Ανδρέας Παναγιωτόπουλος: «Τι θα γίνει με τα Ειδικά Σχολεία στη Δυτική Αχαΐα και την παράλληλη στήριξη στην Αχαΐα και τη Δυτική Ελλάδα;»

Ερώτηση προς τους συναρμόδιους Υπουργούς

Ερώτηση 20 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ που θίγει το μείζον πρόβλημα της υποστελέχωσης σε προσωπικό και ελλείψεις σε υποδομές σε ειδικά σχολεία και παράλληλη στήριξη κατατέθηκε με πρωτοβουλία του Βουλευτή Αχαΐας Ανδρέα Παναγιωτόπουλου.

Η ερώτηση που απευθύνεται στους υπουργούς Παιδείας, Θρησκευμάτων & Αθλητισμού, και Υγείας περιγράφει την εξαιρετικά δύσκολη υφιστάμενη κατάσταση στο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο στην Κάτω Αχαΐα καθώς και τις ανάγκες για υποδομές, επαρκή στελέχωσή του και ίδρυση ειδικών σχολείων για όλες τις βαθμίδες, όπως προκύπτει και από την πρόσφατη επιστολή του ο Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Κάτω Αχαΐας.

Επιπλέον τίθεται το ζήτημα για την άμεση ανάγκη ουσιαστικής επαναλειτουργίας παιδοψυχιατρική δομή της 6ης ΥΠΕ στο Κέντρο Υγείας Αγίου Αλεξίου στην Πάτρα, με σκοπό τη διευκόλυνση των παιδιών και των γονιών τους για την ψυχιατρική γνωμάτευση, την παρακολούθηση, στήριξη και ιατρική φροντίδα, που είναι απαραίτητες για την ένταξή τους στα ειδικά σχολεία.

Τέλος, σκιαγραφείται τεκμηριωμένα η «πολιτική κενών» και απρονοησίας στην Παράλληλη Στήριξη στην Αχαΐα, την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και τα Ιόνια Νησιά, κυβερνητική πρακτική που έχει φέρει πανελλαδικά σε απόγνωση μαθητές, γονείς, εκπαιδευτικούς, και υπεύθυνους των ΚΕΔΑΣΥ.

Η Ερώτηση

Προς τους Υπουργούς:

 Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού

Υγείας

Θέμα: Υποστελέχωση σε προσωπικό και ελλείψεις σε υποδομές σε ειδικά σχολεία και παράλληλη στήριξη

Μετά από πενήντα περίπου χρόνια από την ψήφιση του ισχύοντος συντάγματός μας και πάνω από σαράντα από την ένταξή μας στην ΕΕ, το ελληνικό κράτος λόγω της κυβερνητικής πολιτικής που εφαρμόζεται τα τέσσερα τελευταία χρόνια δείχνει να απομακρύνεται από τις υπέρτατες αξίες και τα θεμελιώδη δικαιώματα του ουμανισμού και του δυτικού κοινωνικού κράτους πρόνοιας, που οφείλει να μεριμνά για την ισότιμη και αξιοπρεπή πρόσβαση όλων σε δημόσια αγαθά, όπως η Παιδεία και η Υγεία.

Το πρόβλημα των ειδικών σχολείων αποτελεί μια ανοιχτή πληγή και δυσφημεί το Ελληνικό κράτος πρόνοιας αφού είναι υποστελεχωμένα και χωρίς υποδομές, ενώ κάποια έχουν κλείσει και άλλα δεν έχουν φτιαχθεί ακόμα. Στη Δυτική Αχαΐα όπως αναφέρει σε πρόσφατη επιστολή του ο Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Κάτω Αχαΐας, πέρσι έκλεισε το ειδικό νηπιαγωγείο γιατί είχε μόνο ένα παιδί, το ειδικό δημοτικό σχολείο έχει ελλείψεις σε προσωπικό και στεγάζεται σε λυόμενα κτίρια, με την τουαλέτα μέχρι πριν λίγο καιρό να είναι εκτός των κτιρίων, και δομές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ΕΝΕΓΥΛ και ΕΕΕΕΚ να μην έχουν προβλεφθεί, με αποτέλεσμα γονείς και μαθητές με αναπηρία να διανύουν καθημερινά 60 χιλιόμετρα προς και από την Πάτρα, ενώ για ΚΔΑΠ ΑμεΑ ούτε λόγος.

