Το αντιμοναρχικό κίνημα της Βρετανίας, Republic, έχει προγραμματίσει για την ημέρα της στέψης του βασιλιά Καρόλου Γ’, στις 6 Μαΐου, τη μεγαλύτερη διαδήλωσή του μέχρι στιγμής.
Η οργάνωση Republic ιδρύθηκε το 1983 και τάσσεται υπέρ της αβασίλευτης δημοκρατίας.
Ο επικεφαλής της οργάνωσης, ο Γκρέιαμ Σμιθ, θεωρεί τη στέψη του βασιλιά της Βρετανίας την καλύτερη ευκαιρία για να υπογραμμιστεί πόσο αναχρονιστικός είναι ο θεσμός της μοναρχίας, ο οποίος, όπως εκτιμά ο ίδιος, δεν έχει καμία θέση σε μια δημοκρατία του 21ου αιώνα, κυρίως σε μια περίοδο που οι πολίτες είναι αντιμέτωποι με τη χειρότερη κρίση κόστους ζωής εδώ και δεκαετίες.
Ο Σμιθ δηλώνει ότι αναμένει περισσότερους από 1.000 διαδηλωτές με κίτρινα μπλουζάκια στη διαδήλωση της 6ης Μαΐου.
Όταν ο Κάρολος περάσει με τη χρυσή του άμαξα σκοπεύουν να γιουχάρουν δυνατά και να φωνάξουν: «δεν είναι βασιλιάς μου».
Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο Κάρολος είναι λιγότερο δημοφιλής από τη μητέρα του, τη βασίλισσα Ελισάβετ. Σύμφωνα με το YouGov, το 2012 το 73% των πολιτών δήλωσε ότι η μοναρχία είναι καλή για τη Βρετανία, όμως πλέον το ποσοστό έχει μειωθεί στο 53%.
Ο Σμιθ εκτιμά ότι ο σεβασμός των Βρετανών προς τη βασίλισσα την καθιστούσε «εμπόδιο» για τον στόχο του αντιμοναρχικού κινήματος.
«Πιστεύω ότι η μοναρχία αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα διότι έχασαν τη σταρ τους, η υποστήριξη (προς τον θεσμό) μειώνεται ξεκάθαρα, το ενδιαφέρον μειώνεται και αυτό είναι μεγάλο πρόβλημα για εκείνους», σημειώνει.
Οι διαδηλώσεις κατά της μοναρχίας προσελκύουν μικρό αριθμό ανθρώπων, καθώς η πλειοψηφία των Βρετανών εξακολουθεί να επιθυμεί να υπάρχει η βασιλική οικογένεια.
Αλλά η στήριξη προς τη μοναρχία μειώνεται, με τους νεότερους να ενδιαφέρονται λιγότερο για τον θεσμό σε σχέση με τους μεγαλύτερους. Δημοσκόπηση του YouGov, που πραγματοποιήθηκε τον Απρίλιο, βρήκε ότι μόνο το 9% των πολιτών ενδιαφέρεται πάρα πολύ για τη στέψη του Καρόλου.
Διαδηλώσεις κατά της μοναρχίας είναι προγραμματισμένες και στις πρωτεύουσες της Σκωτίας και της Ουαλίας την ημέρα της στέψης.
Ο νέος επικεφαλής της κυβέρνησης της Σκωτίας, ο Χούμζα Γιούσαφ, δήλωσε ότι επιθυμεί την κατάργηση της μοναρχίας. Αντίστοιχη άποψη έχει και ο επικεφαλής της κυβέρνησης της Ουαλίας Μαρκ Ντρέικφορντ.
Ο Σμιθ εκτιμά ότι η στήριξη προς τη βασιλική οικογένεια θα εξακολουθήσει να μειώνεται και ότι μια μελλοντική κυβέρνηση τελικά θα αποφασίσει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για τη μοναρχία.
«Οι νεότεροι απομακρύνονται μαζικά από τη βασιλική οικογένεια», σημειώνει. «Η βασίλισσα αντιπροσώπευε τη μοναρχία για πάρα πολλούς ανθρώπους (…) Τώρα που δεν είναι εδώ, δεν μπορεί να προστατεύσει πια τη μοναρχία», καταλήγει.
ereportaz.gr