Το Φεστιβάλ ΚΝΕ Οδηγητή στο Αίγιο

Tο απόγευμα της Παρασκευής

Το σύνθημα του 48ου Φεστιβάλ «Η νέα γενιά με το ΚΚΕ – Για το ωραίο, το μεγάλο, το συγκλονιστικό – Σοσιαλισμός η απάντηση στον 21ο αιώνα», ταξίδεψε και στο Αίγιο με τις πετυχημένες εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν το απόγευμα της Παρασκευής στο Πολύκεντρο. 

Στα διαχρονικά μηνύματα του Φεστιβάλ στην 48η χρονιά του, αναφέρθηκε στην κεντρική πολιτική ομιλία του ο Νίκος Καραθανασόπουλος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, που στάθηκε και στα ζητήματα της επικαιρότητας. 

Οπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση: 

Αναδεικνύοντας την προσπάθεια συγκάλυψης από ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ των καταγγελιών του ΚΚΕ για την παρακολουθήσεις του στην έδρα της ΚΕ στον Περισσό, αναφέρθηκε στα ζητήματα των υποκλοπών. Στάθηκε στο νομοθετικό “έργο” ΕΕ και ελληνικών κυβερνήσεων , που ευνοούν αυτά τα γεγονότα,  σημειώνοντας ότι και οι σημερινές εξελίξεις έρχονται στο έδαφος της όξυνσης των ανταγωνισμών, των τριγμών που σημειώνονται στο αστικό πολιτικό σύστημα, καλώντας τον λαό με την πάλη του να προστατέψει και τα δημοκρατικά δικαιώματά του, να αντιπαλέψει το σύστημα που τα “θυσιάζει”. 

Ειδικά για τα ζητήματα της ακρίβειας και του δύσκολου χειμώνα που προετοιμάζουν για τους εργαζόμενους και το λαό Κυβέρνηση, ΕΕ, επιχειρηματικοί όμιλοι, σημείωσε, ότι η απελευθέρωση της ενέργειας, η “πράσινη” και η “ψηφιακή μετάβαση”, με την ουσία των οποίων συμφωνούν ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και τα υπόλοιπα αστικά κόμματα, ευθύνονται για τις υπέρογκες αυξήσεις όπως πχ στο ρεύμα. 

Πρόσθεσε ότι ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος στην Ουκρανία έρχεται και δυσχεραίνει την κατάσταση, υπογραμμίζοντας: “Πρόκειται επί της ουσίας, για όξυνση των ανταγωνισμών ανάμεσα στα δύο ισχυρά ιμπεριαλιστικά στρατόπεδα των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ από την μία πλευρά και της Ρωσίας και των συμμάχων της από την άλλη”. 

Σε αυτό το πλαίσιο στάθηκε και την πορεία των ελληνοτουρικών σχέσεων με την επιθετικότητα της αστικής τάξης της Τουρκίας, ενθαρρυμένη στην αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας από ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ, προκειμένου η χώρα να παραμείνει στο “δυτικό στρατόπεδο”. 

Αναφορικά με τους αυξημένους δείκτες ανάπτυξης, εξήγησε ότι αυτή στηρίζεται στην διάλυση των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων. Την ίδια ώρα ανταγωνίζονται μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι για το ποιος θα πάρει μεγαλύτερο μερίδιο απ’ την “πίτα” που παράγουν οι εργαζόμενοι και ο λαός στους οποίους κουτσουρεύονται δικαιώματα φέρνοντας και το παράδειγμα των σταφιδοπαραγωγών που και στην Αιγιαλεία, αναγκάζονται να παράγουν πουλώντας σε τιμές κάτω του κόστους, προκειμένου να εξασφαλίζεται μεγαλύτερη κερδοφορία για μεγαλεμπόρους και βιομηχάνους – μεταποιητές.  

Κάλεσε σε συμπόρευση με το ΚΚΕ, υπογραμμίζοντας ότι διέξοδος για το λαό σήμερα δεν μπορεί να αποτελέσει η επιλογή του “μικρότερου κακού” για τη διαχείριση της αντιλαϊκής πολιτικής, καλώντας τον να μην “τσιμπήσει” στην ψευτοαντιπαράθεση ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ, αλλά να επιλέξει με βάση τα δικά του ταξικά κριτήρια. 

“ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ συμφωνούν στις κύριες στρατηγικές κατευθύνσεις, Κινούνται στις ίδιες ράγες των επιλογών της αστικής τάξης, του ΝΑΤΟ, της ΕΕ. Αποδεικνύεται και απ’ το γεγονός ότι τα κύρια νομοσχέδια που αφορούν αυτές τις κατευθύνσεις και έχουν κατατεθεί και βουλή απ’ τη ΝΔ, έχουν ψηφιστεί από ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ”, είπε. 

Τονίζοντας ότι ο “φερετζές” των σοσιαλδημοκρατικών, προοδευτικών και άλλων παρόμοιων κυβερνήσεων που προβάλει και ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δοκιμαστεί με τραγικές συνέπειες για το λαό, κάλεσε  σε οργάνωση της πάλης σήμερα, για να μπει φρένο στην εφαρμοζόμενη πολιτική, να υπάρξουν επι μέρους κατακτήσεις, αλλά και σε συμπόρευση με το ΚΚΕ στην καθημερινή δράση “για να ανοίξει ο δρόμος της ελπίδας, της προοπτικής της κοινωνίας χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, το σοσιαλισμό – κομμουνισμό”. 

Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν με παράσταση Καραγκιόζη του Χρήστου Καλπουζάνη, που διασκέδασε με τις “ατάκες” και τους διαλόγους του μικρούς και μεγάλους, ενώ μετά την πολιτική συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε λαϊκό γλέντι – αφιέρωμα στον σπουδαίου ερμηνευτή Δημήτρη Μητροπάνο, από συγκρότημα της ΚΝΕ, που κράτησε μέχρι αργά. 

 

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