Ανοίγει σήμερα το Γραφείο Ενδοοικογενειακής Βίας Λάρισας - Πότε ξεκινά στην Πάτρα

Ξεκινά τη λειτουργία του σήμερα, Σάββατο 1 Οκτωβρίου το Γραφείο Ενδοοικογενειακής Βίας στο ισόγειο του δικαστικού Μεγάρου Λάρισας, και ενώ κάθε χρόνο καταγράφονται δεκάδες περιστατικά στο νομό.

Σε πανελλαδικό επίπεδο, τα νούμερα τρομάζουν. “8.776 περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας καταγράφηκαν το 2021 ενώ το 2022, μέχρι και τον Ιούλιο οι υποθέσεις ήταν 6.204”. Αυτά ανέφερε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Πάνου Σκουρλέτη στις 19 Σεπτεμβρίου.

Στην απάντηση του ο υπουργός ανέφερε επίσης την ίδρυση 12 νέων Γραφείων Ενδοοικογενειακής Βίας στην Αστυνομία, σε πόλεις που επιλέχθηκαν με βάση τον πληθυσμό τους για να αντιμετωπιστεί αυτό το φαινόμενο, μεταξύ αυτών και στην Πάτρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του tempo24.news το νεοσύστατο γραφείο δεν αποκλείεται να λειτουργήσει την ερχόμενη εβδομάδα και κατά πάσα πιθανότητα θα στεγάζεται στο Β' Αστυνομικό Τμήμα Πατρών, στο Αστυνομικό Μέγαρο της Ερμού.

Οι αρμοδιότητες του εν λόγω γραφείου θα είναι:

  • Να δέχεται καταγγελίες ενδοοικογενειακής βίας, να αναλαμβάνει το χειρισμό και τη διερεύνηση αυτών.
  • Να ασκεί προανακριτικά καθήκοντα και να προβαίνει στο σχηματισμό δικογραφιών τις οποίες θα υποβάλλει μετά το πέρας της προανάκρισης στον αρμόδιο εισαγγελέα.
  • Να δέχεται τους πολίτες και να ενημερώνει τα θύματα της ενδοοικογενειακής βίας για τα δικαιώματα τους.
  • Να προβαίνει σε προσαγωγές ή συλλήψεις των δραστών και την μεταγωγή αυτών ενώπιων του εισαγγελέα.
  • Να αναπτύσσει συνεργασίες με συναρμόδιες κρατικές υπηρεσίες με τα τοπικά Συμβουλευτικά Κέντρα, τις Δικαστικές Αρχές, τους Δικηγορικούς Συλλόγους, τα Νοσοκομεία, τους Ξενώνες Φιλοξενίας κακοποιημένων γυναικών και τις Κοινωνικές Υπηρεσίες για την επίλυση των προβλημάτων.
  • Να συμμετέχει σε δράσεις άλλων φορέων (ημερίδες, ομιλίες κ.α.) με σκοπό την ενημέρωση της κοινωνίας των πολιτών για το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο, για τις απαιτούμενες διαδικασίες καταγγελίας οποιουδήποτε περιστατικού ενδοοικογενειακής βίας, για τα δικαιώματα των θυμάτων κακοποίησης, τους τρόπους προστασίας και ευαισθητοποίηση της κοινωνίας σε θέματα ισότητας των φύλων, καθώς και του σεβασμού και της προστασίας της ανηλικότητας.

Δώδεκα Γραφεία σε όλη τη χώρα

Θυμίζουμε, ότι στις 9 Σεπτεμβρίου μετά από σύσκεψη του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Τάκη Θεοδωρικάκου με τον Γενικό Γραμματέα Δημοσίας Τάξεως Μιχαήλ Καραμαλάκη και τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγο Κωνσταντίνο Σκούμα, αποφασίστηκε η ίδρυση 12 νέων Γραφείων Ενδοοικογενειακής Βίας της Ελληνικής Αστυνομίας.

Τα Γραφεία αυτά έρχονται να προστεθούν στα 6 που λειτουργούν ήδη από τον Οκτώβριο του 2021 στην Αττική(5) και στη Θεσσαλονίκη(1).

Το θέμα της ίδρυσης γραφείων για την αντιμετώπιση ενδοοικογενειακής βίας είχε έρθει για πρώτη φορά στην επικαιρότητα το 2019 καθώς στις 23 Απριλίου εκείνου του έτους δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης το προεδρικό διάταγμα 37/2019 (Α΄-63), στο οποίο προβλέφθηκε η ίδρυση και η λειτουργία Υπηρεσιών Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας, σε όλη τη Χώρα, με σκοπό τον συντονισμό, την επίβλεψη και την καθοδήγηση των περιφερειακών υπηρεσιών, στην αποτελεσματική αντιμετώπιση του φαινομένου.

Με πληροφορίες από larissanet.gr

Διαβάστε επίσης