσεις τους). Το ίδιο θα γίνει και με τις προσλήψεις 1.000 γιατρών από τις αρχές Δεκεμβρίου. Ο υπουργός Υγείας αναφέρθηκε τέλος στην αναβάθμιση 130 νοσοκομείων («άρχισαν – είπε- να εκσυγχρονίζονται κυρίως τα τμήματα επειγόντων περιστατικών»), εκτιμώντας ότι τον ερχόμενο Νοέμβριο θα υπάρχει νέο σχέδιο διαχείρισης των εφημεριών.

ereportaz.gr

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