Ελληνική Αστυνομία: Πώς οδηγήθηκε σε αλλαγή Αρχηγού - Το παρασκήνιο της αιφνιδιαστικής απόφασης

Σαν βόμβα έσκασε η είδηση της αντικατάστασης του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, Κωνσταντίνου Σκούμα, το μεσημέρι του Σαββάτου.

Με μια λιτή ανακοίνωση, με σαφέστατη αιχμή, έγινε γνωστή η ομόφωνη απόφαση του ΚΥΣΕΑ για τον νέο Αρχηγό του Σώματος, Λάζαρο Μαυρόπουλο.

""Ο ορισμός του νέου αρχηγού της ΕΛΑΣ έχει ως στόχο τη βελτίωση και την πιο θετική και αποτελεσματική εφαρμογή των σύγχρονων επιχειρησιακών σχεδίων της Ελληνικής Αστυνομίας για την ασφάλεια των πολιτών".

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, το παρασκήνιο της αιφνιδιαστικής απόφασης μετρά μόλις λίγες ημέρες και αφορμή είναι οι χειρισμοί της Αστυνομίας στις μεγάλες πορείες για το δυστύχημα στα Τέμπη.

Οι εικόνες των επεισοδίων μεταξύ ΜΑΤ και διαδηλωτών και κυρίως οι απρόκλητες επιθέσεις των Αστυνομικών εναντίον πολιτών, έφεραν την ΕΛ.ΑΣ στη δίνη του κυκλώνα.

Σχεδόν σε καθημερινή βάση η Αστυνομία απολογούταν για περιστατικά υπέρμετρης αστυνομικής βίας, χρήσης χημικών και βίαιης καταστολής των συγκεντρώσεων.

Το θέμα πήρε άμεσα και πολιτικές διαστάσεις, αφού στη θέση του απολογούμενου βρέθηκε η κυβέρνηση, καθώς οι ανακοινώσεις από σύσσωμη την αντιπολίτευση ήταν διαρκείς και άκρως επικριτικές.

Πάντως, όπως επισημαίνουν στο tempo24.news πηγές μέσα από τη ΓΑΔΑ, ακόμη και πριν τα Τέμπη καταγραφόταν έντονη δυσφορία στο πρόσωπο του Αρχηγού, κυρίως για συμπεριφορές και χειρισμούς του.

Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι

Τελευταίο αλλά καταλυτικό στο παζλ, προστέθηκε το επεισόδιο με τον γερανό της Τροχαίας να διέρχεται με ελλιγμούς και ιλιγγιώδη ταχύτητα ανάμεσα από διαδηλωτές.

Η εικόνα που ταξίδεψε διεθνώς προκάλεσε τεράστιο πονοκέφαλο στην πολιτική ηγεσία της Αστυνομίας, εκκινώντας τη διαδικασία της αλλαγής του Αρχηγού.

Ήδη διατάχθηκε προκαταρκτική έρευνα για το συμβάν, μετά από παρέμβαση του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Αντώνη Ελευθεριάνου.

Επίσης, με εντολή του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Τάκη Θεοδωρικάκου, ξεκίνησε από την πρώτη ημέρα έρευνα από τη ΓΑΔΑ για το περιστατικό.

Ποιος είναι ο νέος Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ Λάζαρος Μαυρόπουλος

Κατάγεται από το Γρανίτη Δράμας και γεννήθηκε το έτος 1963. Το έτος 1985 εισήχθη στη Σχολή Αστυφυλάκων Ελληνικής Αστυνομίας, το έτος 1989 εισήχθη στη Σχολή Αρχιφυλάκων Ελληνικής Αστυνομίας, ενώ το έτος 1990 εισήχθη στη Σχολή Αξιωματικών Ελληνικής Αστυνομίας, όπου και αποφοίτησε το έτος 1993. Το έτος 2006 αποφοίτησε από το Τμήμα Επαγγελματικής Μετεκπαίδευσης Επιτελών Στελεχών της Αστυνομικής Ακαδημίας, με βαθμό άριστα. Είναι απόφοιτος της Ανώτατης Διακλαδικής Σχολής Πολέμου (Α.ΔΙ.Σ.ΠΟ.), καθώς και της Σχολής Εθνικής Ασφάλειας, με βαθμό άριστα. Παρακολούθησε το Σχολείο Επιμόρφωσης Αστυνομικών Διευθυντών το έτος 2014.

