Ανθολογία διασήμων προσωπικοτήτων του πνεύματος για το τί έχουν πει και γράψει για την ελληνική γλώσσα
Ενώ στο εσωτερικό της χώρας η γλώσσα μας συστηματικά διασύρεται και εκχυδαΐζεται από τους γνωστούς βαρβάρους, για τους οποίους η «ξύλινη» γλώσσα των πιθήκων είναι τρόπος έκφρασης, ιδού τί έχουν πει και γράψει για την γλώσσα μας και τον εκφραστικό της πλούτο κορυφαίες προσωπικότητες του πνεύματος και της ελεύθερης σκέψης:
*Μάρκος Τίλλιος Κικέρων (ο επιφανέστερος άνδρας της αρχαίας Ρώμης): «Εάν οι θεοί μιλούν, τότε σίγουρα χρησιμοποιούν την γλώσσα των Ελλήνων»
*Γκαίτε (ο μεγαλύτερος ποιητής και πεζογράφος της Γερμανίας): «Άκουσα στον Άγιο Πέτρο της Ρώμης το Ευαγγέλιο σε όλες τις γλώσσες. Η Ελληνική αντήχησε άστρο λαμπερό μέσα στην νύχτα»
*Κλαύδιος Φωριέλ (Γάλλος Ακαδημαϊκός και ποιητής): «Η Ελληνική έχει ομοιογένεια σαν τη Γερμανική, είναι όμως πιο πλούσια από αυτήν. Έχει την σαφήνεια της Γαλλικής, έχει όμως μεγαλύτερη ακριβολογία. Είναι πιο ευλύγιστη από την Ιταλική και πολύ πιο αρμονική από την Ισπανική. Έχει δηλαδή ό,τι χρειάζεται για να θεωρηθεί η ωραιότερη γλώσσα της Ευρώπης»
*Έλεν Κέλλερ (τυφλή Αμερικανίδα συγγραφέας): «Αν το βιολί είναι το τελειότερο μουσικό όργανο, τότε η ελληνική γλώσσα είναι το βιολί του ανθρώπινου στοχασμού»
*Μαργαρίτα Γιουρσενάρ (Γαλλίδα συγγραφέας κα Ακαδημαϊκός): «Αγάπησα αυτή την γλώσσα, την ελληνική, για την εύρωστη πλαστικότητά της, που η κάθε της λέξη πιστοποιεί την άμεση και διαφορετική επαφή της με τις αλήθειες και γιατί ό,τι έχει λεχθεί καλό από τον άνθρωπο έχει ως επί το πλείστον λεχθεί σε αυτή την γλώσσα»
*Σίλλερ (Γερμανός ποιητής, ιστορικός και φιλόσοφος): «Καταραμένες Έλληνα, τα βρήκες όλα, φιλοσοφία, γεωμετρία, φυσική, αστρονομία –τίποτα δεν άφησες για μάς»
*Βολταίρος (Γάλλος διαφωτιστής): «Είθε η ελληνική γλώσσα να γίνει κοινή όλων των λαών»
*Ε.Νόρντεν (Γερμανός φιλόλογος): «Εκτός από την Κινεζική και την Ιαωπινή, όλες οι άλλες γλώσσες διαμορφώθηκαν κάτω από την επίδραση της Ελληνικής, από την οποία πήραν, εκτός από πλήθος λέξεων, τους κανόνες και την γραμματική»
*Ο.Βαντρούσκα (καθηγητής Γλωσσολογίας στο Πανεπιστήμιο της Βιέννης): «Για έναν Ιάπωνα ή Τούρκο όλες οι ευρωπαϊκές γλώσσες δεν φαίνονται ως ξεχωριστές, αλλά ως διάλεκτοι μιας και της αυτής γλώσσας, της Ελληνικής»
*Γουίλ Ντουράν (Αμερικανός ιστορικός και φιλόσοφος, καθηγητής του πανεπιστημίου Κολούμπια): «Το αλφάβητό μας προήλθε εξ Ελλάδος δια της Κύμης και της Ρώμης. Η γλώσσα μας βρίθει ελληνικών λέξεων. Η επιστήμη μας σφυρηλάτησε μία διεθνή γλώσσα δια των ελληνικών όρων. Η γραμματική
μας και η ρητορική μας, ακόμα και η στίξη και η διαίρεση σε παραγράφους, είναι ελληνικές εφευρέσεις. Τα λογοτεχνικά μας είδη είναι ελληνικά -το λυρικό, η ωδή, το ειδύλλιο, το μυθιστόρημα, η πραγματεία, η προσφώνηση, η βιογραφία, η ιστορία και προ πάντων το όραμα. Και όλες σχεδόν αυτές οι λέξεις είναι ελληνικές»
*Φραγκίσκος Λιγκόρα (Ιταλός καθηγητής πανεπιστημίου κα πρόεδρος της Διεθνούς Ακαδημίας προς διάδοση του πολιτισμού): «Έλληνες, να είστε περήφανοι που μιλάτε την ελληνική γλώσσα ζωντανή και μητέρα όλων των άλλων γλωσσών. Μην την παραμελείτε, αφού αυτή είναι ένα από τα λίγα αγαθά που μάς έχουν απομείνει και ταυτόχρονα το διαβατήριό σας για τον παγκόσμιο πολιτισμό»
*Φρειδερίκος Σαγκρέδο (Βάσκος καθηγητής Γλωσσολογίας, πρόεδρος της Ελληνικής Ακαδημίας της Βασκωνίας): «Η ελληνική γλώσσα είναι η καλύτερη κληρονομιά που έχει στην διάθεσή του ο άνθρωπος για την ανέλιξη του εγκεφάλου του. Απέναντι στην Ελληνική, όλες και επιμένω, όλες οι γλώσσες είναι ανεπαρκείς»
«Η αρχαία ελληνική γλώσσα πρέπει να γίνει η δεύτερη γλώσσα όλων των Ευρωπαίων, ειδικά των καλλιεργημένων ατόμων»
«Η ελληνική γλώσσα είναι από ουσία θεϊκή»
*Ζακλίν ντε Ρομιγύ (Γαλλίδα Ακαδημαϊκός κα συγγραφευς): «Η αρχαία Ελλάδα μάς προσφέρει μία γλώσσα που είναι οικουμενική. Ειδικά δε στην Γαλλία, η ελληνική γλώσσα θα μας βοηθούσε να καταλάβουμε την δική μας γλώσσα».
Ωστόσο, όλα αυτά είναι ψιλά γράμματα για κάποιους που φοβούνται ότι η γλώσσα μπορεί να καλλιεργήσει την κριτική σκέψη...