Επιπλέον, η κατάργηση της παιδοψυχιατρικής δομής της 6ης ΥΠΕ στο Κέντρο Υγείας Αγίου Αλεξίου, με μακρά παράδοση και μεγάλη προσφορά σε μεγάλο αριθμό παρακολουθούμενων παιδιών, ουσιαστικά καταργήθηκε στην πράξη με την απόσπαση των Παιδοψυχίατρων στη δομή του Καραμανδάνειου Γενικού Νοσοκομείου Παίδων Πατρών. Αποτέλεσμα αυτών είναι η μεγάλη ταλαιπωρία των παρακολουθούμενων παιδιών και των γονέων-κηδεμόνων τους, όπου απλά, αλλά ουσιαστικά ζητήματα, όπως το απαιτούμενο πιστοποιητικό, να καθίστανται χρονοβόρα, απλησίαστα, να χάνονται προθεσμίες και τα παιδιά να μην μπορούν να εναχθούν στα σχολεία ακόμη και για μια ολόκληρη χρονιά.

Επιπρόσθετα, και σε συνέχεια των ερωτήσεων που έχουν κατατεθεί από συναδέλφους βουλευτές, τα κενά που διαπιστώνονται στην παράλληλη στήριξη λ.χ. για την Αχαΐα, είναι μεγάλα αφού σύμφωνα με στοιχεία που έχουν δει το φως της δημοσιότητας από τους 145 αναπληρωτές που ζήτησαν τα δημοτικά σχολεία για την παράλληλη στήριξη οι προσλήψεις που έγιναν ήταν μόλις 62, ενώ στα νηπιαγωγεία από τους 39 εκπαιδευτικούς στάλθηκαν 18. Στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας γενικότερα λίγο πριν το ξεκίνημα της σχολικής χρονιάς από τα 185 κενά, θα καλύπτονταν μόλις τα 80.

Ίδια είναι η εικόνα και στα Ιόνια Νησιά και συγκεκριμένα στην Κέρκυρα, με την τοπική ΕΛΜΕ να καταγγέλλει ότι υπάρχει προσπάθεια απόκρυψης των πραγματικών κενών στην εκπαίδευση και να ζητά δημιουργία όλων των αναγκαίων οργανικών θέσεων συνολικά στην Ειδική Αγωγή, συμπεριλαμβανομένης της Παράλληλης Στήριξης.

Και για να αποδοθούν οι πραγματικά μεγάλες διατάσεις του τεράστιου προβλήματος που δημιουργείται με την «πολιτική κενών» στην παράλληλη στήριξη, δεν είναι λειτουργικό ένας εκπαιδευτικός παράλληλης στήριξης να έχει υπό την επίβλεψή του παραπάνω από ένα παιδιά  με ΔΕΠΥ ή/και αυτισμό σε αίθουσες που έχουν μέσο όρο πανελλαδικά πάνω από 25 μαθητές. Το πρόβλημα διογκώνεται στο Γυμνάσιο αφού μαθηματικοί και φιλόλογοι της παράλληλης στήριξης επιλαμβάνονται περισσότερων των ενός μαθητών και περισσότερων των ενός μαθημάτων.

Και σε όλα αυτά η μέχρι τώρα απάντηση του υπουργείου δια στόματος της υφυπουργού κας Δόμνας Μιχαηλίδου είναι ότι «δεν είναι σωστό για την εκπαιδευτική διαδικασία ούτε για το ίδιο το παιδί, να υπάρχει ένας δάσκαλος για κάθε μαθητή», καταστρατηγώντας τον χαρακτήρα της εκπαιδευτικής διαδικασίας της παράλληλης στήριξης και επιβεβαιώνοντας εμμέσως πλην σαφώς ότι από το σχολείο παράλληλης στήριξης πηγαίνουμε σε αυτό της «συμπερίληψης», όπου η τελευταία νοείται ως «στοίβαγμα» των μαθητών, χωρίς την απαραίτητη παράλληλη στήριξη.