Είναι κάτοχος πιστοποιητικών σπουδών του Ανοικτού Πανεπιστημίουτου Δήμου Θεσσαλονίκης με θέμα: «Διοίκηση και Οικονομία», «Ιατρική – Βιολογία – Ψυχολογία– Ναρκωτικά – AIDS», «Βασικές Αρχές Νομικής Επιστήμης», «Θεολογία», «Περιβάλλον και Οικολογία» και «Ιστορία – Αρχαιολογία – Τέχνη».

Συμμετείχε με επιτυχία σε σειρά εκπαιδευτικών σεμιναρίων στο Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης, αναφορικά με τη νομιμότητα της διοικητικής δράσης, τη διοίκηση δημόσιων Υπηρεσιών, τη διοίκηση ανθρώπινου παράγοντα, τη σύγχρονη δημόσια διοίκηση (κατευθύνσεις και προοπτικές), την αποτελεσματική επικοινωνία για ανοιχτή και διάφανη δημόσια διοίκηση και την εφαρμογή της αυτεπάγγελτης αναζήτησης δικαιολογητικών στη δημόσια διοίκηση.

Παρακολούθησε διάφορα συνέδρια με σκοπό την εξειδίκευση σε υπηρεσιακά θέματα επιχειρησιακού σχεδιασμού, Διοίκησης και Οργάνωσης Επιχειρήσεων, Διαχείρισης Κρίσεων, Παιδικής Κακοποίησης, Κακοποίησης Ζώων. Επιπλέον, εκπαιδεύτηκε στη διαχείριση κρίσιμων περιστατικών.

Υπηρέτησε κατά σειρά ετών σε θέσεις ευθύνης ως Διοικητής σε πλήθος Αστυνομικών Τμημάτων και Υποδιευθύνσεων του Νομού Θεσσαλονίκης, αλλά και ως Διευθυντής της Υποδιεύθυνσης Αστυν. Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, καθώς και ως Πρόεδρος του Πρωτοβάθμιου, αλλά και Δευτεροβάθμιου Πειθαρχικού Συμβουλίου Βορείου Ελλάδος Ελληνικής Αστυνομίας.

Τον Ιανουάριο του έτους 2017 τοποθετήθηκε με το βαθμό του Ταξιάρχου ως Διευθυντής στη Διεύθυνση Αστυνομίας Θεσσαλονίκης, ενώ τον Ιούλιο του έτους 2019 προήχθη στο βαθμό του Υποστρατήγου και τοποθετήθηκε ως Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής Θεσσαλονίκης.

Την 31/03/2022 προήχθη στο βαθμό του Αντιστράτηγου και τοποθετήθηκε στη θέση του Προϊσταμένου Επιτελείου του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας.

Την 25/01/2023 τοποθετήθηκε στη θέση του Υπαρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας.

Κατά τη διάρκεια της θητείας του, έχει τιμηθεί για την υπηρεσιακή του απόδοση από την Ελληνική Πολιτεία με τα παράσημα του «Ταξιάρχη του Τάγματος Τιμής» και του «Ανώτερου Ταξιάρχη του Τάγματος του Φοίνικα». Του έχουν απονεμηθεί τα μετάλλια «Αστυνομικής Αξίας Α΄, Β΄ και Γ΄ Τάξεως», καθώς και οι Διαμνημονεύσεις «Αξίας και Τιμής Α΄ μετά του αντίστοιχου Αστέρα, Β΄ & Γ΄ Τάξεως», «Ευδοκίμου Διοικήσεως Α΄ και Β΄ Τάξεως», «Ευδόκιμης Επιτελικής Υπηρεσίας Α΄ Τάξεως» και πλήθος ηθικών αμοιβών.

Είναι έγγαμος και πατέρας ενός τέκνου.

Διαβάστε επίσης