Παρακολουθήσεις: Τι δηλώνουν κυβερνητικές πηγές για τα δημοσιεύματα - Αύριο απαντήσεις από τον Πρωθυπουργό

 

 

Πολλές συζητήσεις προκάλεσε και στο εσωτερικό της κυβερνητικής παράταξης, το διπλό “χτύπημα” κατά του Μεγάρου Μαξίμου, από δύο εφημερίδες, το “Documento” του Κώστα Βαξεβάνη και το “Βήμα της Κυριακής” του Βαγγέλη Μαρινάκη για τις παρακολουθήσεις.

Η εφημερίδα “Documento” παρουσιάζει νέα λίστα προσώπων, που όπως υποστηρίζει, ήταν υπό παρακολούθηση μέσω του κακόβουλου λογισμικού Predator.

Χωρίς να παρουσιάζει στοιχεία για να τεκμηριώσει όσα αναφέρονται στο δημοσίευμα, παραθέτει έναν κατάλογο 38 ονομάτων που φέρονται να βρέθηκαν στο στόχαστρο υποκλοπών… Πρόκεται για υπουργούς και στενούς συνεργάτες του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, συνεργάτες υπουργών, πρόσωπα κοντά στην Μαρέβα Γκραμπόφσκι – Μητσοτάκη, δημοσιογράφους κ.α..

Οι υπουργοί Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης και Άκης Σκέρτσος, όπως και ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκος Παπαθανάσης, οι οποίοι βρίσκονται στις πρώτες θέσεις της λίστας του “Documento”, με δηλώσεις τους έσπευσαν να αμφισβητήσουν ευθέως τα όσα υποστηρίζει η εφημερίδα.

Κυβερνητικές πηγές: Καμία σχέση με το Predator

Η Κυβέρνηση επισήμως δεν έχει τοποθετηθεί για το δημοσίευμα της εφημερίδας “Documento”, ωστόσο πηγές της επαναλαμβάνουν με έμφαση ότι δεν έχει καμία σχέση με το Predator, διαψεύδοντας τα δημοσιεύματα.

Η θέση του Μεγάρου Μαξίμου είναι ότι υπάρχουν υπόγειες συνδέσεις των δημοσιευμάτων με την Κουμουνδούρου. Κατηγορεί τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα ότι έχει πλήρη γνώση των δημοσιευμάτων και ότι είναι ταυτισμένος με τον Κ. Βαξεβάνη, ενώ, όπως επισημαίνουν κυβερνητικά στελέχη, θα έπρεπε “αντί να υιοθετεί τις “λίστες Βαξεβάνη” να ζητήσει αποδείξεις και στοιχεία”.

Τι υποστηρίζει το Βήμα της Κυριακής

Την ίδια ώρα ένα ακόμη δημοσίευμα, αυτό της εφημερίδας “Βήμα της Κυριακής”, συνδέει τον Πρωθυπουργό με τις υποκλοπές και το κακόβουλο λογιστικό Pretador.

Η εφημερίδα μιλά για σύστημα που «στήθηκε» και άρχισε να λειτουργεί από τον Σεπτέμβριο του 2019.

Ρεπορτάζ του Βασίλη Λαμπρόπουλου αναφέρεται σε άγνωστες συναντήσεις του πρώην επικεφαλής της Ε.Υ.Π., Παναγιώτη Κοντολέοντα με τον Γιάννη Λαβράνο, επιχειρηματία και στενό φίλο του πρώην Γεν. Γραμ. του πρωθυπουργού Γρηγόρη Δημητριάδη, αλλά και άλλα ραντεβού με πρωταγωνιστές τον Φ. Μπίζιο και τον ισραηλινό επιχειρηματία, «εκπρόσωπο» του κακόβουλου λογισμικού Pretador, Σαχάκ Αβνί.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, από το 2020 ο πρώην διοικητής της ΕΥΠ είχε συναντήσεις με τον Γιάννη Λαβράνο στο γραφείο του τελευταίου στο Νέο Ψυχικό, πίσω από το Πεντάγωνο και το ίδιο γραφείο επισκέπτονταν και υπουργοί.