Τέλος, στις κραυγές αγωνίας των οικογενειών προστίθενται και αυτές των εκπαιδευτικών και των υπευθύνων των υποστελεχωμένων ΚΕΔΑΣΥ, που αναγκάζονται σε διάστημα ενάμιση μήνα (περίπου 10 Σεπτεμβρίου με 20 Οκτωβρίου) να βγάλουν γνωματεύσεις, που επειδή σε πολλές περιπτώσεις αυτό δεν είναι χρονικά εφικτό, εκ των πραγμάτων κάποια παιδιά μένουν εκτός παράλληλης στήριξης ακόμη και για όλη τη σχολική χρονιά, ενώ ταυτόχρονα εγείρονται και ερωτήματα για το πού διοχετεύονται τα κονδύλια του ΕΣΠΑ για τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο, πριν δηλαδή τη δεύτερη φάση της κάλυψης των κενών.

Επειδή σε μια ευνομούμενη κοινωνία που σέβεται τα δικαιώματα όλων των πολιτών και μεριμνά για τους αδύνατους, οφείλουμε στο επίκεντρο να βρίσκονται οι άνθρωποι και όχι οι αριθμοί.

Επειδή τα παιδιά που έχουν ανάγκη τα ειδικά σχολεία δεν είναι «ενός κατώτερου Θεού».

Επειδή η σωστή και επαρκής παράλληλη στήριξη συμβάλλει αποφασιστικά στην ισότιμη πρόσβαση στο αγαθό της Παιδείας.

Ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

Προτίθενται να αναλάβουν τις απαραίτητες θεσμικές και νομοθετικές πρωτοβουλίες στο πνεύμα των απαράγραπτων δικαιωμάτων των παιδιών για την επαρκή στελέχωση των ειδικών σχολείων, την επαναλειτουργία του Ειδικού Νηπιαγωγείου, την ίδρυση ειδικών σχολείων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ΕΝΕΓΥΛ και ΕΕΕΕΚ και την πρόβλεψη υποδομών για το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο στην Δυτική Αχαΐα και όπου υπάρχουν ανάλογα προβλήματα σε όλη την Ελλάδα;

Θα επαναφέρουν σε πρακτική λειτουργία την παιδοψυχιατρική δομή της 6ης ΥΠΕ στο Κέντρο Υγείας Αγίου Αλεξίου στην Πάτρα -μέριμνα που επίσης πρέπει να αφορά σε όλη τη χώρα- με σκοπό τη διευκόλυνση των παιδιών και των γονιών τους για την ψυχιατρική γνωμάτευση, την παρακολούθηση, στήριξη και ιατρική φροντίδα, που είναι απαραίτητες για την ένταξή τους στα ειδικά σχολεία;

Θα υπάρξει νομοθετική πρωτοβουλία για ισότιμη πρόσβαση στη δημόσια εκπαίδευση όπως προβλέπεται από τις διεθνείς συμβάσεις και συνθήκες, ούτως ώστε να καλυφθούν άμεσα τα κενά για την παράλληλη στήριξη, καθώς και για τον ορθό προγραμματισμό για τις αιτήσεις και τις γνωματεύσεις, ούτως ώστε να μην υπάρχουν αποκλεισμοί και κενά στην αρχή της σχολικής χρονιάς;

Οι Ερωτώντες Βουλευτές

Παναγιωτόπουλος Ανδρέας

Αναγνωστοπούλου Αθανασία (Σία)

Aποστολάκης Ευάγγελος

Αυλωνίτης Αλέξανδρος-Χρήστος

Βέττα Καλλιόπη

Γαβρήλος Γιώργος

Δούρου Ειρήνη

Ζαμπάρας Μιλτιάδης (Μίλτος)

Κασιμάτη Νίνα

Κόκκαλης Βασίλης

Κοντοτόλη Μαρίνα

Μάλαμα  Κυριακή

Μεϊκόπουλος   Αλέξανδρος

Μπάρκας Κώστας

Νοτοπούλου Κατερίνα

Σαρακιώτης Ιωάννης

Παππάς Νικόλαος

Παπαηλιού Γιώργος

Πούλου​  Παναγιού

Τζούφη  Μερόπη

 

Διαβάστε επίσης