Αναισθησιολογία και αναισθησία

του Παντελή Μπουκάλα

 

Ιδιοτροπία κι αυτή. Δεκάδες ειδικότητες έχει η Ιατρική αλλά μερικοί μερικοί σπαταλάνε χρόνια και μυαλό και σπουδάζουν Αναισθησιολογία.

Μια ειδικότητα άχρηστη και περιττή, όπως υπαινισσόταν ο πρωθυπουργός, όταν κήρυττε το δόγμα «τι εντός ΜΕΘ, τι εκτός ΜΕΘ, ένα και το αυτό». Και όπως θα μας διαβεβαίωνε το υπουργείο Υγείας. Από το οποίο, για κάποιον μυστήριο λόγο, έχουν περάσει και οι τρεις πολιτικοί γόνοι του κ. Καρατζαφέρη: ο κ. Γεωργιάδης και ο κ. Βορίδης επί Σαμαρά και ο κ. Πλεύρης επί Κυρ. Μητσοτάκη. Να πήγαιναν νεαροί σε κάποιο «Ιατρικό Κρυφό Σχολειό», έχοντας προβλέψει ότι κάποτε θα τους καλέσει η πατρίδα να την υπηρετήσουν; Ολα είναι πιθανά στον απίθανο κόσμο μας.

Μα περιττή η Αναισθησιολογία; Παράλογο δεν είναι; Παράλογο, ναι. Και επικίνδυνο. Κι όμως, συμβαίνει, όπως διαβάσαμε στο χθεσινό ρεπορτάζ της Πέννυς Μπουλούτζα, που και μόνο ο τίτλος του, «Οι γιατροί αποχωρούν, το ΕΣΥ γερνάει», θα ‘πρεπε να προκαλεί κάτι παραπάνω από μελαγχολία: θλίψη (ας αφήσουμε παράμερα τον θυμό, γιατί μας λένε πως είναι κακός σύμβουλος). Αντιγράφω: «Το νοσοκομείο Σαντορίνης έχει μείνει χωρίς αναισθησιολόγο, αφού ο μοναδικός 72χρονος(!) αναισθησιολόγος που είχε έως πρόσφατα παραιτήθηκε. […] Στο γενικό νοσοκομείο – Κέντρο Υγείας Λήμνου ο αναισθησιολόγος είναι σε αναρρωτική άδεια και το κενό καλύπτεται με μετακινήσεις αναισθησιολόγων από άλλες περιοχές της χώρας. Είναι ενδεικτική και η ανακοίνωση που εξέδωσε η παράταξη νοσοκομειακών γιατρών “Μέτωπο”: “Τις προάλλες στη Λήμνο ο αναισθησιολόγος ήταν ρόλος. Εγινε ολόκληρη άσκηση σεισμού – πυρκαγιάς με το ΕΚΕΠΥ και το ΕΚΑΒ, αλλά τον αναισθησιολόγο τον υποδύθηκε άλλος γιατρός, γιατί αναισθησιολόγος δεν υπήρχε”».

Μα και ο υπουργός, ρόλος είναι. Αποστηθίζεις τις ατάκες σου, δυο-τρεις όλες κι όλες («η δημόσια υγεία βρίσκεται σε άριστη κατάσταση, ως γνωστόν», «και στην αντιμετώπιση της πανδημίας περάσαμε πάνω από τον πήχυ, ως γνωστόν»), και η ζωή συνεχίζεται. Οχι για όλους; Μα ποιος μπορεί να τα βάλει με τη μοίρα; Μοιραίο δεν είναι να μη λειτουργεί το 50% των χειρουργικών κλινών στα νοσοκομεία του λεκανοπεδίου λόγω έλλειψης προσωπικού; Μοιραίο δεν είναι να αντιστοιχούν 2,03 νοσηλευτές ανά κλίνη στις χώρες του ΟΟΣΑ και στην Ελλάδα να έχουμε καθηλωθεί στο 0,4; Μοιραίο δεν ήταν που χάθηκαν 36.500 Ελληνες από τον κορωνοϊό και 26.400 Πορτογάλοι, κι ας έχουν οι χώρες τους τον ίδιο πληθυσμό;

https://www.kathimerini.gr/

Διαβάστε επίσης