Τσίπρας για κυβέρνηση συνεργασίας: Αν μας λείπουν 10 βουλευτές ας αναλάβουν τις ευθύνες τους τα μικρότερα κόμματα

 

Να αναλάβουν τις ευθύνες τους τα μικρότερα κόμματα της Αριστεράς, ζήτησε ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, αναφερόμενος στο θέμα των μετεκλογικών συνεργασιών.

Ο ίδιος επεσήμανε ότι πηγαίνουμε σε εκλογές ισοτιμίας ψήφου. Όπως είπε είναι κρίσιμο θέμα πώς θα κυβερνηθεί η χώρα, τονίζοντας χαρακτηριστικά πως «ό,τι ψηφίζεις βγαίνει».

Εξήγησε ότι η ΝΔ φαίνεται να μην μπορεί να κάνει συνεργασίες. Δεν μπορεί με τον κ. Βελόπουλο, από τον οποίο προσπαθεί να κλέψει βουλευτές και δεν μπορεί και με το ΠΑΣΟΚ διότι ο κ. Μητσοτάκης παρακολουθούσε τον αρχηγό του. Άρα οι επιλογές είναι ή κυβέρνηση συνεργασίας του ΣΥΡΙΖΑ με το ΠΑΣΟΚ. «Aν δεν βγαίνουν οι αριθμοί τα υπόλοιπα κόμματα της Aριστεράς πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη τους»., είπε και πρόσθεσε Αν υπολείπονται 5-10 βουλευτές σε ένα σχέδιο προοδευτικής σύγκλισης θα πρέπει να πάρουν την ευθύνη να στηρίξει αυτή την κυβέρνηση ή θα ανοίξει τον δρόμο στον κ. Μητσοτάκη.

Είμαστε ξεκάθαροι έχουμε ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα για την ανάταση της Οικονομίας, είπε ζητώντας ισχυρή εντολή για προοδευτική κυβέρνηση.

Αναφορικά με τις δηλώσεις του κ. Βαρουφάκη και το σχέδιο «Δήμητρα» ο Αλέξης Τσίπρας σχολίασε ότι ανοίγει ένα θέμα που δεν απασχολεί την ελληνική κοινωνία, αλλά αφορά τις δικές του εμμονές.

«Αυτές δεν μπορούν να αποτελούν αντικείμενο διαπραγμάτευσης, ούτε καν συζήτησης», συζήτησης που δεν έγινε αποδεκτή ούτε το 2015, όπως είπε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ συμπληρώνοντας πως «και για αυτό αποχώρησε ο κ. Βαρουφάκης».

Λέει ψέματα ο Μητσοτάκης

«Πόσο θα μπορούμε να επισύρουμε τον μπαμπούλα του ΣΥΡΙΖΑ», αναρωτήθηκε ο Αλέξης Τσίπρας σχολιάζοντας τα όσα είπε ο πρωθυπουργός για το χρέος. «Το 2023 είναι οξύμωρο. Όταν ρυθμίσαμε το χρέος, το 2018 ο κ. Μητσοτάκης έλεγε ότι υπογράψαμε 4ο μνημόνιο», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε πως  «λέει ψέματα και τώρα. Η αλήθεια είναι εκτός μνημονίων, αλλά η χώρα έχει και πληγές. Οι πληγές της κρίσης δεν έχουν κλείσει. Γινόμαστε μια χώρα που μοιάζει περισσότερο με τις χώρες της ανατολικής Ευρώπης. Αν υπάρχει ένας στόχος, είναι ο στόχος της σύγκλισης.

Μεσαία τάξη

Ερωτηθείς για το τι θα κάνει για να ξανακερδίσει τη μεσαία τάξη, είπε ότι όλα αυτά τα χρόνια επιβαρύνθηκε ακόμα περισσότερο και από την περίοδο της δική του διακυβέρνησης διότι έπρεπε η χώρα να βγει από τα μνημόνια και να μπορεί η χώρα να πορεύεται μόνη της.

Επεσήμανε ότι «από το 2019 έως το 2023 είχαμε περισσότερα έσοδα από τους φόρους απ’ ότι την τετραετία 2015-2019; Η αύξηση των φορολογικών εσόδων οφείλεται στον τρομακτικό πληθωρισμό και στους έμμεσους φόρους. Μόνο από τα υπερέσοδα είχαμε αύξηση 4,5 δισ. Αυτά δίνονται σε επιδοτήσεις. Δίνονται στοχευμένα για να κρατάνε υψηλά τις τιμές. Υπερφορολόγηση έχουμε και σήμερα μέσω των έμμεσων φόρων. Πρέπει αυτό να σταματήσει. Σήμερα δεν υπάρχει εθνικός στόχος. Το σχέδιο είναι η ενίσχυση των ισχυρών και η αποδυνάμωση των αδύναμων».

Για το ντιμπέιτ

Χαρακτήρισε ανέκδοτο το θέμα του ντιμπέιτ μεταξύ του ίδιου και το Κυριάκου Μητσοτάκη. Ναι μεν τάχθηκε υπέρ της διεξαγωγής ενός ντιμπέιτ με όλους τους υποψήφιους αλλά επέμεινε σε μια τηλεμαχία μεταξύ των δύο΄.

«Να συζητήσουμε, να ανταλλάξουμε τις σκέψεις μας και τα προγράμματά μας», είπε και πρόσθεσε ότι ο κ. Μητσοτάκης θέλει ένα ντιμπέιτ – σούπα με όλους τους υποψήφιους για να κρύψει τις ευθύνες του. «Τι φοβάται ο κ. Μητσοτάκης; Ακόμα και οι φανατικοί υποστηρικτές τους  ξέρουν ότι φοβάται τη σύγκριση», είπε χαρακτηριστικά.

Για την ενέργεια

«Με τα χρήματα που δόθηκαν για επιδοτήσεις θα μπορούσε η κυβέρνηση να πάρει το 51% της ΔΕΗ», είπε και πρόσθεσε ότι παντού βλέπουμε επανακρατικοποιήσεις, στην Ελλάδα βλέπουμε ιδιωτικοποιήσεις.

«Υπάρχουν αιτίες για την ακρίβεια στην ενέργεια. Η επανακρατικοποίηση της ΔΕΗ θα λειτουργήσει προστατευτικά για τον καταναλωτή. Θα σταματήσει να είναι ο λαγός στην κούρσα της αισχροκέρδειας«, σημείωσε χαρακτηριστικά.

https://www.in.gr/

Διαβάστε επίσης