Η πατρινή καθηγήτρια θεατρικών σπουδών του ΕΚΠΑ και σκηνοθέτης, Ευανθία Στιβανάκη «επιστρέφει» και συνομιλεί με τη μικρασιατική ιστορική μνήμη, με το θεατρικό της έργο «Σμύρνη οδός Μνήμης».
Το βιβλίο παρουσιάστηκε, στο χώρο εκδηλώσεων του 50ού φεστιβάλ βιβλίου 2022, στη σκηνή «Κοσμάς Πολίτης». Κυκλοφορεί σε 120 σελίδες, με σχέδια του Στάθη Βατανίδη, με τριάντα τρεις ασπρόμαυρες φωτογραφίες του Λάμπρου Τσακριλή, σε επιμέλεια του Βάλτερ Πούχνερ, ομ. καθηγητή θεατρικών σπουδών του ΕΚΠΑ, από τις εκδόσεις Νίκας - Θέατρο.
Για το βιβλίο μίλησαν οι, Σταμάτης Κραουνάκης, συνθέτης, Νάγια Μποέμη, θεατρολόγος, Θεόδωρος Ξάνθος, καθηγητής πανεπιστημίου δυτικής Αττικής, καρδιολόγος, θεατρολόγος, ενώ την εκδήλωση παρουσίασε ο Ιωσήφ Βιβιλάκης, καθηγητής θεατρολογίας του ΕΚΠΑ. Αποσπάσματα απ’ το βιβλίο διάβασαν οι ηθοποιοί Βίκυ Βολιώτη, Αλεξάνδρα Κουλούρη, Αγγελική Νταλιάνη, και Στέλιος Πετράκος.
«Τά τ’ εόντα, τά τ’ εσσόμενα πρό τ’ εόντα» / τα τωρινά, τα μελλούμενα, τα περασμένα, σημειώνει ο Όμηρος, στην Ιλιάδα, στο κεφάλαιο Α΄, 70. Οι μαρτυρίες των γυναικών, και το χρέος στη Μικρασιατική ρίζα, έχουν συνδετικό μοτίβο τη δραματική διασκευή της ιστορίας ενός αιχμαλώτου, του Στρατή Δούκα.
• Η Μυρσίνη, η Φιλιώ, η Αρμένισσα, η Δέσποινα, η Βιολέτα, η Μόρφω, η Κλειώ, η Φωτεινή, ο Νικόλας, ο Αναστάσης, ο βαρκάρης, ο Χακίμ, ο Γκιουλέν, ο Ασλάν και ο ανταποκριτής Χέμιγκγουέϊ, είναι κάποια από τα πρόσωπα του έργου. Το έργο έχει ανέβει το 2013, στο θέατρο Απόλλων, από τη θεατρική ομάδα Πύργου.
Οι πρώτοι συλλαβισμοί, οι ονοματοθεσίες των οδών της γειτονιάς της: Σμύρνης, Ιωνίας, Εφέσου, Περγάμου, Καισαρείας, Κυδωνιών, Πριγκιποννήσων, Πόντου, Βενιζέλου, Πλαστήρα. Τα πρώτα «παραμύθια», οι μαρτυρίες όσων επέζησαν. Η Εκάβη, η Ανδρομάχη, η Κασσάνδρα και η Πολυξένη, ζούσαν στο ίδιο σπίτι. Φιγούρες ισχυρές, ανυπέρβλητες, συνύφαιναν την ελπίδα, με το πένθος, την οδύνη με τον αγώνα.
Η Ευανθία Στιβανάκη, επιστρέφει στη μικρασιατική μνήμη, αλλά όχι στη γενέτειρα - Πάτρα, η οποία τις τελευταίες δεκαετίες, την θέλει «ξεριζωμένη», αφού της αρνείται επίμονα μέχρι σήμερα, τη σκηνοθετική μπαγκέτα του ΔΗΠΕΘΕ της.
ΠΗΓΗ efsyn.gr