Το δημοσίευμα του “Βήματος” αναφέρει ότι ο Αβνί, σε συνεννόηση με τον Γιάννη Λαβράνο, τη διοίκηση της ΕΥΠ και εν γνώσει του Γρηγόρη Δημητριάδη, είχαν ενεργοποιήσει το Predator στα γραφεία της ΕΥΠ στην Αγία Παρασκευή με στόχο καταρχήν αλλοδαπό υπήκοο, και στη συνέχεια και άλλων προσώπων (υπουργών, επιχειρηματιών κ.α.).

Παράλληλα το δημοσίευμα υποστηρίζει ότι, οι ίδιοι άνθρωποι εγκατέστησαν στα νότια προάστια τα γραφεία της εταιρίας Intellexa, με τον επιχειρηματία Φέλιξ Μπίτζιο να αναλαμβάνει βασικός μέτοχος.

Ιδιαίτερα καυστικό είναι το κεντρικό άρθρο της εφημερίδας, που σημειώνει ότι οι κ.κ. Δημητριάδης και Κοντολέων “έδρασαν ως άλλοι καθοδηγητές και υποβολείς του οχήματος των απεχθών παρακολουθήσεων που παραβιάζουν το κράτος δικαίου, προσβάλλουν κατάφωρα το αγαθό της ασφάλειας των πολιτών και υποσκάπτουν τα θεμέλια του δημοκρατικού πολιτεύματος».

Παράλληλα σημειώνει ότι «είναι υπόλογοι και επιβάλλεται να παρουσιαστούν ενώπιον των Επιτροπών της Βουλής και των δικαστικών αρχών… και στην περίπτωσή τους δεν χωρεί ούτε επίκληση του απορρήτου, ούτε οτιδήποτε άλλο».

Η εφημερίδα αμφισβητεί ευθέως ότι ο Πρωθυπουργός δεν γνώριζε για τις υποκλοπές και τον καλεί να μη σιωπήσει για το θέμα και “να αναλάβει”, όπως σημειώνει, “την ευθύνη του”.

Το “Βήμα της Κυριακής” δείχνοντας ευθέως το Μέγαρο Μαξίμου, αναφέρεται επιπλέον σε παρακολούθηση του υπουργού Εξωτερικών Νίκο Δένδια, ενώ υποστηρίζει ότι η πληροφορία αυτή προκάλεσε και στο εξωτερικό.

Παράλληλα η εφημερίδα υποστηρίζει ότι ο Κυριάκος Πιερρακάκης ήταν αυτός ποου έδωσε άδεια στην Intellexa για το Predator.

Η απάντηση Πιερρακάκη

Άμεση ήταν η αντίδραση του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, το οποίο, μέσω διαρροής, διέψευσε κατηγορηματικά την αναφορά «σχετικά με χορήγηση άδειας σε εταιρεία για εξαγωγή – πώληση λογισμικού από το Υπουργείο. Το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης δεν διαθέτει, σε καμία περίπτωση, αρμοδιότητα χορήγησης άδειας εξαγωγής – πώλησης οποιουδήποτε προϊόντος, συμπεριλαμβανομένου του φερόμενου λογισμικού, ούτε και έχει κάποια σχετική γνώση για τη συγκεκριμένη ή άλλη παρόμοια περίπτωση».

Δημόσια απάντηση αύριο από τον Πρωθυπουργό

Σημειώνεται ότι ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, αναμένεται να τοποθετηθεί δημόσια για το θέμα των υποκλοπών αύριο, στη συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής της Ν.Δ.., κι αφού νωρίτερα μέσα στην ημέρα θα κατατεθεί και η νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης που προβλέπει, μεταξύ άλλων, την απαγόρευση της εμπορίας και χρήσης κακόβουλων λογισμικών στην ελληνική επικράτεια.

https://www.newsit.gr/

Διαβάστε επίσης